Η τελευταία από τις μικρές εθνικές ομάδες ρίχνεται κι αυτή στη μάχη. Η Εθνική Παίδων ξεκινάει σήμερα τις υποχρεώσεις της στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα β’ κατηγορίας, το οποίο φιλοξενεί για τρίτο συνεχόμενο καλοκαίρι (!) η Σόφια από τις 10 έως τις 19 Αυγούστου, ευελπιστώντας να ανεβάσει την Ελλάδα στην πρώτη κατηγορία. Εκεί όπου ανήκει δηλαδή.
Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα είναι άλλωστε το μεγάλο φαβορί για το χρυσό μετάλλιο στο τουρνουά. Η γενιά του 2001, προεξάρχοντος του Νίκου Ρογκαβόπουλου, έχει μπόλικο ταλέντο και εφόσον βρισκόταν στην πρώτη κατηγορία, θα μπορούσε να κυνηγήσει ακόμα και την πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο U17 του 2018. Έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα, βέβαια, το καλύτερο που μπορεί να κάνει είναι να παίξει για την άνοδο, σε ένα Ευρωμπάσκετ που μοιάζει να είναι χαμηλής δυναμικότητας.
Λίγες είναι οι ομάδες που μοιάζουν ικανές να φτάσουν μέχρι το βάθρο. Αυτές είναι η Ελλάδα από τον 1ο όμιλο, η Ολλανδία, η Πολωνία και η διοργανώτρια Βουλγαρία από τον (μακράν ισχυρότερο όλων) 2ο, η Βοσνία από τον 3ο και η Μεγάλη Βρετανία από τον 4ο. Αυτές είναι θεωρητικά οι ισχυρότερες ομάδες και αν υπάρχει κάποιο “κακό” νέο για την δική μας Εθνική, αυτό είναι ότι στους “8” θα διασταυρωθεί με τον 2ο όμιλο, συνεπώς θα έχει εκτός απροόπτου αντίπαλο μία επικίνδυνη ομάδα.
Όλα αυτά βέβαια θα πρέπει να τα δούμε στην πράξη, καθώς δεν αποκλείεται να ξεπεταχτεί και κάποια άλλη ομάδα στην πορεία της διοργάνωσης, με πιθανές εκπλήξεις την Ουγγαρία, την Γεωργία και την ΠΓΔΜ, έτσι όπως είναι και το σύστημα διεξαγωγής. Όπως και να ‘χει, οι προσδοκίες είναι μεγάλες για την ομάδα του Κώστα Παπαδόπουλου…
* Στην πρώτη φάση όλες οι ομάδες παίζουν μεταξύ τους. Οι πρώτες δύο κάθε ομίλου προκρίνονται στους “8”, όπου θα διεκδικήσουν τις (3) θέσεις που οδηγούν στην πρώτη κατηγορία. Οι ομάδες που θα καταταγούν στην 3η και στην 4η θέση κάθε ομίλου, θα παίξουν στο γκρουπ 9-16 και οι δύο τελευταίες (5η και 6η) σε αυτό για τις θέσεις 17-24.
1ος όμιλος
Ελλάδα
Μετά τον υποβιβασμό -για πρώτη φορά στην ιστορία της σε Ευρωμπάσκετ Παίδων- στη δεύτερη κατηγορία, η Ελλάδα έχει μόνο ένα στόχο πηγαίνοντας στη Σόφια: να επιστρέψει εκεί όπου ανήκει. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα δεν θα έχει βέβαια εύκολο έργο, ωστόσο είναι εκ των προτέρων ένα από τα μεγάλα φαβορί του τουρνουά, κάτι που φάνηκε και από τα παιχνίδια προετοιμασίας, στα οποία αντιμετώπισε μόνο ομάδες πρώτης κατηγορίας.
Ο απολογισμός της Εθνικής στα φιλικά ήταν τρεις νίκες επί της Γερμανίας (με 72-70, 70-64 και 61-51), μία επί της Σλοβενίας (86-69), άλλη μία επί της Ιταλίας (70-59) και μία ήττα από το Μαυροβούνιο (59-70). Ο Ρογκαβόπουλος, ένα από τα μεγάλα ταλέντα της γενιάς του, αναμένεται να κουβαλήσει την Ελλάδα στο Ευρωμπάσκετ, μαζί με τον Κλωνάρα (MVP του Πανελλήνιου Παίδων), τον Σωτηρίου και τον Καραΐσκο.
