Επιστολή προς τον γενικό Γραμματέα Αθλητισμού Παναγιώτη Μπιτσαξή απέστειλε ο πρόεδρος της ΕΟΚ Γιώργος Βασιλακόπουλος, με αφορμή την περικοπή των προϋπολογισμών των αθλητικών ομοσπονδιών. Στην επιστολή του αυτή ο πρόεδρος της ομοσπονδίας επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι οι προτάσεις που έχουν φτάσει στην ΕΟΚ διά της επιστολής της ΓΓΑ της 29ης του Σεπτέμβρη εμπεριέχουν ανακρίβειες, θέτουν θέμα ακόμη και ύπαρξης των σωματείων, καθώς τα οδηγούν με ακρίβεια σε αναστολή πληρωμών και τέλος ζητεί την έναρξη διαλόγου για να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία του αθλητικού κινήματος…
Αναλυτικά το πλήρες κείμενο της επιστολής:
«Κύριε Γενικέ,
Κατάπληξη, εύλογες ανησυχίες και ερωτηματικά προκαλεί το περιεχόμενο της υπ’ αριθμ.27607/29-09-2011 επιστολής σας υπογεγραμμένη μάλιστα όχι από πολιτικό αλλά από υπηρεσιακό πρόσωπο.
Επί του περιεχομένου έχουμε να παρατηρήσουμε:
1ον Tο τελεσιγραφικό ύφος του περιεχομένου της επιστολής εντελώς ανακριβώς αναφέρεται ότι στηρίζεται σε εφαρμογή των διατάξεων του ν. 3985/2011 με το οποίον δήθεν καθορίστηκε το ανώτερο όριο δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού 2009-2015 και είναι αυτό ανακριβές διότι ο νόμος αυτός αφορά το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και αναφέρεται στους προϋπολογισμούς 2012-2015.
2ον Η αιφνιδιαστική τελεσιγραφική και αναιτιολόγητη αναφορά περικοπής και μάλιστα στο αδιανόητο ποσοστό του 50% του εγκριθέντος και ανακοινωθέντος δημόσια από τη ΓΓΑ ποσού της τακτικής οικονομικής επιχορήγησης έρχεται σε προφανή αντίθεση με τη νομιμότητα πράξεων και αποφάσεων της ΓΓΑ και των δημοσίων δεσμεύσεών της, δημιουργεί δε συνθήκες πλήρους αδυναμίας των Ομοσπονδιών και των αθλητικών μελών-Σωματείων να είναι συνεπείς στις οικονομικές υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει σύμφωνα με τον εγκριθέντα και ανακοινωθέντα προϋπολογισμό τους και ταυτόχρονα, ελπίζουμε όχι ηθελημένα, έρχεται να προσδώσει στα αιρετά μέλη των Δ.Σ. των Ομοσπονδιών τον χαρακτήρα της αφερεγγυότητας με όλες τις οικονομικές, νομικές, αλλά και προσωπικές επιπτώσεις.
3ον Ως είναι γνωστό κατά τρόπο πάγιο οι αθλητικές ομοσπονδίες καθορίζουν τον οικονομικό, αγωνιστικό κα λειτουργικό τους προγραμματισμό μέσα στο πλαίσιο της ανακοινωθείσας επιχορήγησης από τη Γ.Γ.Α. και του ετήσιου εγκεκριμένου οικονομικού προϋπολογισμού. Εύκολα λοιπόν γίνεται αντιληπτό ότι η πρωτοφανής αυτή παρέμβαση-περικοπή της ανακοινωθείσας από υμάς τακτικής επιχορήγησης καθιστά αδύνατη για τις αθλητικές ομοσπονδίες, χωρίς τη δική τους υπαιτιότητα, την επίδειξη συνέπειας και ευθύνης απέναντι ακόμη κα αυτών των ανελαστικών τους δαπανών όπως π.χ. μεταξύ άλλων η μισθοδοσία του υπαλληλικού προσωπικού.
4ον Δίχως άλλον σχολιασμό, ο αθλητικός και λειτουργικός προγραμματισμός των αθλητικών ομοσπονδιών βασίζεται εκτός των χορηγιών και στην ετήσια κρατική επιχορήγηση σύμφωνα με την οποία αναλαμβάνει οικονομικές δεσμεύσεις που εκτείνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του οικονομικού έτους. Νομίζουμε είναι ανεπίτρεπτο, για να μη χρησιμοποιηθεί βαρύτερη έκφραση, εις το τέλος της οικονομικής περιόδου να ανακοινώνεται και μάλιστα με αυτό τον τρόπο η πρωτοφανής αυτή περικοπή της επιχορήγησης που μαθηματικά οδηγεί με βεβαιότητα τις αθλητικές ομοσπονδίες και τα αθλητικά μέλη-Σωματεία σε αναστολή πληρωμών και σε πτώχευση με όλα τα αθλητικά, κοινωνικά, προσωπικά, και νομικά επακόλουθα.
5ον Ζητούμε την άμεση αναθεώρηση και ανάκληση της απόφασης αυτής. Επίσης να ανοίξει ένας ολιγοχρόνιος διάλογος ούτως ώστε όλοι μαζί, πολιτεία και διαρθρωμένο αθλητικό κίνημα, να προσπαθήσουμε να πετύχουμε τις καλύτερες δυνατές οικονομικές συνθήκες και όρους για την απρόσκοπτη λειτουργία του Αθλητικού κινήματος».