Κουφός: «100% επιτυχημένοι οι Έλληνες»

Το Ρέθυμνο διέπρεψε στο φετινό πρωτάθλημα που ολοκληρώθηκε. Ο τεχνικός των Κρητικών, Στέργιος Κουφός, κλήθηκε να ανοίξει το Διεθνές Σεμινάριο “Φαίδων Ματθαίου” αναλύοντας την επιθετική φιλοσοφία της ομάδας του, κάτι που όπως φάνηκε προσέλκυσε το ενδιαφέρον όλων των προπονητών που βρέθηκαν στο κλειστό της ΧΑΝΘ. Ο έμπειρος τεχνικός μίλησε στην ιστοσελίδα του ΣΕΠΚ (sepk.gr) για την εμπειρία του, ενώ έκανε και τις προτάσεις του για τα επόμενα Σεμινάρια.

Αναλυτικά:

Για την εμπειρία ως ομιλητής στο Διεθνές Σεμινάριο “Φαίδων Ματθαίου”:

«Η εμπειρία ήταν συγκλονιστική γιατί πρέπει να μοιραστείς όλες τις σκέψεις που έχεις μέσα στο μυαλό σου. Ειδικά το θέμα που είχα (Η επιθετική φιλοσοφία του Ρεθύμνου) ήταν ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο και ιδιαίτερο. Ελπίζω ότι τα διαφορετικά και πρωτοποριακά όπως τα χαρακτήρισε ο Σούλης Μαρκόπουλος, που κατέθεσα στο Σεμινάριο να βοήθησαν τους προπονητές να αποκομίσουν κάτι που θα τους βοηθήσει στη καριέρα τους.

Η τιμή για εμένα είναι ιδιαίτερη. Με τόσο διάσημα ονόματα και καταξιωμένους Ευρωπαίους προπονητές το να ανοίγω το Σεμινάριο που ήταν και προς τιμήν του “Πατριάρχη” του ελληνικού μπάσκετ, Φαίδωνα Ματθαίου, ήταν εξαιρετική τιμή. Αυτό δείχνει πως με αντιμετωπίζει ο Σύνδεσμος γι’ αυτό και θέλω να τους ευχαριστήσω.

Όσον αφορά το επίπεδο ήταν αναμφίβολα ένα Σεμινάριο εξαιρετικά υψηλών στάνταρ. Θα σταθώ και στη παρουσία του κόσμου όπου πραγματικά ήταν εξαιρετικός δίνοντας βροντερό παρών και δείχνοντας ότι έχει διάθεση επιμόρφωσης. Απ’ ότι είδα εκτός των Ελλήνων τεχνικών στις κερκίδες της ΧΑΝΘ βρέθηκαν και αρκετοί ξένοι προπονητές από κράτη που δεν συνηθίζουν να έρχονται στα ελληνικά Σεμινάρια. Αισθάνθηκα πολύ χαρούμενος βλέποντας τους να δείχνουν μια πηγαία ευχαρίστηση μετά το τέλος της ομιλίας κάτι που για εμένα είναι συγκλονιστικό για τη δουλειά που κάναμε την περσινή χρονιά στο Ρέθυμνο».

Για την άποψη που έχει για τους άλλους ομιλητές του Σεμιναρίου:

«Πρόκειται για συναδέλφους εγνωσμένης αξίας. Ο Βασίλης Φραγκιάς έκανε μία εξαιρετική σεζόν στην ομάδα του και ήταν πολύ ενδιαφέρουσα η ομιλία του. Όσον αφορά τον κύριο Ομπράντοβιτς θα επαναλάβω όσα είπα και στην αρχή της ομιλίας μου ότι “διαπαιδαγώγησε μία μεγάλη γενιά Ελλήνων και μας βοήθησε να γίνουμε τρεις φορές καλύτεροι προσπαθώντας να φτάσουμε στο επίπεδο δουλειάς του. Παράλληλα εκτός από πρώτους προπονητές έβγαλε και εξαιρετικούς συνεργάτες γιατί κάθε ημέρα έπρεπε να αντιμετωπίσουν ιδέες και πρωτοποριακά σχήματα. Μέσα από αυτή τη διαδικασία πολλοί Έλληνες προπονητές αναγκάστηκαν να μπουν σε σκέψεις και να ψάξουν πολύ προκειμένου να ανταποκριθούν στο επίπεδο που είχε επιβάλει”».