Οι πόντοι στους αγώνες προετοιμασίας (σε παρένθεση οι αγώνες): Σωτηρίου 58 (6), Ρογκαβόπουλος 54 (6), Καραΐσκος 45 (6), Καδράς 40 (6), Κλωνάρας 40 (6), Σταυρακούκας 34 (6), Βλάσιος 26 (6), Ταζόπουλος 21 (6), Σιδηροηλίας 21 (6), Λαναράς 20 (5), Κωστίκας 16 (6), Τσουμάνης (-).
Ισλανδία
Αν και κάνουν εξαιρετική δουλειά τα τελευταία 3-4 χρόνια στις μικρές ηλικίες, οι Ισλανδοί δεν έχουν καταφέρει ποτέ να διακριθούν σε επίπεδο παίδων. Η τελευταία φορά που έπαιξαν στην πρώτη κατηγορία ήταν το 2006 (τερμάτισαν 16οι) και η καλύτερη θέση που έχουν καταλάβει ήταν η 9η το 1993. Πέρυσι ήταν 21οι στη δεύτερη κατηγορία με τη γενιά του 2000, ωστόσο όλα δείχνουν ότι η φετινή ομάδα μπορεί να κάνει κάτι (πολύ) καλύτερο.
Αυτό φάνηκε εν πολλοίς στο τουρνουά που παίρνουν μέρος οι σκανδιναβικές χώρες, στο οποίο η Ισλανδία τερμάτισε δεύτερη (πίσω από τη διοργανώτρια Φινλανδία) με απολογισμό τέσσερις νίκες και μία ήττα. Τρεις είναι οι παίκτες πάνω στους οποίους θα στηριχθεί στη Σόφια: στους γκαρντ Τζούλιους Όρι Άουγκουτσον, Ντούι Μπόουρ Γιόουνσον και στον φόργουορντ/σέντερ Βέιγκαρ Άουκι Χλίνσον.
Βέλγιο
Το Βέλγιο δεν κατάφερε πέρυσι να ανέβει στην πρώτη κατηγορία (τερμάτισε έβδομο) με τη γενιά του 2000 και μάλλον δύσκολα θα τα καταφέρει φέτος με αυτήν του 2001. Τα “λιοντάρια” είναι μία από τις ομάδες-γρίφους του ομίλου, καθώς λίγα στοιχεία υπάρχουν γι αυτήν. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας του μοιράστηκε τις νίκες σε φιλικά με τη Μεγάλη Βρετανία (65-63 και 64-72) και διαθέτει έναν αξιόλογο φόργουορντ, τον Νιλς Ντε Ρίντερ, ο οποίος πέρυσι είχε 13,8 πόντους και 8,1 ριμπάουντ μ.ό. στο Ευρωμπάσκετ β’ κατηγορίας.
Ρουμανία
Η Ρουμανία κατέκτησε τον Ιούλιο το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα U20 β’ κατηγορίας, ωστόσο στο Ευρωμπάσκετ Παίδων πολύ δύσκολα θα έχει ανάλογη πορεία. Οι Ρουμάνοι θα έχουν δύο παίκτες που συμμετείχαν και στο περσινό Ευρωμπάσκετ Παίδων (τους Γκαβριλόαγια και Ραντουλέσκου, με τον πρώτο να έχει μάλιστα και αξιόλογα νούμερα – 9,9π., 6,4ρ., 2,5ασ.), εντούτοις δεν μοιάζουν να είναι από τις ομάδες που θα παίξουν σημαντικό ρόλο στο τουρνουά.
