Κυβίστηση ή απλά επεξήγηση; Όπως θέλει το εκλαμβάνει κανείς, πάντως ο Σαρούνας Μαρτσουλιόνις μιλώντας στο Sport24, επιχείρησε να θέσει τα δεδομένα των δηλώσεών του σε νέα βάση. «Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Δεν αναφέρομαι σε επίσημους, ή ανθρώπους της Ομοσπονδίας. Σε καμία περίπτωση. Μιλάω για κάποιους ανθρώπους με τους οποίους είχαμε επαφή την περίοδο που ήμασταν στην Ελλάδα για το EuroBasket, με τους οποίους συναναστρεφόμασταν. Ήταν άσχετοι με την Ομοσπονδία, δεν είχαν κάποια θέση ή αξίωμα. Είναι σημαντικό να καταλάβουν όλοι πως δεν αναφέρομαι σε άτομο με επίσημη θέση», ανέφερε ο Λιθουανός άσος, που θέλησε να στοιχειοθετήσει τα λεγόμενά του χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα τον τρόπο που κοουτσάρισε το παιχνίδι ο Αλεξάντερ Γκομέλσκι. Και φυσικά προσπάθησε να… καλμάρει τον ντόρο που έχει δημιουργηθεί γύρω από τα λεγόμενά του, επισημαίνοντας ότι «… δεν ήθελα ούτε είχα τη διάθεση να μειώσω την ιστορική νίκη της Ελλάδας. Δεν ήθελα να πω κάτι κακό, δεν είμαι αφελής για να χαλάσω σχέσεις μετά από τόσα χρόνια, ούτε να αλλοιώσω κάτι που είναι σαφές. Δεν έχει νόημα άλλωστε».
Βέβαια δεν είναι μόνο ο Μαρτσουλιόνις που σχεδόν 34 χρόνια μετά θυμήθηκε ιστορίες περί προσπάθειας χρηματισμού. Το ίδιο έπραξε κι ο Χένιο Έντεν, ο οποίος μίλησε για απόπειρα χρηματισμού στον ίδιο και τον Σεργκέι Ταρακάνοφ από δύο Έλληνες σε κατάστημα με σουβενίρ! «Πριν από τον τελικό, επισκέφθηκα μαζί με τον Σεργκέι Ταρακάνοφ ένα κατάστημα με σουβενίρ στην Αθήνα. Δύο μεσήλικες μας πλησίασαν ευγενικά, ο ένας μας μίλησε και ο άλλος έμεινε πιο μακριά. Μου είπαν να χάσουμε τον τελικό, δεν θυμάμαι το ακριβές ποσό που πρόσφεραν, ίσως πέντε χιλιάδες, ίσως δέκα χιλιάδες δολάρια, τέλος πάντων επρόκειτο για ένα μεγάλο ποσό εκείνη την εποχή. Τους είπαμε πως βρισκόμασταν εκεί για να κατακτήσουμε το τουρνουά και τους χαιρετήσαμε», δήλωσε ο Έντεν και πρόσθεσε: «Αν έπρεπε να επηρεαστεί το αποτέλεσμα του αγώνα, δεν ήταν αρκετό να δωροδοκήσεις δύο ή τρεις παίκτες. Ο προπονητής θα τους αντικαθιστούσε. Έπρεπε να δωροδοκηθούν οκτώ-εννέα αθλητές και όπως φάνηκε από τις δηλώσεις του Μαρτσουλιόνις, πλησίασαν και άλλους εκτός από εμάς». Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο Έντεν αναφέρει ότι ο ρόλος του Γκομέλσκι ήταν τουλάχιστον ύποπτος, και θυμήθηκε πως ο Βλάντας Γκαράστας δήλωσε το 2002, στα 70α του γενέθλια, πως «ο Γκομέλσκι πούλησε τον αγώνα» μπροστά σε παράγοντες του αθλήματος και δημοσιογράφους…
Από την πλευρά του ο βοηθός προπονητής της Σοβιετικής Ένωσης στο Ευρωμπάσκετ του 1987 Βλάντας Γκαράστας μιλώντας για τον Γκομέλσκι και το παιχνίδι εκείνο, ανέφερε ότι είχαν ενημέρωση από το ΚΚΕ, ότι κάποιοι θα «πουλούσαν» το ματς με την Ελλάδα! «Ο Γκομέλσκι επέστρεψε στην Εθνική ομάδα μόλις λίγες εβδομάδες πριν το Ευρωμπάσκετ της Αθήνας προκειμένου να αντικαταστήσει τον Βλαντιμίρ Ομπούκοφ. Πριν τον τελικό ο Γκομέλσκι με πλησίασε και μου είπε: «Από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ελλάδας ενημερώθηκα ότι υπάρχουν άνθρωποι ανάμεσά μας που θα πουλήσουν το ματς». Με ρώτησε τι σκέφτομαι γι’ αυτό. Του είπα ότι οι παίκτες μας είναι έντιμοι. Επανέλαβε την ερώτηση για το αν υποπτεύομαι τον Βάλντις Βάλτερς. Του απάντησα πως όχι… Η συζήτηση τελείωσε εκεί. Είχαμε τεχνικό μίτινγκ πριν φύγουμε για το γήπεδο, για τον τελικό. Μιλούσε ο Γκομέλσκι όταν κάποιος μπήκε και του είπε ότι τον ζητούσαν στο τηλέφωνο. Δεν επέστρεψε άμεσα αλλά μετά από πενήντα λεπτά. Μπήκαμε στο πούλμαν και φύγαμε. Αισθάνομαι ότι ο Γκομέλσκι λειτούργησε περίεργα. Ζήτησε από τον Μαρτσουλιόνις να παίξει άμυνα τον Γκάλη. Αποτέλεσμα; Ο Μαρτσουλιόνις αποβλήθηκε με πέντε φάουλ! Ποτέ δε θα έβαζα τον καλύτερο παίκτη μου να μαρκάρει τον Γκάλη» είπε ο 87χρονος πια Βλάντας Γκαράστας μιλώντας σε λιθουανικό Μέσο.