Νίκησε, αλλά θέλει δουλειά ακόμη…
ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ – ΕΛΛΑΔΑ 61-81

Πρωταρχικός στόχος ήταν να ζευγαρώσει τις νίκες της η Ελλάδα στο τουρνουά του Ευρωμπάσκετ και το πέτυχε (81-61). Η Φινλανδία εποφθαλμιούσε την έκπληξη, αλλά δεν είχε ούτε τη δυναμική, ούτε και την διάρκεια για να το πετύχει. Κι αυτό το εκμεταλλεύτηκε η ελληνική ομάδα, που πήρε τη νίκη, αλλά σίγουρα θα πρέπει να προβληματιστεί πολύ. Διότι μπορεί να πέτυχε μία ευρεία νίκη, αλλά το γεγονός ότι έχασαν 13 επιθετικά ριμπάουντ (!), μόνο θετικό στοιχείο δεν είναι. Δεν ήταν, βέβαια το μόνο αρνητικό της ελληνικής ομάδας σ’ αυτό το δεύτερο ματς του τουρνουά, καθώς δεν είχε διάρκεια στο παιχνίδι της, συχνά-πυκνά έδειξε να βαδίζει εκτός συστήματος και πήρε το αποτέλεσμα κυρίως χάρη στην εμπειρία των Μπουρούση και Ζήση, οι οποίοι «μίλησαν» στα κρίσιμα.

Ο Μπουρούσης με το double-double (19 πόντοι και 10 ριμπάουντ) κι ο Ζήσης με τα καθοριστικά του καλάθια, έγειραν την πλάστιγγα υπέρ της ελληνικής ομάδας, που πάντως είχε πολλά σκαμπανεβάσματα στο παιχνίδι της, «νεκρά» διαστήματα και κενά στην άμυνά της. Παρασύρθηκε απ’ το run n’ gun ρυθμό των Φινλανδών, οι οποίοι έδειξαν να γνωρίζουν καλά ότι με αυτό το στυλ, θα μπορούσαν να κάνουν τη ζημία. Βέβαια η υπερβολή τους στα σουτ τριών πόντων, σε συνδυασμό με τα χαμηλά ποσοστά τους (9/26), επέτρεψαν στην ελληνική ομάδα να μην απειληθεί ιδιαίτερα. Όμως όπως προαναφέραμε η εθνική μας έδειξε αδυναμίες στον τομέα των ριμπάουντ. Διότι μπορεί στο σύνολο να νίκησε τους αντιπάλους της (41 έναντι 27), αλλά τα 13 επιθετικά που «μάζεψαν» οι Φινλανδοί, είναι σίγουρα ένα νούμερο το οποίο υπό άλλες συνθήκες και με άλλον αντίπαλο, ενδεχομένως να έκανε μεγάλη ζημιά…

Η εξέλιξη του ματς…
Εν αντιθέσει με το ματς κόντρα στη Βοσνία οι Έλληνες παίκτες μπήκαν στο παρκέ αποφασισμένοι κι επιχείρησαν να δείξουν στους Φινλανδούς απ’ το ξεκίνημα ποιος θα είναι το… αφεντικό. Το αρχικό 0-6 με το οποίο προηγήθηκαν, όμως «εξανεμίστηκε» εν ριπή οφθαλμού, καθώς ο Λι (που μπήκε αλλαγή του Μουρίνεν που τραυματίστηκε) ήταν κεφάτος. Πονοκεφάλιασε την ελληνική ομάδα, αναγκάζοντας τον Ηλία Ζούρο ν’ αρχίσει τις… αναζητήσεις στον πάγκο, ρίχνοντας στο παρκέ τους Ξανθόπουλο και Μπράμος προκειμένου να «σφίξει» η αμυντική λειτουργία της εθνικής. Δίχως όμως ουσιαστικό αποτέλεσμα, αφού οι διεθνείς μας έχαναν με ευκολία τις διαφορές που δημιουργούσαν, επιτρέποντας στους Φινλανδούς να παραμένουν στο παιχνίδι (22-24 στο 14’).