Λευκορωσία
Μία από τις αδύναμες ομάδες του τουρνουά (και δη του ομίλου) αναμένεται να είναι η Λευκορωσία, η οποία λογικά θα προσπαθήσει να αποφύγει τα νοκ άουτ παιχνίδια για τις θέσεις 17 έως 24. Διαθέτει πάντως πέντε παίκτες που έχουν εμπειρία από Ευρωμπάσκετ. Πρόκειται για τους Ναβόιτσικ, Χεστς, Τσίνκεβιτς, Τσετσερούκου και Μαρίνιν, οι οποίοι είχαν πάντως μικρό ρόλο στην ομάδα που κατέκτησε πέρυσι την 6η θέση στη δεύτερη κατηγορία.
Ελβετία
Επιστρέφει φέτος στη δεύτερη κατηγορία του Ευρωμπάσκετ Παίδων η Ελβετία, που θέλει να γίνει η ευχάριστη έκπληξη του τουρνουά. Έτσι δηλώνει τουλάχιστον ο προπονητής της, ο Νικολά Περό. Αυτό που απομένει είναι να δούμε πόσο επικίνδυνη είναι και στην πράξη, μιας και δεν γνωρίζουμε πολλά πράγματα για μία ομάδα που ποτέ στο παρελθόν δεν έχει παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο, ούτε καν σε επίπεδο β’ κατηγορίας…
Τα “αστέρια” του ομίλου: 1. Νίκος Ρογκαβόπουλος (SF, Ελλάδα), 2. Δημήτρης Κλωνάρας (SG, Ελλάδα), 3. Ακης Σωτηρίου (F, Ελλάδα), 4. Τζούλιους Όρι Άουγκουτσον (G, Ισλανδία), 5. Βέιγκαρ Άουκι Χλίνσον (C, Ισλανδία).
Η πρόβλεψη του Infobasket: 1. Ελλάδα, 2. Ισλανδία, 3. Βέλγιο, 4. Ρουμανία, 5. Λευκορωσία, 6. Ελβετία.
2ος όμιλος
Ολλανδία
Μία από τις πιο φιλόδοξες και ταλαντούχες φουρνιές της σύγχρονης ιστορίας της θα παρουσιάσει στη Σόφια η Ολλανδία, μία από τις ομάδες που μπορούν κάλλιστα να προχωρήσουν αρκετά στη διοργάνωση. Οι “οράνιε” έδειξαν πόσο δυνατοί είναι και στα παιχνίδια προετοιμασίας, καθώς διέλυσαν το Λουξεμβούργο 98-30, τη Δανία 80-50 και την Ιρλανδία 73-41, ενώ κέρδισαν το ένα από τα τρία φιλικά που έδωσαν με το Ισραήλ (το Ισραήλ πήρε το τρίτο, ενώ οι δύο ομάδες ήταν ισόπαλες στο δεύτερο), ομάδα πρώτης κατηγορίας.
Οι παίκτες που ξεχωρίζουν από την ομάδα του Κρις βαν Ντίντεν είναι τέσσερις: 1) Ο πόιντ γκαρντ Κάι βαν ντερ Βουρστ ντε Βρις, κορυφαίος παίκτης και της περσινής Εθνικής Παίδων (με 13,1π., 3,8ρ., 3,9ασ., 1,8κλ. μ.ό.), που τερμάτισε στην 11η θέση στο Ευρωμπάσκετ U18, 2) ο Ρινκ Μαστ, μέλος επίσης της περσινής ομάδας (είχε 10,4π., 7,5ρ. μ.ό.), που ενδιέφερε τη Ρεάλ Μαδρίτης πριν από δύο χρόνια, 3) ο ύψους 2,06μ. Μπας Λάιτε, ο καλύτερος νέος παίκτης της χρονιάς στην Ολλανδία και 4) ο Τρίσταν Εναρούνα, που έχει απασχολήσει ήδη το ΝΒΑ!
Βουλγαρία
Ικανή να φτάσει ψηλά είναι η γηπεδούχος Βουλγαρία. Ο κύριος λόγος είναι ο “Ντόντσιτς του μέλλοντος”, όπως αποκαλούν οι Ισπανοί τον Κονσταντίν Κονσταντίνοφ, τον κορυφαίο Ευρωπαίο παίκτη της γενιάς του 2003, ο οποίος θα κάνει το ευρωπαϊκό ντεμπούτο του στη Σόφια. Ο 14χρονος ύψους 1,99μ. φόργουορντ (της Ρεάλ Μαδρίτης και αυτός!) αποτελεί τη μεγάλη ελπίδα του βουλγαρικού μπάσκετ, αλλά και της συγκεκριμένης ομάδας για κάτι καλό.
