france-russie

Ο τέταρτος όμιλος του Ευρωμπάσκετ U20 έχει ένα ξεκάθαρο φαβορί, ένα ευδιάκριτο αουτσάιντερ και τρεις ομάδες που θα παλέψουν να προκριθούν στην επόμενη φάση. Η Γαλλία είναι η ομάδα που μοιάζει ικανή να φτάσει ψηλά, μέχρι τα μετάλλια, ενώ η Ρωσία είναι αυτή που μοιάζει ικανή από το να φτάσει μέχρι την τετράδα (ανάλογα και με τις διασταυρώσεις), μέχρι να παλέψει για τη σωτηρία της. Από εκεί και πέρα, η Βουλγαρία θα προσπαθήσει να κάνει το βήμα παραπάνω, ενώ η Πολωνία και το Ισραήλ θα προσπαθήσουν να κάνουν την έκπληξη.

* Οι πρώτες τρεις ομάδες προκρίνονται στη 2η φάση των ομίλων και οι άλλες παίζουν για τις θέσεις 13-20, με τις τελευταίες τρεις να υποβιβάζονται στη 2η κατηγορία.

Η πρόβλεψη του infobasket: 1. Γαλλία, 2. Ρωσία, 3. Βουλγαρία, 4. Πολωνία, 5. Ισραήλ

ΓΑΛΛΙΑ – Με ηγέτη τον Ζετέ

Οι “τρικολόρ” δεν είναι μόνο το φαβορί του 4ου ομίλου, αλλά και μία από τις καλές ομάδες της διοργάνωσης. Η ραχοκοκκαλιά της Γαλλίας είναι οι 94άρηδες Ζετέ, Νταλό, Σασάν, Σένε, μαζί με τους 95άρηδες Μπουτέιγ, Λουαού, Γιαμπουσέλ, οι οποίοι συνθέτουν μία από τις πιο συνεπείς αμυντικές ομάδες του τουρνουά. Παρά την απουσία του Νταμιάν Ινγκλίς, του καλύτερου JaitehΓάλλου παίκτη αυτών των δύο γενιών, έδειξε από τους… 16 φιλικούς αγώνες που έδωσε τον τελευταίο μήνα ότι θα είναι μία από τις ομάδες που θα πρωταγωνιστήσουν στην Κρήτη.

Το αστέρι: Μουχαμαντού Ζετέ

O δυναμικός φόργουορντ/σέντερ είναι ένας από τους λίγους σταρ της γενιάς του που συμμετέχουν στο φετινό Ευρωμπάσκετ. Πολύ καλός ριμπάουντερ, δυνατός και αρκετά κινητικός για τη θέση του, ο Ζετέ θα είναι ο παίκτης στον οποίον θα στηριχτεί η Γαλλία. Τη σεζόν 2013-14 είχε 7,3 πόντους και 4,6 ριμπάουντ κατά μέσο όρο με τη Ναντέρ στο γαλλικό πρωτάθλημα.

Καλύτερη θέση σε Euro Νέων: 1η το 2010
Τελευταία συμμετοχή: 2013 (9η)

ΡΩΣΙΑ – Ικανή για το καλύτερο και για το χειρότερο

Η Ρωσία έχει ως βάση της την ομάδα που κατέκτησε την 4η θέση στο Ευρωμπάσκετ U18 του 2012 και πήρε μέρος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα U19 το περασμένο καλοκαίρι. Παίκτες όπως οι (Μιχαήλ) Κουλάγκιν, Ανάεφ, Γκάνκεβιτς θα αποτελέσουν τους παίκτες στους οποίους θα στηριχτούν οι Ρώσοι, συν τον Αλεξέι Μπαμπούσκιν, που ξεπετάχτηκε φέτος με τη δεύτερη ομάδα της russiaΤρίουμφ. Στα φιλικά η Ρωσία κόντραρε τους Ισπανούς και νίκησε τους Τούρκους στο “Τουργκούτ Ατακόλ”, έχασε όμως και με διαφορά από τους Γάλλους, θεωρητικά την ομάδα που θα κοντράρουν για την πρωτιά του ομίλου.

Το αστέρι: Μιχαήλ Κουλάγκιν

Ο Μιχαήλ είναι 9 εκατοστά κοντύτερος από τον κατά δύο χρόνια μεγαλύτερο αδερφό του Ντμίτρι, παίζει σε διαφορετική θέση (“1”), ακολουθεί όμως πιστά τα χνάρια του. Κι ας δηλώνει ότι το μπάσκετ το βλέπει σαν χόμπι και το ΝΒΑ είναι απλά… δευτερεύουσα επιλογή για αυτόν! O 19χρονος άσος της Τρίουμφ θα είναι ο ηγέτης της Ρωσίας στα γήπεδα της Κρήτης.

