Με χαμηλούς τόνους πήγε η Εθνική Νέων στη Σλοβενία για το καινοτόμο φετινό Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα U20, το οποίο αρχίζει σήμερα (12/7) και θα ολοκληρωθεί στις 22 Ιουλίου. Ποια είναι η φετινή πρωτοτυπία; Για πρώτη φορά από τότε που τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα γίνονται σε ετήσια βάση (2004), καμία ομάδα δεν θα υποβιβαστεί στη β’ κατηγορία. Κι αυτό επειδή το Ευρωμπάσκετ U20 του 2013 θα διεξαχθεί με 20 (και όχι με 16) ομάδες, κάτι που σημαίνει ότι την επόμενη χρονιά θα προβιβαστούν 4 (και όχι 2) ομάδες από τη β’ κατηγορία…
Η τωρινή Εθνική δεν έχει τον παίκτη-σταρ, ούτε την παρακαταθήκη παλαιότερων επιτυχιών με παίκτες γεννηθέντες το 1992 και το 1993, ωστόσο το ρόστερ είναι πλήρως ανανεωμένο. Για την ακρίβεια, η Ελλάδα θα έχει την τέταρτη πιο νεανική ομάδα στο φετινό Ευρωμπάσκετ (μετά την Τουρκία, τη Σουηδία και την Εσθονία), καθώς οι μισοί παίκτες είναι γεννημένοι το 1993! Αυτοί, πάντως, που αναμένεται να… τραβήξουν περισσότερο κουπί είναι δύο “παλιοσειρές” σε τέτοιες διοργανώσεις, ο Σπύρος Μοτσενίγος και ο Τάσος Αντωνάκης, μαζί με τον μικρότερο Γιαννούλη Λαρεντζάκη.
Το πρόγραμμα της Εθνικής
Πέμπτη 12/7 Ελλάδα-Ουκρανία (19:30)
Παρασκευή 13/7 Ελλάδα-Εσθονία (17:15)
Σάββατο 14/7 Ελλάδα-Ρωσία (21:45)
Το ρόστερ της Εθνικής
Ονοματεπώνυμο… Ομάδα… Ετος Γεν…. Θέση… Πόντοι… Αγώνες
4. Σπύρος Παναγιωταράς… Ικαρος Καλλιθέας… 1993… “1”… 14… 7
5. Γιαννούλης Λαρεντζάκης… Ικαρος Καλλιθέας… 1993… “2”… 80… 7
6. Πέτρος Βελισσαρίου… Μαντουλίδης… 1993… “1”… 6… 5
7. Τάσος Αντωνάκης… Παγκράτι… 1992.. “4”… 82… 5
8. Σπύρος Μοτσενίγος… Ρέθυμνο… 1992… “2”… 73… 7
9. Μάριος Δερμιτζάκης… Αίολος Τρικάλων… 1992… “3-4″… 19… 7
10. Μανώλης Τσελεντάκης… Σεντ Λούις… 1993… “3”… 6… 7
11. Στάθης Παπαδιονυσίου… Δούκας… 1992… “2-3″… 52… 7
12. Πέτρος Μελισσαράτος… Άλιμος… 1993… “5”… 55… 7
13. Φώτης Ζούμπος… Παναθηναϊκός… 1993… “2”… 36… 7
14. Κώστας Τσαπρούνης… Ηλυσιακός… 1992… “5”… 3… 4
15. Νίκος Καμπούρης… Ολυμπιακός… 1992… “4-5″… 10… 7
ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Κώστας Μίσσας
ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ: Γιάννης Ελευθεριάδης – Γιώργος Λιμνιάτης
Τα φιλικά της Εθνικής
(2 νίκες – 5 ήττες)
Ελλάδα – Γαλλία 47-67
Ελλάδα – Σουηδία 84-83
Ελλάδα – Κροατία 81-73
Ελλάδα – Ιταλία 66-75
Ελλάδα – Γαλλία 65-75
Ελλάδα – Β’ Ανδρών 65-86
Ελλάδα – Β’ Ανδρών 62-91
Διοργάνωση χωρίς (μεγάλα) αστέρια
Η Σλοβενία θα φιλοξενήσει για 3η φορά το Ευρωμπάσκετ Νέων, το οποίο θα διεξαχθεί σε τρεις διαφορετικές πόλεις (Λιουμπλιάνα, Ντομζάλε, Κράνσκα Γκόρα) από τις 12 έως τις 22 Ιουλίου. Το μεγάλο φαβορί για το χρυσό μετάλλιο είναι η Λιθουανία, σε ένα τουρνουά πάντως στο οποίο τα μεγάλα αστέρια θα λείπουν. Ουδείς εκ των κορυφαίων 92άρηδων (Κάντερ, Βαλαντσιούνας, Τζεντίλε, Φουρνιέ, Καράσεβ, Κουλάγκιν, Μπέρτανς) δεν θα παίξει στο φετινό Ευρωμπάσκετ…
Η πρόβλεψη του infobasket
Μετάλλια: Λιθουανία, Σερβία, Γερμανία, Σλοβενία.