Οι Βούλγαροι έδειξαν στο πλαίσιο της προετοιμασίας τους ότι μπορούν να προχωρήσουν αρκετά. Βρίσκονται όμως στον πιο δύσκολο όμιλο του τουρνουά. Στο τελευταίο τους φιλικό νίκησαν την Πορτογαλία 80-78 (με 28 πόντους του Κονσταντίνοφ), ενώ προηγουμένως διέλυσαν τη Μολδαβία 81-44, τη Ρουμανία 83-55 και την Ουκρανία 73-55, επιβλήθηκαν της Τσεχίας με 85-78 και μοιράστηκαν τις νίκες κόντρα στην ΠΓΔΜ (81-60 και 72-97). Στο πιο δύσκολο τεστ, πάντως, ηττήθηκαν από την Πολωνία με 67-84.
Πολωνία
Η Πολωνία δεν έχει συνηθίσει να παίζει στη δεύτερη κατηγορία σε επίπεδο παίδων, εκεί όπου βρέθηκε μετά τη 15η θέση στο περσινό ευρωπαϊκό πρωτάθλημα U16. Οι Πολωνοί έδειξαν πάντως από τα φιλικά ότι είναι ικανοί να επιστρέψουν στην πρώτη κατηγορία. Διέλυσαν τους Ούγγρους (75-51 και 76-53), ενώ νίκησαν δύο φορές την Πορτογαλία (με 79-51 και 58-53) και μία την Ιρλανδία (74-63).
Οι Αντριάν Σομπκόβιακ, Ματέους Κασόβσκι, ο αμερικανοθρεμένος (και γεννηθείς το 2002) Γιάκουμπ Ουλτσίνσκι και ο κενυατικής καταγωγής πόιντ γκαρντ Ιγκόρ Γιόκα-Μπράτας είναι οι παίκτες που ξεχωρίζουν από την ομάδα του Μίχαλ Μροζ.
Ουκρανία
Αν και βρίσκεται μακριά από την πρώτη κατηγορία τα τελευταία δύο χρόνια, η Ουκρανία είναι πάντα από τις ομάδες που “κοιτάζουν” ψηλά, όταν παίζουν σε Ευρωμπάσκετ β’ κατηγορίας. Γι αυτό άλλωστε στο πλαίσιο της προετοιμασίας της για το φετινό τουρνουά έδωσε φιλικά με ομάδες όπως η Κροατία, από την οποία ηττήθηκε πάντως δύο φορές (53-69 και 55-69). Οι Ουκρανοί δεν συγκαταλέγονται στις “δυνατές” ομάδες της διοργάνωσης, δεν παύουν όμως να είναι υπολογίσιμοι.
Δανία
Η Δανία έχει κάνει αρκετά βήματα προόδου την τελευταία δεκαετία στο μπάσκετ, ωστόσο παραμένει ομάδα β’ κατηγορίας. Σε οποιοδήποτε ηλικιακό επίπεδο. Η ομάδα που θα παρατάξει στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Σόφιας δεν είναι ικανή να προχωρήσει αρκετά και να κάνει ό,τι και οι γενιές του 1993 και του 1997, οι οποίες ανέβασαν τη Δανία στην πρώτη κατηγορία. Ειδικά σε αυτόν τον όμιλο, ενδεχόμενη πρόκριση θα αποτελεί μεγάλη έκπληξη.
Κύπρος
Από το 2011 είχε να βρεθεί στην δεύτερη κατηγορία η Κύπρος, η οποία κέρδισε το “εισιτήριο” χάρις στο χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε το καλοκαίρι του 2016 στο Ευρωμπάσκετ γ’ κατηγορίας. Η ομάδα του Αντώνη Δημητρίου δεν έχει βέβαια υψηλές βλέψεις για το φετινό τουρνουά και λογικά θα καταλήξει στις θέσεις 17-24. Πάντως, στα τελευταία φιλικά πριν από την έναρξη των επίσημων αγώνων νίκησε εύκολα δύο φορές το Λουξεμβούργο με 76-44 και 68-60.
