Έμοιαζε να έχει την ευκαιρία να σφραγίσει από νωρίς το εισιτήριο για το Ευρωμπάσκετ του 2025, όμως η Εθνική Ανδρών παρουσιάστηκε «διπρόσωπη» στην Αγγλία και είδε τη Μεγάλη Βρετανία να επικρατεί με 73-72. Μία ήττα που ήταν απόρροια της… καθίζησης του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος σχεδόν από το 17ο λεπτό κι έπειτα, παρότι έως εκείνο το σημείο φάνταζε ως το απόλυτο αφεντικό στο παρκέ, στέλνοντας τη διαφορά ακόμη και στο +17! Η συνέχεια, ωστόσο, δεν ήταν η ίδια, με τους Έλληνες διεθνείς να χάνουν τις μάχες και να δίνουν στους αντιπάλους τους τη δυνατότητα να επιστρέψουν στο παιχνίδι. Από την ήττα στο Λονδίνο, βέβαια, υπάρχουν και τα θετικά που κρατάμε. Διότι είδαμε το «νέο αίμα» (Αβδάλας, Καραγιαννίδης, Πουλιανίτης [που έκαναν ντεμπούτο], και Ζούγρης) να κερδίζουν μονομαχίες και μαζί εμπειρίες από αναμετρήσεις που δίχως άλλο θα τους επιτρέψουν στο – άμεσο – μέλλον να είναι πιο ουσιαστικοί στις εμφανίσεις τους με τη «γαλανόλευκη».
Βέβαια κάποιοι από αυτούς ίσως να μην βρουν χρόνο στο επόμενο παιχνίδι, την προσεχή Κυριακή (24/11, 18:30), στη Θεσσαλονίκη, στο δεύτερο ματς στο πλαίσιο των παραθύρων του Ευρωμπάσκετ 2025, κόντρα και πάλι στη Μεγάλη Βρετανία. Εκεί όπου η Εθνική μας θα «κυνηγήσει» τη νίκη, έτσι ώστε – ένα νικήσει και η Τσεχία την Ολλανδία – να κλειδώσει την πρόκρισή της από νωρίς στο Ευρωμπάσκετ…
Η Ελλάδα, έχοντας στο πλευρό της περισσότερους από 3000 φίλους της, βρέθηκε να κάνει ένα ιδανικό ξεκίνημα, με τους Μήτρου-Λονγκ και Αβδάλα να παίρνουν το «βάπτισμα πυρός». Με πίεση στην άμυνα και με διάθεση στα ριμπάουντ, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα κατάφερε σταδιακά να «χτίσει» διαφορά, ανεβάζοντας το δείκτη αρχικά στο +12 (14-26) και λίγο αργότερα στο 20-37 (+17), που όμως δεν μπόρεσε να την διατηρήσει. Οι γηπεδούχοι αντέδρασαν, ισορρόπησαν το παιχνίδι – και κυρίως τον τομέα των ριμπάουντ – και σταδιακά «ροκάνισαν» τη διαφορά (38-41). Το come back τους είχε και συνέχεια, με τη Μεγάλη Βρετανία να πλησιάζει ακόμη περισσότερο και να φτάνει σε απόσταση αναπνοής (46-48), πριν καταφέρει να προσπεράσει με τρίποντο του Γεμπόα (50-48). Σ’ αυτό το διάστημα η ελληνική ομάδα έψαχνε τρόπο ν’ απειλήσει το αντίπαλο καλάθι, δίχως ιδιαίτερη επιτυχία κι έβλεπε τους αντιπάλους της ν’ ανοίγουν όλο και πιο πολύ το επιμέρους σκορ τους και στο 32’, βρέθηκαν στο +10 (61-51). Τα φάουλ που είχαν φορτωθεί οι Χουγκάζ και Ζούγρης, τους έστειλαν στον πάγκο, στερώντας δύο πολύ σημαντικά «εργαλεία» από τα χέρια του Βασίλη Σπανούλη, που είδε αρχικά το Μωραΐτη να δίνει μία σημαντική ανάσα (66-57) και εν συνεχεία τον Τολιόπουλο να «παίρνει μπροστά» και με δύο συνεχόμενα τρίποντα να φέρνει την Εθνική μας σε απόσταση αναπνοής (70-67). Η ύστατη προσπάθεια του διεθνή άσου να φέρει την απόλυτη ανατροπή δεν βρήκε στόχο, οι γηπεδούχοι με βολές έγραψαν το 73-69, πριν έρθει το τρίποντο του Μωραΐτη για να γράψει το 73-72, όμως ο χρόνος δεν ήταν αρκετός για να επιτευχθεί η ολική ανατροπή.
Διαιτητές: Κόντε (Ισπανία), Μανίστε (Εσθονία), Ολιό (Γαλλία)
Δεκάλεπτα: 16-26, 33-41, 51-51, 73-72
Ελλάδα (Σπανούλης): Λούντζης 7 (1), Μωραϊτης 13 (3), Τολιόπουλος 14 (2), Πουλιανίτης, Αβδάλας 3 (1), Μουράτος, Κουζέλογλου, Μήτρου Λονγκ 12 91), Καραγιαννίδης 4, Χουγκάζ 11, Ζούγρης 8, Μαντζούκας