Για τον Φαίδων Ματθαίου, στη μνήμη του οποίου ήταν αφιερωμένο του Σεμινάριο:

«Για να είμαι ειλικρινής με τον Φαίδωνα Ματθαίου ποτέ δεν είχα επαφή γιατί ηλικιακά είμαι μία γενιά μετά. Τον έβλεπα στα Σεμινάρια και μέσα στον Σύνδεσμο, ενώ παράλληλα γνώριζα το έργο που έχει προσφέρει και μπορώ να πω ότι απόλυτα δίκαια έχει καθιερωθεί να τον αποκαλούμε “Πατριάρχη του ελληνικού μπάσκετ”. Όσοι δεν γνωρίζουν τι έχει κάνει έμαθαν πολλά στη Κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συνδέσμου όπου για εμένα ήταν κάτι συγκλονιστικό και πολύ δυνατό συναισθηματικά. Ήταν αυτός που ουσιαστικό ξεκίνησε το μπάσκετ στην Ελλάδα».

Για την αναβάθμιση του Έλληνα προπονητή στην Ευρώπη:

«Εμείς στο μπάσκετ χρησιμοποιούμε πολύ τα στατιστικά έτσι λοιπόν θα πω ότι έχουμε 100% επιτυχία σε όλους τους προπονητές που δούλεψαν στο εξωτερικό. Θα προσπαθήσω να αναφέρω μερικούς για να δείτε τι εννοώ αν και σίγουρα θα ξεχάσω κάποιους. Δείτε λοιπόν τι κατάφεραν οι Φλεβαράκης, Χριστόπουλος, Ζούρος, Κατσικάρης, Παπαχατζής, Δέδας και Κετσελίδης. Σίγουρα ξεχνάω κάποιους αλλά δεν το κάνω επίτηδες. Παρατηρήστε λοιπόν ότι όλοι οι προπονητές που πήγαν στο εξωτερικό ήταν επιτυχημένοι. Αυτό λέει πολλά.

Ο Έλληνας προπονητής διαπαιδαγωγήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο γιατί το ελληνικό πρωτάθλημα σε αναγκάζει να κοιτάξεις και να ασχοληθείς με την παραμικρή λεπτομέρεια. Από εκεί και πέρα μου έκανε μεγάλη εντύπωση ο αριθμός των ξένων προπονητών που βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη για να παρακολουθήσουν το Σεμινάριο. Για αυτή την εποχή να βρίσκονται περισσότερα από 70 άτομα που ταξιδεύουν τόσα χιλιόμετρα και να έρχονται να παρακολουθήσουν ένα Σεμινάριο στο οποίο μιλούν τρεις Έλληνες προπονητές δείχνει ότι υπάρχει εκτίμηση για την δουλειά που γίνεται».

Για την οργάνωση του Σεμιναρίου:

«Το μόνο πρόβλημα που υπήρχε αλλά αυτό δεν είναι θέμα του Συνδέσμου αφορά τον προτζέκτορα. Η δική μου ομιλία είχε αρκετό βίντεο, όμως εξαιτίας του ήλιου και της φωτεινότητας του γηπέδου δεν φαινόταν όσο θα ήθελα. Από εκεί και πέρα οργανωτικά ήταν όλα άριστα. Με όλους τους προπονητές που μίλησα είχαν την ίδια άποψη. Όσον αφορά εμένα έμεινα απόλυτα ευχαριστημένος και από την διαμονή μου και από τα πάντα. Ειλικρινά ο Σωκράτης Ηλιάδης που είχε αναλάβει να μην έχουμε κάποιο πρόβλημα με έχει σκλαβώσει. Οτιδήποτε χρειάστηκα από το πιο μικρό μέχρι το πιο μεγάλο μου το παρείχε και γι’ αυτό θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον ίδιο αλλά και στον Σύνδεσμο.

Κλείνοντας θα ήθελα να πω ότι πέρασα πολύ όμορφα και θέλω να μοιραστώ μία ιδέα που έχω. Προτείνω αν καταφέρουμε να παραμείνουμε στην Α1 και διατηρηθούμε σε τόσο υψηλό επίπεδο κάποιο Διεθνές Σεμινάριο να γίνει και στο Ρέθυμνο. Θα ήθελα πραγματικά όλοι οι προπονητές να νιώσουν την Κρητική φιλοξενία και να έχουν την ευκαιρία να συνδυάσουν την επιμόρφωση τους με λίγη διασκέδαση. Θα ήταν μοναδική εμπειρία για όσους θα ερχόντουσαν γιατί πρόκειται για μία πανέμορφη πόλη. Δεν γνωρίζω βέβαια πόσο δύσκολο θα είναι από οικονομικής πλευράς, όμως τόσα χρόνια δίπλα στους Κρητικούς έμαθα ότι “όταν θες κάτι πολύ μπορείς να το κάνεις”».