Τα αστέρια του ομίλου: 1. Κονσταντίν Κονσταντίνοφ (SF, Βουλγαρία), 2. Τρίσταν Εναρούνα (SF, Ολλανδία), 3. Μπας Λάιτε (PF, Ολλανδία), 4. Γιάκουμπ Ουλτσίνσκι (PF, Πολωνία), 5. Ιγκόρ Γιόκα-Μπράτας (PG, Πολωνία).
Η πρόβλεψη του Infobasket: 1. Ολλανδία, 2. Βουλγαρία, 3. Πολωνία, 4. Ουκρανία, 5. Δανία, 6. Κύπρος.
3ος όμιλος
Βοσνία
Αν είχε πάει στη Σόφια πλήρης, η Βοσνία θα ήταν ένα από τα φαβορί για την άνοδο. Χωρίς τα κορυφαία prospects από τη γενιά του 2001, τον Αμάρ Μέχιτς και τον Ταρίκ Μπιμπέροβιτς, η ομάδα του Ντέγιαν Μποντιρόγκα θα δυσκολευτεί να υλοποιήσει το στόχο της επιστροφής στην πρώτη κατηγορία. Η είσοδος στην οκτάδα, πάντως, ενδεχομένως να μοιάζει με περίπατο στον πιο αδύναμο όμιλο του φετινού Ευρωμπάσκετ.
Η Βοσνία δεν παύει να είναι καλή ομάδα και αυτό φάνηκε από τα φιλικά παιχνίδια που έδωσε με ομάδες της πρώτης κατηγορίας (με Κροατία, Ιταλία, Φινλανδία και Σλοβενία), στα οποία ήταν μάλιστα άκρως ανταγωνιστική. Ελλείψει των σταρ της γενιάς του 2001, οι Κόντιτς, Ράντακ και Κρουπάλια θα κληθούν να σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος.
Ουγγαρία
Σε οποιοδήποτε άλλον όμιλο η Ουγγαρία δεν θα είχε βλέψεις για την οκτάδα. Σε αυτόν, πάντως, έχει δικαίωμα στην ελπίδα. Και σοβαρό μάλιστα. Οι “Μαγιάροι” ανήκουν στις ομάδες της “δεύτερης ταχύτητας” σε αυτό το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, αλλά στον όμιλο που έχουν βρεθεί δεν αποκλείεται να προχωρήσουν περισσότερο απ’ όσο τους επιτρέπει το ταλέντο τους. Οι Πολόι, Κόβατς είναι οι παίκτες που ξεχωρίζουν από την ομάδα του Ατίλα Βάροντι.
Τσεχία
Σε σταθερή πτωτική πορεία βρίσκεται τα τελευταία 5-6 χρόνια το τσεχικό μπάσκετ και η φουρνιά του 2001 δύσκολα θα αλλάξει κάτι προς το καλύτερο. Στα τέσσερα φιλικά που έδωσε με ομάδες πρώτης κατηγορίας (Γερμανία και Σλοβενία), η Τσεχία υπέστη ισάριθμες ήττες με… 35 πόντους διαφορά κατά μέσο όροα και προφανώς δεν θα είναι από τις ομάδες που θα προκαλέσουν θόρυβο στη Σόφια. Ο ύψους 1,95μ. πόιντ γκαρντ Μάρεκ Βίρουμπαλ είναι ό,τι καλύτερο θα δούμε από τους Τσέχους στη Σόφια.
Ιρλανδία
Στις 15 διοργανώσεις που έχει πάρει μέρος σε επίπεδο Παίδων, η Ιρλανδία δεν είχε ποτέ θετικό απολογισμό νικών-ηττών. Αυτό προφανώς δεν πρόκειται να αλλάξει ούτε φέτος. Η ομάδα του Πολ Κέλι είναι μία από τις πιο αδύναμες της διοργάνωσης, κάτι που φάνηκε και από τα αποτελέσματά της στους φιλικούς αγώνες. Ακόμα και στον αδύναμο 3ο όμιλο του Ευρωμπάσκετ, οι Ιρλανδοί πολύ δύσκολα θα μπορέσουν να φτάσουν στις πρώτες δύο θέσεις.
