Ο τεχνικός διευθυντής όλων των Εθνικών ομάδων ανδρών της Ελληνικής Ομοσπονδίας, Κώστας Μίσσας, παραχώρησε συνέντευξη στην επίσημη σελίδα του ΣΕΠΚ, μιλώντας τις τις νέες γενιές παικτών που έρχονται, την δουλειά της Ομοσπονδίας και τον Γιάννη Αντετοκούνμπο.
Ο έμπειρος τεχνικός τόνισε χαρακτηριστικά για τον Γιάννη και κατά πόσο θα έρθει το καλοκαίρι στην Εθνική στο προσεχές Ευρωμπάσκετ ότι “Ο Γιάννης είναι ψυχή τε και σώματι στην Εθνική ομάδα. Έχουν γραφτεί πολλά και δίκαια. Όπως τον έχω γνωρίσει αυτά τα χρόνια το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του είναι ο χαρακτήρας του. Αυτό είναι που τον οδηγεί εκεί που είναι και αυτό είναι που θα τον πάει ακόμα μακρύτερα.
Στατιστικά πια, σε ένα μεγάλο δείγμα νεαρών αθλητών με προοπτική αυτοί που παίζουν μπάσκετ σε υψηλό επίπεδο δεν είναι αυτοί που πηδάνε πιο ψηλά ή αυτοί που τρέχουν πιο γρήγορα. Είναι αυτοί που που έχουν δυνατότερο χαρακτήρα και μπορούν να ανταπεξέρχονται τις δυσκολίες και να δουλεύουν πιο σκληρά κυνηγώντας το όνειρο τους”.
Ο Κώστας Μίσσας όμως είπε κι άλλα. Μίλησε για τα νέα παιδιά που έρχονται και έχουν ταλέντο, αλλά παίρνουν λίγες ευκαιρίες, τονίζοντας ότι “ως χώρα η Ελλάδα κάθε φορά βγάζει παιδιά με ιδιαίτερη προοπτική που μπορούν να παίξουν μπάσκετ σε καλό επίπεδο. Κάθε φουρνιά είναι διαφορετική, καθώς τη μία χρονιά μπορεί να υπάρχουν περισσότερα παιδιά με προοπτική κι άλλη να είναι λιγότερα. Πάντα, όμως, υπάρχει μία διαδικασία πρωτογενούς ταλέντου και από εκεί και πέρα έρχεται το ερώτημα κατά πόσο το εκμεταλλευόμαστε όλο αυτό. Η προώθηση και η συμμετοχή των νέων παιδιών ποσοστιαία είναι πολύ μικρή. Και μιλάω για ουσιαστική συμμετοχή κι όχι για δίλεπτα ή τρίλεπτα συμμετοχής”.
Στάθηκε ακόμα στους λόγους που δεν παίρνουν ευκαιρίες, το οποίο “έχει δύο βασικές αιτίες. Στις ομάδες υπάρχει μεγάλη πίεση για το άμεσο αποτέλεσμα, άρα είναι φυσιολογικό οι προπονητές να χρησιμοποιούν πιο έμπειρους παίκτες. Πολλές φορές δεν έχουν τη δυνατότητα να περιβάλλουν με υπομονή στη συμμετοχή και στην εξέλιξη έναν νεαρό παίκτη. Ο δεύτερος παράγοντας έχει να κάνει με τους παίκτες, οι οποίοι θα πρέπει να διεκδικήσουν τη θέση τους από πιο έμπειρους συναθλητές τους με μεγαλύτερο σθένος. Τα τελευταία χρόνια, δυστυχώς, οι νεαροί δεν παλεύουν και δεν διεκδικούν τη θέση όπως συνέβαινε πιο παλιά. Φυσικά οι έμπειροι παίκτες παίζουν με την αξία τους και ξέρουν πως να γίνονται απαραίτητοι στην ομάδα τους.
Ένας νεαρός παίκτης θα πρέπει να προετοιμαστεί σωματικά, ψυχολογικά και με σωστή καθοδήγηση για να διεκδικήσει τη θέση του απέναντι σε έναν πιο παιγμένο αθλητή. Δεν γίνεται να περιμένει ότι θα πάρει χρόνο συμμετοχής από το… πιστοποιητικό γεννήσεως”.
Τέλος, αναφέρθηκε και στις δουλειές που γίνονται στις μικρές ηλικίες από την Ομοσπονδία, ξεκαθαρίζοντας ότι “το πρόγραμμα της Ομοσπονδίας στις Εθνικές ομάδες λειτουργεί παράλληλα με τα προγράμματα των ομάδων που ανήκουν οι παίκτες. Ουσιαστικά η προπονητική επίδραση με τα κλιμάκια που είναι μία φορά την εβδομάδα δεν μπορεί να είναι η ίδια με τις ομάδες που ζουν καθημερινά τους παίκτες. Παράλληλα, επειδή βλέπουμε ένα κενό προσπαθούμε να το συμπληρώσουμε κάποια τουρνουά. Παρά τις μεγάλες οικονομικές δυσκολίες που υπάρχουν προσπαθούμε τον χειμώνα να βρούμε τρόπους μέσα από τις Ενώσεις και με την σημαντική βοήθεια της ομοσπονδίας ώστε να γίνονται κάποια 2ήμερα και 3ήμερα Πανελλήνια τουρνουά. Από την πλευρά μας θέλουμε και προσπαθούμε να τα αυξήσουμε παίρνοντας βοήθεια από την επιθυμία πολλών να προσφέρουν και να βοηθήσουν εθελοντικά.
Το πρόβλημα είναι καθαρά οικονομικό γιατί η κρίση έχει χτυπήσει και τους αντίστοιχους προγραμματισμούς. Είναι απαραίτητο να βρούμε τρόπους για να υπάρχει το μάζεμα των παιδιών γιατί έτσι προετοιμάζουμε τις Εθνικές μας ομάδες όλο το χειμώνα για την παρουσία τους στα Πανευρωπαϊκά και τα Παγκόσμια του καλοκαιριού”.