Υπόθεση για δύο είναι ο 2ος όμιλος του Ευρωμπάσκετ Νέων που θα φιλοξενήσει η Κρήτη από τις 8 έως και τις 20 Ιουλίου. Η Σερβία και η Ισπανία είναι στα χαρτιά οι πιο ισχυρές ομάδες του ομίλου, συγκαταλέγονται σε αυτές που θα παλέψουν για τα μετάλλια και λογικά θα είναι αυτές που θα τερματίσουν στις πρώτες δύο θέσεις. Μάχη θα γίνει για την τρίτη θέση (που ισοδυναμεί με πρόκριση στην επόμενη φάση), μιας και η Γερμανία, η Σλοβενία και η Σουηδία δεν έχουν μεγάλη διαφορά δυναμικότητας.
* Οι πρώτες τρεις ομάδες προκρίνονται στη 2η φάση των ομίλων και οι άλλες παίζουν για τις θέσεις 13-20, με τις τελευταίες τρεις να υποβιβάζονται στη 2η κατηγορία.
Η πρόβλεψη του infobasket: 1. Σερβία, 2. Ισπανία, 3. Σλοβενία, 4. Γερμανία, 5. Σουηδία
ΣΕΡΒΙΑ – Ικανή για ψηλά (και χωρίς Μίτσιτς)
Η 13η θέση που κατέλαβε η Σερβία στο περσινό Ευρωμπάσκετ Νέων, σαφώς και θα πρέπει να εκληφθεί ως… συγκυριακό φαινόμενο! Αφενός διότι δεν έχει ξανασυμβεί, αφετέρου διότι η φετινή ομάδα δεν έχει μεγάλη σχέση με την περσινή. Η ομάδα του Ντέγιαν Μιγιάτοβιτς είναι αποφασισμένη να φτάσει πολύ ψηλά και έδειξε από τα παιχνίδια προετοιμασίας τις άγριες διαθέσεις της, σημειώνοντας 6 νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια (τα πέντε με διψήφια διαφορά).
Ολο το παιχνίδι της Σερβίας περιστρέφεται γύρω από έξι παίκτες, τους Γιάνκοβιτς, Τέιτς, Ρέμπιτς, Ποτ, Νόβακ και Γιάραμαζ. Πάντως, η φετινή ομάδα έχει πολλές διαφορές από αυτές που παρέταξαν οι Σέρβοι την τελευταία τετραετία σε αυτές τις ηλικίες. Λείπουν πολλοί καλοί παίκτες, όπως ο Ραντίσεβιτς, ο Μιλουτίνοφ, ο Αντζουσιτς, ο Ρίστιτς και φυσικά ο Βασίλιε Μίτσιτς, επιλογή των Φιλαντέλφια 76ερς στο νούμερο 52 του φετινού ντραφτ, ο οποίος προτίμησε το σάμερ λιγκ του Ορλάντο.
Το αστέρι: Νίκολα Γιάνκοβιτς
Ελλείψει Μίτσιτς ο παίκτης που θα κουβαλήσει τους Σέρβους είναι ο Γιάνκοβιτς, ο πάουερ φόργουορντ της βελγικής Πέπινστερ, που είχε την περασμένη σεζόν 7,6 πόντους και 5,6 ριμπάουντ μ.ό. Αυτός μαζί με τον σέντερ της ομάδας, τον Τέιτς, συνθέτουν πιθανότατα μία από τις 2-3 πιο ισχυρές φροντ λάιν του τουρνουά.