Σλοβακία
Χαμηλής δυναμικότητας ομάδα είναι και η Σλοβακία, η οποία πέρυσι τερμάτισε 10η (με πέντε παίκτες από τη “φουρνιά” του 2001) και λογικά θα δώσει μάχη να αποφύγει τις τελευταίες δύο θέσεις του 3ου ομίλου, οι οποίες οδηγούν στα νοκ άουτ παιχνίδια για το γκρουπ 17-24. Οι Σλοβάκοι δεν έχουν το ταλέντο της γενιάς του 1999 που ανέβηκε στην πρώτη κατηγορία στο Ευρωμπάσκετ Εφήβων.
Νορβηγία
Η χειρότερη από τις χώρες της Σκανδιναβίας και μία από τις πιο αδύναμες ομάδες του φετινού Ευρωμπάσκετ είναι η Νορβηγία. Στο πρωτάθλημα των σκανδικαβικών χωρών που διοργανώθηκε τον Ιούλιο τερμάτισε στην τελευταία θέση, έχοντας χάσει και τα πέντε παιχνίδια της με 35,4 πόντους διαφορά κατά μέσο όρο. Πέρυσι κατέκτησε τη 18η θέση με τη γενιά του 2000 και κάτι παραπάνω μάλλον θα αποτελέσει έκπληξη πρώτου μεγέθους στο φετινό ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.
Τα “αστέρια” του ομίλου: 1. Ντένι Ράντακ (F, Βοσνία), 2. Κόστα Κόντιτς (G, Βοσνία), 3. Μάρεκ Βίρουμπαλ (PG, Τσεχία), 4. Τιμούρ Κρουπάλια (PF, Βοσνία), 5. Κριστόφ Κόβατς (G, Ουγγαρία).
Η πρόβλεψη του Infobasket: 1. Βοσνία, 2. Ουγγαρία, 3. Τσεχία, 4. Ιρλανδία, 5. Σλοβακία, 6. Νορβηγία.
4ος όμιλος
Μεγάλη Βρετανία
Την παρθενική της εμφάνιση σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα U16 θα κάνει η Μεγάλη Βρετανία, καθώς μέχρι πέρυσι “κατέβαινε” ως Αγγλία σε επίπεδο Παίδων. Όπως όλα δείχνουν, μάλιστα, δεν πρόκειται να περάσει απαρατήρητη. Παρά την απουσία του Καρίμ Κουίλι της Ρεάλ Μαδρίτης, ενός εκ των κορυφαίων παικτών της γενιάς του 2001, η ομάδα του Τζέιμς Βιρ διαθέτει αρκετό ταλέντο για να φτάσει ακόμα και μέχρι την τετράδα της διοργάνωσης.
Τρεις είναι οι παίκτες που ξεχωρίζουν από τη Μεγάλη Βρετανία, η οποία κέρδισε στα παιχνίδια προετοιμασίας δύο φορές την Εθνική Γαλλίας U15, ενώ μοιράστηκε τις νίκες κόντρα στο Βέλγιο: Ο ουγγρικής καταγωγής γκαρντ Μάτε Οκρος, ο Τομίγουα Σουλέιμαν και ο Σκοτσέζος πόιντ γκαρντ Κρίστοφερ Φίνεϊ.
Γεωργία
Κάτι καλύτερο από την περσινή 12η θέση θα επιδιώξει να αποκομίσει από το φετινό ευρωπαϊκό πρωτάθλημα β’ κατηγορίας η Γεωργία. Ο στόχος αυτός είναι εφικτός. Όχι όμως και το πλασάρισμα στην πρώτη τριάδα του τουρνουά. Παρά την ύπαρξη κάποιων αξιόλογων παικτών όπως ο Μικελάτζε, ο Τσεϊσβίλι και ο Σουλκανισβίλι, η Γεωργία έχει συγκεκριμένο ταβάνι και αυτό είναι η είσοδος στην οκτάδα. Ακόμα κι αυτό πάντως δεν μοιάζει και τόσο εύκολο σε έναν όμιλο με τέσσερις διεκδικητές για τις προνομιούχες πρώτες δύο θέσεις.