Βέβαια η «ζημιά» για την ελληνική ομάδα δεν προερχόταν μόνο απ’ την άμυνά της, αλλά κι απ’ τις επιλογές της στην επίθεση. Όσες φορές οι Έλληνες έδειξαν υπομονή στον επιθετικό τομέα, έβγαλαν το σύστημα και κατάφεραν να φτάσουν σε εύκολους πόντους. Αλλά αυτό δεν ήταν ο κανόνας, αλλά η εξαίρεση! Διότι ο… κανόνας της ελληνικής ομάδας στο πρώτο 20λέπτο έμοιαζε να είναι γρήγορο μπάσκετ, εκτός συστήματος και πλάνου κι αυτό αποτυπώθηκε στα 12 λάθη που έγραψε η στατιστική. Και σ’ αυτά θα πρέπει να προστεθούν και αρκετά χαμένα ριμπάουντ, τομέας στον οποίο ο Ζούρος «κρούει καμπανάκι» απ’ τα φιλικά για τη σημασία του…

Η νευρικότητα των Ελλήνων αποτυπωνόταν και στα άστοχα τρίποντα, τα περισσότερα εκ των οποίων ήταν ελεύθερα. Στο 17’ ο Ζούρος είδε τον Καλάθη να χρεώνεται με 3ο φάουλ, γεγονός που τον ανάγκαζε ν’ αλλάξει άρδην τα πλάνα του, αλλά η… λύτρωση ήρθε απ’ την κατακόρυφη άνοδο των Ζήση και Μπουρούση. Οι δυό τους ήταν το «αντίπαλον δέος» στον Τζεραλντ Λι («φόρτωνε» με άνεση το ελληνικό καλάθι, σημειώνοντας 13 πόντους στα πρώτα 20 λεπτά) κι οδήγησαν το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα στο 32-45 στο 21’.

Διαφορά την οποία εδραίωσε η ελληνική ομάδα, εκμεταλλευόμενη τόσο την (ανά διαστήματα) καλή της άμυνα, όσο την… υπερβολή των αντιπάλων της στα σουτ τριών πόντων. Οι Φινλανδοί επεδίωκαν με γρήγορο ρυθμό στο παιχνίδι τους και σουτ στα πρώτα δεύτερα της επίθεσης να καλύψουν τη διαφορά, αλλά οι Έλληνες παίκτες κατόρθωναν να συντηρούν αυτόν τον «αέρα» των 11 έως 15 πόντων διαφοράς που είχαν «χτίσει». Παρασύρονταν, ωστόσο, συχνά-πυκνά απ’ αυτόν τον γρήγορο ρυθμό κι αυτό είχε ως αποτέλεσμα να κάνουν και πολλά λάθη, αλλά να υποπίπτουν και σε επιθετικά φάουλ. Η Φινλανδία, ωστόσο, δεν είχε ούτε το βάθος στον πάγκο της, ούτε κυρίως τον «σταρ» που θα την «κουβαλούσε» στα δύσκολα. Ο Λι – που στο πρώτο 20λεπτο έκανε άνω, κάτω την ελληνική άμυνα – σίγησε, οι Μότολα Ράνικο και Χαφ σούταραν τρίποντα, λες και πετούσαν πέτρες στη λίμνη, αλλά ο μόνος που ουσιαστικά απειλούσε το ελληνικό καλάθι ήταν ο Κόπονεν.

Η ελληνική ομάδα έχοντας πλέον ανοίξει την ψαλίδα, δεν είχε πρόβλημα να πανηγυρίσει τη νίκη (81-61) και πλέον μετά το ρεπό της Παρασκευής να προετοιμαστεί για το ματς με τα Σκόπια…

ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 14-20, 32-41, 44-57, 61-81

ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ (Ντέτμαν): Κοϊβίστο, Νίκιλα 1, Μούρινεν 2, Χαφ 5, Λι 13, Σαλίν 6 (2), Κότι 1, Κόπονεν 21 (4), Μακάλινεν, Μότολα 5 (1), Βίριτάνεν 6 (2), Ράνικο 1

ΕΛΛΑΔΑ (Ζούρος): Ξανθόπουλος, Μπουρούσης 19 (10 ριμπ.), Ζήσης 14, Βασιλειάδης 5 (1), Καλάθης 6, Φώτσης 9 (1), Παπανικολάου 2, Μαυροειδής 2, Μπράμος 9 (2), Κουφός 7, Σλούκας 2, Καϊμακόγλου 6 (1)