Καλύτερη θέση σε Euro Νέων: 1η το 2007 και το 2008
Τελευταία συμμετοχή: 2013 (13η)
ΙΣΠΑΝΙΑ – Ολοταχώς για (το 8ο σερί) μετάλλιο
Οι Ισπανοί έχουν κατακτήσει συνολικά 24 χρυσά μετάλλια σε πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα στις μικρές ηλικίες, εντούτοις σε επίπεδο Νέων δεν τα καταφέρνουν το ίδιο καλά. Με εξαίρεση το 2011, όταν η παρέα του Μίροτιτς κυριάρχησε, ποτέ άλλοτε οι “φούριας ρόχας” δεν έχουν καταφέρει να κατακτήσουν τον τίτλο στο συγκεκριμένο ηλικιακό επίπεδο. Στα μετάλλια, βέβαια, είναι “μέσα” στις τελευταίες 7 διοργανώσεις (!) και αυτό σκοπεύει να κάνει η φετινή ομάδα. Αλλωστε, οι έξι 95άρηδες ήταν 3οι ως Παίδες (το 2011) και ως Εφηβοι (το 2013), ενώ οι έξι 94άρηδες ήταν 4οι ως Παίδες (το 2010) και 5οι ως Εφηβοι (το 2012).
Στην προσπάθεια τους να κατακτήσουν την κορυφή οι Ισπανοί δεν θα υπολογίζουν πάντως στον πιο διαφημισμένο παίκτη τους, τον Ιλιμάνε Τζοπ, ο οποίος προέρχεται από τραυματισμό και θα βρίσκεται στην Κρήτη. Κατά τα άλλα, είναι πλήρεις σε κάθε θέση, κέρδισαν και τα έξι φιλικά που έδωσαν (συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, δύο φορές) και έχουν πολλούς παίκτες που μπορούν να κάνουν τη ζημιά σε ένα παιχνίδι, από τον Γκιγιέρμο Ερνανγκόμεθ, τον Σανς και τον Βιθέντο, μέχρι τον Σάιθ, τον Ντίαθ και τον Αμπάλντε.
Το αστέρι: Γκιγιέρμο Ερνανγκόμεθ
Αν και οι “φούριας ρόχας” έχουν έναν παίκτη με υψηλότερο “ταβάνι” (Σάιθ), ο “Γουίλι” είναι σταθερά ο πιο παραγωγικός παίκτης αυτής της γενιάς Ισπανών. Ο σέντερ της Καχασόλ (έπαιξε 13,2 λεπτά ανά αγώνα στην ACB τη χρονιά που τελείωσε) θα είναι ένας από τους ψηλούς που θα κάνουν αισθητή την παρουσία τους στο τουρνουά.
Καλύτερη θέση σε Euro Νέων: 1η το 2011
Τελευταία συμμετοχή: 2013 (3η)
ΣΛΟΒΕΝΙΑ – Δίχως υψηλές βλέψεις
Δεν συγκαταλέγονται στις καλές ομάδες του Ευρωμπάσκετ οι Σλοβένοι, μιας και οι γενιές των 94άρηδων και των 95άρηδων δεν έχουν δείξει ότι είναι ικανές για μεγάλα πράγματα σε τόσο υψηλό επίπεδο. Ενδεικτικά είναι και τα φιλικά με χαμηλής δυναμικότητας ομάδες (νίκησε Σουηδία, Ιταλία, ηττήθηκε από την Ουγγαρία) που έδωσε η Σλοβενία, το παιχνίδι της οποίας περιστρέφεται γύρω από τους Ρέμπετς, Νίκολιτς και Καστράτι. Συν τοις άλλοις, η ομάδα του Ντάμιαν Νοβάκοβιτς έχασε με τραυματισμό σε ένα από τα παιχνίδια προετοιμασίας τον Γκρεγκόρ Χρόβατ, έναν από τους παλιούς και πλέον αξιόλογους παίκτες του.
Το αστέρι: Μάτιτς Ρέμπετς
Ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης της Σλοβενίας είναι ο 19χρονος πόιντ γκαρντ της Ελιος Ντομζάλε. Την περασμένη σεζόν είχε 9,5 πόντους και 4,4 ασίστ στην 1η κατηγορία του σλοβενικού πρωταθλήματος. Στο Ευρωμπάσκετ της Κρήτης θα συμμετάσχει για 5η φορά σε κάποιο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.