Καλύτερη θέση σε Euro Νέων: 1η το 2005
Τελευταία συμμετοχή: 2013 (4η)

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ – Η παρέα του Βεζένκοφ

Αν υπάρχει μία ομάδα που μπορεί να βάλει υποψηφιότητα για την έκπληξη του Ευρωμπάσκετ, αυτή είναι η Βουλγαρία. Εφτασε μέχρι τον τελικό του τουρνουά “Τουργκούτ Ατακόλ” (όπου ηττήθηκε από τη Σερβία) και άφησε γενικά εξαιρετικές εντυπώσεις κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας. Βασίζεται άλλωστε στην πιο ποιοτική γενιά παικτών που έχει βγάλει εδώ και πολλά χρόνια, vezenkovτους Βεζένκοφ, Καραμφιλόφ, Στογιάνοφ, Βούτεφ, Μιχαΐλοφ, Μινκόφ, οι οποίοι παίζουν χρόνια μαζί και έχουν να επιδείξουν ως καλύτερη παρουσία τους την 8η θέση στο Ευρωμπάσκετ U18 του 2012.

Το αστέρι: Αλεξανταρ Βεζένκοφ

Ο φόργουορντ του Αρη είναι ο καλύτερος σκόρερ που έχει εμφανιστεί εδώ και χρόνια σε αυτές τις ηλικίες. Ηταν πρώτος σκόρερ στο Ευρωμπάσκετ Παίδων του 2011 (27,1π.) και στο Ευρωμπάσκετ Εφήβων του 2013 (22,4π.), ενώ ήταν 3ος στο Ευρωμπάσκετ Εφήβων του 2012 (16,7π.). Δύσκολα θα χάσει τον τίτλο και φέτος, προσπαθώντας παράλληλα να οδηγήσει τη Βουλγαρία στη δεύτερη φάση.

Καλύτερη θέση σε Euro Νέων: 8η το 2007
Τελευταία συμμετοχή: 2013 (14η)

ΠΟΛΩΝΙΑ – Στην 1η κατηγορία, 22 χρόνια μετά!

Από την εποχή των Βόιτσικ, Μπάτσικ, Ζιελίνσκι, Τόμτσικ είχε να εμφανιστεί η Πολωνία στην 1η κατηγορία σε επίπεδο Νέων/Ελπίδων! Πάλι επί ελληνικού εδάφους ήταν και τότε (το 1992 στο ΣΕΦ), όταν ακόμα δεν υπήρχε η κατηγορία Νέων, αλλά αυτή των “Ελπίδων” (under 22). Πέρασαν 22 χρόνια έκτοτε αλλά οι Πολωνοί μάλλον δεν θα πρέπει να ελπίζουν σε κάτι καλύτερο από την 11η θέση που πήραν το 1992. Στα παιχνίδια προετοιμασίας έδειξαν ότι είναι αξιόμαχη ομάδα, αλλά πέρα από τη νίκη που witlinskiσημείωσαν επί της Βουλγαρίας, υπέστησαν μόνο ήττες (6). Οι Βιτλίνσκι, Σιμκιέβιτς, Μπορόφσκι είναι οι πιο σημαντικοί παίκτες της.

Το αστέρι: Μικολάι Βιτλίνσκι

Ο 19χρονος πάουερ φόργουορντ είναι ό,τι καλύτερο διαθέτει η Πολωνία. Εχει ύψος 2,08μ., αγωνίζεται στην Ανβίλ και την περασμένη σεζόν είχε 2,5 πόντους και 2,8 ριμπάουντ μ.ό. στο πολωνικό πρωτάθλημα. Εχει πολύ καλή τεχνική κατάρτιση για το ύψος του, είναι γρήγορος, καλός σουτέρ και του αρέσει να παίζει με πρόσωπο στο καλάθι. Το ίνδαλμα του είναι ο Μίλαν Γκούροβιτς!

Καλύτερη θέση σε Euro Νέων: 11η το 1992
Τελευταία συμμετοχή: 1992 (11η)

ΙΣΡΑΗΛ – Στόχος η σωτηρία

Λίγα πράγματα έχει να επιδείξει στο παρελθόν το Ισραήλ με αυτές τις δύο γενιές παικτών. Με εξαίρεση τους 94άρηδες το 2010 (ήταν 15οι στο Ευρωμπάσκετ Παίδων), οι Ισραηλινοί δεν έχουν βρεθεί ξανά σε επίπεδο πρώτης κατηγορίας με αυτούς τους παίκτες, αν και οι τέσσερις εξ αυτών βρίσκονταν στην ομάδα που κατετάγη πέρυσι 15η στο Ευρωμπάσκετ U20. Οι Ιγκόρ koulechovΚουλέτσοφ, Ράφι Μάνκο είναι λογικά οι παίκτες που θα πρέπει να θεωρούνται οι πιο επικίνδυνοι από την ομάδα του γνωστού μας Σαρόν Ντρούκερ. Φυσικά και πρόκριση στην επόμενη φάση θα πρέπει να ισοδυναμεί με επιτυχία…

Το αστέρι: Ιγκόρ Κουλέτσοφ

Ο σούτινγκ γκαρντ του Αριζόνα Στέιτ είναι ο καλύτερος παίκτης του Ισραήλ. Πρόκειται για έναν πολύ δυνατό περιφερειακό με έφεση στο ριμπάουντ και αρκετά καλό σουτ. Τη σεζόν που πέρασε είχε 3,7 πόντους και 2,8 ριμπάουντ ανά αγώνα στο κολεγιακό πρωτάθλημα.

Καλύτερη θέση σε Euro Νέων: 2η το 2000 και το 2004
Τελευταία συμμετοχή: 2013 (15η)