Θέσεις 5-12: Γαλλία, Ρωσία, Ουκρανία, Ελλάδα, Ισπανία, Τουρκία, Λετονία, Ιταλία.
Θέσεις 13-16: Μαυροβούνιο, Εσθονία, Γεωργία, Σουηδία.
Οι όμιλοι της 1ης φάσης
Σύστημα διεξαγωγής: Στην επόμενη φάση προκρίνονται οι 3 πρώτες ομάδες του κάθε ομίλου, που σχηματίζουν δύο ομίλους των 6… Εκεί μεταφέρουν τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης και προκρίνονται οι πρώτες 4 κάθε ομίλου για τα νοκ άουτ παιχνίδια.
1ος όμιλος
Ο όμιλος του… θανάτου! Οι Γάλλοι θα μπορούσαν να είναι ένα από τα φαβορί για μετάλλιο, σε αυτόν τον όμιλο όμως στόχος τους θα είναι η πρόκριση! Ιδιαίτερα από τη στιγμή που δεν θα έχουν το μεγάλο αστέρι τους (και της διοργάνωσης, αν ήταν παρών), τον Εβάν Φουρνιέ, τον μοναδικό Ευρωπαίο που επιλέχθηκε στον 1ο γύρο του φετινού ντραφτ. Πάλι βέβαια θα έχουν αξιόλογη ομάδα, με τους Βέστερμαν, Γκομπέρ να ξεχωρίζουν σε ατομικό επίπεδο και τον Βενσάν Πουρσό να είναι η… ατραξιόν με ύψος 2,22μ.!
Η Σερβία, από τη μεριά της, είναι πάντα… Σερβία. Στηρίζεται στους 92άρηδες που κατέκτησαν πέρυσι το αργυρό μετάλλιο στο Μουντομπάσκετ U19 και τερμάτισαν 4οι ως έφηβοι το 2010 και 5οι ως παίδες το 2008 (Μπογκντάνοβιτς, Μπέσοβιτς κ.α.), καθώς και στους 93άρηδες (Τσβέτκοβιτς, Μιλιένοβιτς, Μίτροβιτς) που έχουν ήδη ένα αργυρό και ένα χάλκινο μετάλλιο στη συλλογή τους. Με άλλα λόγια, η ομάδα του Αλεξάνταρ Τζίκιτς θα είναι ένα από τα φαβορί για μετάλλιο…
Με υψηλές βλέψεις πήγε στη Σλοβενία η Γερμανία, η οποία θα στηριχθεί στην πολύ καλή γενιά των 92άρηδων (Τάις, Νόιμαν, Χέκμαν, Μιούνινγκχοφ). Η “νατσιονάλμανσαφτ” νίκησε 4 φορές τη Γαλλία στα φιλικά και βγήκε πρώτη στο πολύ δυνατό τουρνουά της Τουρκίας τον Ιούνιο, οπότε δεν αποκλείεται να προχωρήσει αρκετά στο τουρνουά. Κάτι που δεν πρόκειται να κάνει το Μαυροβούνιο… Χωρίς τον 94άρη Ιβάνοβιτς (θα ενισχύσει την Εθνική εφήβων) και τον τραυματία Τζούρισιτς, το Μαυροβούνιο δεν μοιάζει να έχει ελπίδες σε αυτόν τον όμιλο.