ΠΓΔΜ
Από το 2003 έχει να συμμετάσχει στην πρώτη κατηγορία η ΠΓΔΜ, η οποία ήταν 16η πέρυσι με τη γενιά του 2000. Φέτος, μπορεί να περιμένει κάτι παραπάνω από τη γενιά του 2001. Η ΠΓΔΜ λογικά δεν θα διεκδικήσει την άνοδο, ωστόσο μόνο έκπληξη δεν θα αποτελέσει να βρεθεί στην πρώτη δυάδα του τέταρτου ομίλου και κατ’ επέκταση στην οκτάδα του τουρνουά. Ο απολογισμός της στο στάδιο της προετοιμασίας ήταν τέσσερις νίκες (επί της Γαλατάσαραϊ, του Κατάρ, της Βουλγαρίας και του Κοσόβου) και δύο ήττες (από Βουλγαρία και Γεωργία).
Πορτογαλία
Δύσκολα θα επαναλάβει την 9η θέση που κατέκτησε πέρυσι με τη γενιά του 2000 η Πορτογαλία, η οποία δεν πήγε με μεγάλες φιλοδοξίες στη Σόφια για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα β’ κατηγορίας. Ο ύψους… 1,78μ. σούτινγκ γκαρντ Χούγκο Φερέιρα είναι ο καλύτερος παίκτης των Ιβήρων, οι οποίοι ηττήθηκαν σε φιλικά παιχνίδια από τη Βουλγαρία, την Πολωνία και την Ιρλανδία, δείχνοντας ότι λογικά δεν θα προχωρήσουν πολύ στη διοργάνωση.
Κόσοβο
Επτά χρόνια μετά την ανεξαρτησία του από τη Σερβία (2008) το Κόσοβο έκανε το 2015 την πρώτη του εμφάνιση σε διεθνή διοργάνωση μπάσκετ (στο Ευρωμπάσκετ U20 β’ κατηγορίας συγκεκριμένα). Εν έτει 2017 παραμένει φυσικά μία μικρής δυναμικότητας χώρα στο μπάσκετ, που μάλλον δεν θα πρέπει να έχει προσδοκίες ούτε στο φετινό Ευρωμπάσκετ Παίδων. Οι Κοσοβάροι ήταν 14οι πέρυσι και μάλλον δεν θα πρέπει να περιμένουν κάτι καλύτερο φέτος, παρότι διαθέτουν έναν αξιόλογο παίκτη στο ρόστερ τους, τον Ερχάν Σόλα, παρών και στο περσινό Ευρωμπάσκετ U16 β’ κατηγορίας.
Λουξεμβούργο
Κατά τα φαινόμενα η πιο αδύναμη ομάδα του 4ου ομίλου. Το Λουξεμβούργο ήταν 23ο στο περσινό Ευρωμπάσκετ Παίδων β’ κατηγορίας και λογικά κάπου εκεί… γύρω θα το βρούμε και φέτος. Στην προετοιμασία της έχασε εύκολα δύο φορές από την Κύπρο, ενώ διασύρθηκε από την Ολλανδία με 68 πόντους διαφορά, δείχνοντας ότι είναι μία από τις χειρότερες ομάδες της διοργάνωσης. Οι Μέλκιορ, Γουόλτερ είναι οι καλύτεροι παίκτες του Λουξεμβούργου, που έχει στο ρόστερ του άλλους τρεις με εμπειρία από το περσινό Ευρωμπάσκετ.
Τα αστέρια του ομίλου: 1. Μάτε Οκρος (SG, Μεγάλη Βρετανία), 2. Ιρακλί Σουλκανισβίλι (SG, Γεωργία), 3. Ερχάν Σόλα (F, Κόσοβο), 4. Κρίστοφερ Φίνεϊ (PG, Μεγάλη Βρετανία), 5. Τομίγουα Σουλέιμαν (F, Μεγάλη Βρετανία).
Η πρόβλεψη του Infobasket: 1. Μεγάλη Βρετανία, 2. Γεωργία, 3. ΠΓΔΜ, 4. Πορτογαλία, 5. Κόσοβο, 6. Λουξεμβούργο.