Καλύτερη θέση σε Euro Νέων: 1η το 2000 και το 2004
Τελευταία συμμετοχή: 2013 (10η)
ΓΕΡΜΑΝΙΑ – Μακριά από τον υποβιβασμό
Αδύναμη φαίνεται η ομάδα που “κατεβάζει” η Γερμανία στο Ευρωμπάσκετ της Κρήτης. Οι 7 από τους 12 “εκλεκτούς” του Φρανκ Μεντς ήταν στην ομάδα των εφήβων που υποβιβάστηκε το 2012, ενώ οι γενιές του ’94 και του ’95 έχουν βρεθεί στο γκρουπ του υποβιβασμού στις τρεις από τις τέσσερις διοργανώσεις στις οποίες έχουν πάρει μέρος σε επίπεδο Παίδων και Εφήβων. Η αποφυγή του υποβιβασμού είναι ο στόχος και αυτό λένε και οι ίδιοι οι Γερμανοί, αν και είναι σκληροτράχηλοι και κέρδισαν τα 4 από τα 9 φιλικά που έδωσαν (νίκησαν και την -γεμάτη απουσίες- Ελλάδα στο κλειστό του Αγίου Θωμά). Σε αυτόν τον όμιλο, πάντως, δεν αποκλείεται ακόμα και να βρεθούν στην επόμενη φάση…
Το αστέρι: Ισμέτ Ακπινάρ
Ο 19χρονος γκαρντ είναι ο καλύτερος παίκτης της Γερμανίας και ο επικίνδυνος σκόρερ για τις αντίπαλες άμυνες. Το απέδειξε και με τους 29 πόντους που σημείωσε στο δεύτερο φιλικό με το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα επί ελληνικού εδάφους. Σε έναν περσινό αγώνα για τη 2η κατηγορία της Γερμανίας πέτυχε 49 πόντους σε 27 λεπτά!
Καλύτερη θέση σε Euro Νέων: 5η το 2011 και το 2012
Τελευταία συμμετοχή: 2013 (11η)
ΣΟΥΗΔΙΑ – Παραμονή ίσον… επιτυχία
Για 4η συνεχόμενη χρονιά η Σουηδία δίνει το “παρών” στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα U20 και αυτό από μόνο του συνιστά επιτυχία για το μπάσκετ της χώρας. Επιτυχία θα είναι επίσης να σωθεί και φέτος, αφού μοιάζει να είναι η πιο αδύναμη ομάδα του ομίλου. Οι Σουηδοί πηγαίνουν στην Κρήτη με ένα κράμα 94άρηδων και 95άρηδων που δεν έχουν κάνει κάτι σπουδαίο στο παρελθόν. Με εξαίρεση τους Λάρσον, Σπίρες, Ντάβιτ, Ελιάσον (μέλη της ομάδας που τερμάτισε 16η στο περσινό Ευρωμπάσκετ U20), δεν έχουν άλλη εμπειρία από μπάσκετ σε επίπεδο 1ης κατηγορίας… Στα παιχνίδια προετοιμασίας έχασαν από ομάδες όπως η Ουγγαρία και η Δανία, πέτυχαν όμως και νίκη επί της Ιταλίας.
Το αστέρι: Γιόχαν Λέφμπεργκ
Σε μία ομάδα στην οποία οι 10 παίκτες έπαιζαν πάνω από 11 λεπτά κατά μέσο όρο στα φιλικά παιχνίδια, οι Λάρσον, Μπεργκάνγκ, Ισμαΐλι, Σιούμπεργκ και Λέφμπεργκ συνθέτουν την αρχική πεντάδα. Ο τελευταίος είναι και ο παίκτης από τον οποίον η Σουηδία περιμένει τα περισσότερα. Ο 19χρονος σούτινγκ γκαρντ (198μ.) είναι αυτός που παίρνει τις περισσότερες επιθετικές προσπάθειες και ο πιο επικίνδυνος σκόρερ.
Καλύτερη θέση σε Euro Νέων: 9η το 2011
Τελευταία συμμετοχή: 2013 (16η)