2ος όμιλος
Η Εθνική μας (την οποία αναλύσαμε πιο πάνω) έχει “πέσει” θεωρητικά στον πιο βατό όμιλο του Ευρωμπάσκετ. Η Ρωσία παρουσιάζεται με πολλά νέα πρόσωπα σε σχέση με τις προηγούμενες διοργανώσεις, ενώ οι καλύτεροι παίκτες της στις ηλικίες των
19-20 ετών, ο Σεργκέι Καράσεβ και ο Ντμίτρι Κουλάγκιν, δεν είναι παρόντες. Οπως και να έχει, ο τίτλος του φαβορί στο 2ο όμιλο μάλλον της “ανήκει”, καθώς έχει μπόλικο ταλέντο (π.χ. ο Γκούντουμακ) και έναν από τους καλύτερους all around παίκτες της διοργάνωσης, τον Βλάντισλαβ Τρούσκιν.
Η Ουκρανία δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο, δεν αποτελεί όμως και αμελητέα ποσότητα. Εχει έναν πολύ καλό 7-footer που ίσως δημιουργήσει προβλήματα (Πούστοβι), αλλά και έναν δύο καλούς σκόρερς (Αρταμόνοφ, Μπομπρόφ). Άλλωστε, νίκησε εύκολα την Ισπανία σε πρόσφατο φιλικό μέσα στη Μούρθια, κάτι που δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητο. Οσον αφορά την Εσθονία, ανέβηκε πέρυσι στην 1η κατηγορία ως δεύτερη και είναι πιθανότατα η πιο αδύναμη ομάδα του ομίλου. Οι Ραπ και Πουιντέτ μοιάζουν να είναι οι πιο υπολογίσιμοι παίκτες.
3ος όμιλος
Το ξεκάθαρο φαβορί του 3ου ομίλου δεν είναι άλλο από την (κάτοχο του τίτλου) Ισπανία. Οι “φούριας ρόχας” έχουν τρεις 92άρηδες που συμμετείχαν στο περσινό… πάρτι του Μίροτιτς στο Ευρωμπάσκετ Νέων (Μπαρέρα, Πόθας, Τομάς), ωστόσο τη βάση της ομάδας την αποτελούν οι Φερνάντεθ, Αμπρίνες, Ντίεθ και οι λοιποί 93άρηδες που κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο τόσο ως έφηβοι (2011), όσο και ως παίδες (2009)!
Το ταλέντο υπάρχει άφθονο στην Ισπανία, ωστόσο η ηλικία ίσως αποδειχθεί πρόβλημα, όπως και για τους Τούρκους. Αλλωστε, χωρίς τον Ενες Κάντερ στο ρόστερ της η Τουρκία δεν φοβίζει τις καλές ομάδες του Ευρωμπάσκετ. Σε αυτόν τον όμιλο πάντως δεν θα έχει φυσιολογικά πρόβλημα να προκριθεί, αφού όλοι οι καλοί 93άρηδες που βγήκαν χάλκινοι το 2010 ως έφηβοι (Γκεγίκ, Καντάν κατά κύριο λόγο) θα είναι παρόντες.
Με πολλές απουσίες θα παραταχθεί η Λετονία, η οποία δεν θα έχει τον καλύτερό της παίκτη (Ντάβις Μπέρτανς), που προωθήθηκε στην Εθνική ανδρών, καθώς και τους Ντουκούλις, Ροστόβς. Υπό άλλες συνθήκες θα ήταν υπολογίσιμη (οι 92άρηδες ήταν 3οι ως έφηβοι), αλλά ο Γιάνις Τίμα δεν αρκεί για κάτι καλό… Η Γεωργία ανέβηκε πέρυσι στην 1η κατηγορία σε επίπεδο Νέων αλλά ο Τόρνικε Σενγκέλια είναι πλέον… άντρας (21χρ.) και οι υπόλοιποι… δεν βλέπονται. Πολύ δύσκολα θα αποφύγει την τελευταία θέση του ομίλου, ίσως και ολόκληρου του τουρνουά.
4ος όμιλος
Το ακλόνητο φαβορί του Ευρωμπάσκετ βρίσκεται στον 4ο όμιλο και πρόκειται φυσικά για τη Λιθουανία. Οι 92άρηδες του Κάζις Μακσβίτις είχαν παίξει ρόλο… τρομοκράτη στις δύο προηγούμενες ευρωπαϊκές διοργανώσεις στις οποίες πήραν μέρος σύσσωμοι, αφού το 2008 αναδείχθηκαν πρωταθλητές ως παίδες και το 2010 ως έφηβοι, έχοντας συνολικό απολογισμό 17 νίκες σε ισάριθμα ματς, με 23,1 πόντους διαφορά κατά μέσο όρο!
Επίσης, πέρυσι οι 92αρηδες κατέκτησαν και τον τίτλο στο Μουντομπάσκετ εφήβων, κάνοντας το “τρία στα τρία”. Τι κι αν δεν έχουν στη Σλοβενία το μεγάλο αστέρι τους, τον Γιόνας Βαλαντσιούνας… Οι Τσιζάουσκας, Ρεντίκας, Πούκις, Σκούτσας, Μπουτκεβίτσιους, Γιάκστας φτάνουν και περισσεύουν για να κατακτήσουν άλλο ένα χρυσό μετάλλιο.
Η Σλοβενία αποτελείται από δύο γενιές που δεν έχουν κάνει κάτι σπουδαίο στο παρελθόν, στα φιλικά πάντως οι παίκτες του Ζμάγκοσλαβ Σάγκατιν έδειξαν τα δόντια τους. Η διοργανώτρια του Ευρωμπάσκετ νίκησε δύο φορές την Ισπανία, ενώ σε ένα άλλο τουρνουά κατέβαλλε ακόμα και τη Λιθουανία. Οι Πρέπελιτς, Ομιτς, Ντίμετς, Ρούπνικ ξεχωρίζουν από μία ομάδα που είναι ικανή να φτάσει ψηλά.
Λίγα πράγματα περιμένουμε να δούμε από τους δευτεραθλητές Ευρώπης του 2011. Οι 92άρηδες και 93άρηδες Ιταλοί δεν έχουν τίποτε το ιδιαίτερο να παρουσιάσουν, ειδικά χωρίς τον Αλεσάντρο Τζεντίλε στο παρκέ. Στόχος τους θα είναι να προκριθούν στην επόμενη φάση, αλλά δεν θα είναι και τόσο εύκολο όσο φαίνεται. Η Σουηδία δεν είναι ευκαταφρόνητος αντίπαλος και το απέδειξε στα φιλικά.
Το top 10 των παικτών
1. Λέο Βέστερμαν (Γαλλία)
2. Αλεξάνταρ Τσβέτκοβιτς (Σερβία)
3. Ντανιέλ Τάις (Γερμανία)
4. Βιντένις Τσιζάουσκας (Λιθουανία)
5. Ρούντι Γκομπέρ (Γαλλία)
6. Αλεχάντρο Αμπρίνες (Ισπανία)
7. Ντοβίντας Ρεντίκας (Λιθουανία)
8. Κλέμεν Πρέπελιτς (Σλοβενία)
9. Βλάντισλαβ Τρούσκιν (Ρωσία)
10. Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς (Σερβία)