Η μεταγραφή Έλληνα αθλητή του καλοκαιριού στην Α2 είναι, αναμφισβήτητα, αυτή του Μανώλη Παπαμακάριου…
Του έμπειρου γκαρντ, ο οποίος συνέβαλε τα μέγιστα προκειμένου ο Φάρος να ανέβει στην Α1. Ο αντιπρόεδρος του ΠΣΑΚ μίλησε για όλους και για όλα στην επίσημη ιστοσελίδα του Δούκα και αναφέρθηκε στους στόχους της ομάδας…
Κατέχεις, πλέον, την εμπειρία αλλά και την τεχνογνωσία, τόσο της Α2, όσο και της ανόδου στην Α1 που επιτεύχθηκε με τον Φάρο. Ποιες ήταν οι εντυπώσεις σου από την περασμένη αγωνιστική περίοδο;
“Όπως και την περασμένη σεζόν, έτσι και φέτος, το πρωτάθλημα της Α2 είναι ισχυρό. Οι ομάδες, από τη μέση έως και την κορυφή, θα μπορούσαν να πρωταγωνιστήσουν στο πρωτάθλημα της Α1 με την προσθήκη των έξι ξένων. Πράγματι, είναι ένα άκρως ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, γεμάτο αγωνία και συγκινήσεις”.
Ποιοι ήταν οι λόγοι που πήρες τη μεγάλη απόφαση να «μετακομίσεις» στον Δούκα;
“Πρωτίστως, ο τρόπος που με προσέγγισαν οι παράγοντες του συλλόγου, καθώς και οι στόχοι που τέθηκαν εξ αρχής από τους ιθύνοντες αλλά και τον προπονητή μου. Δεν σας κρύβω ότι με κάλυψαν σε εξαιρετικό βαθμό. Πρόκειται για ένα σωματείο που διαθέτει εξαιρετικές εγκαταστάσεις και σου δίνει τη δυνατότητα να δουλέψεις σε επαγγελματικά πρότυπα. Υπάρχει, επίσης, μια διοίκηση η οποία είναι συνεπής στις οικονομικές και όχι μόνο, υποχρεώσεις της, ενώ διαπίστωσα ότι έχει όραμα για να πρωταγωνιστήσει στην κατηγορία”.
Ποιοι είναι, λοιπόν, οι στόχοι του Δούκα;
“Επιθυμία μας είναι να κάνουμε ένα παραπάνω βήμα συγκριτικά με την περασμένη αγωνιστική περίοδο. Εν ολίγοις, στόχος μας είναι να συμπεριληφθούμε στα πλέι οφ,κάτι που δεν είναι εύκολο. Έχουμε έναν «μαραθώνιο» μπροστά μας, ενώ δεν γνωρίζουμε τις ομάδες που θα μετέχουν στο πρωτάθλημα. Είτε επειδή δεν έχει γνωστοποιηθεί, είτε λόγω του γεγονότος ότι δεν συμπλήρωσαν ακόμα τα ρόστερ τους”.
Ποια είναι τα πρώτα συμπεράσματα από την ομάδα;
“Κρίνοντας και αξιολογώντας, τις πρώτες δύο εβδομάδες, τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουμε αλλά και τις προσθήκες που έγιναν, μπορώ να σας πω ότι έχουμε έναποιοτικό ρόστερ, ένα εξαιρετικό τεχνικό επιτελείο και μια στιβαρή διοίκηση. Ο συνδυασμός αυτός σου δίνει τη δυνατότητα να ανέβεις όσο ψηλότερα γίνεται…”
Σε προβληματίζει ο «μαραθώνιος» της Α2 λόγω και της διεξαγωγής των πλέι οφ;
“Καθόλου. Το μυστικό είναι να κρατήσεις συγκεντρωμένο το μυαλό σου μέχρι τον Ιούλιο. Είναι, αναντίρρητα, μια μεγάλη σεζόν και υπάρχουν σκαμπανεβάσματα, όμως αν θέλεις να λέγεσαι «πρωταθλητής», τότε πρέπει να παραμείνεις δυνατός εγκεφαλικά. Επειδή πολλά παιδιά από την ομάδα έχουν αγωνιστεί στην Α1 και γνωρίζουν τι σημαίνει «πλέι οφ», θεωρώ ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα. Θα βοηθήσουμε, δε, και τα υπόλοιπα παιδιά να διαχειριστούν την κατάσταση”.
Ο Παπαμακάριος αξιολογεί το ελληνικό μπάσκετ…
Ο Μανώλης Παπαμακάριος αναφέρθηκε και στο ελληνικό μπάσκετ αλλά και στις επιπτώσεις που υπάρχουν από την οικονομική κρίση: “Αναλογικά με τα οικονομικά μεγέθη, το ελληνικό μπάσκετ έχει κρατηθεί σε υψηλά αγωνιστικά επίπεδα. Ναι μεν έχουν μειωθεί οι οικονομικοί προϋπολογισμοί, ωστόσο δεν «έπεσε» η ποιότητα σε αγωνιστικό επίπεδο. Σίγουρα, σε πιο δύσκολη θέση βρίσκονται οι προπονητές, οι οποίοι καλούνται να δημιουργήσουν ανταγωνιστικά συγκροτήματα με μικρότερο μπάτζετ.Από την άλλη, ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός είναι από μόνοι τους μια κατηγορία.
Το θετικό στοιχείο είναι η αγωνιστική και οικονομική άνοδος της ΑΕΚ, του Άρη και του ΠΑΟΚ οι οποίοι δείχνουν εξαιρετικά δείγματα. Όλες οι ομάδες, επίσης, έχουν τακτοποιηθεί οικονομικά και οι πρόεδροι δεν κάνουν μεγάλα οικονομικά ανοίγματα. Θα μπορούσαμε, μάλιστα, να παραμείνουμε σε ακόμα καλύτερη θέση αν είχαμε τη δυνατότητα να κάνουμε καλύτερη δουλειά στον τομέα των χορηγιών και διαφημίσεων”.
Όλα αυτά τα χρόνια η διοίκηση του ΠΣΑΚ δημοσιοποιούσε λίστες με τις ομάδες που χρωστούσαν μηνιάτικα στους παίκτες. Τελευταία, όμως, δεν συμβαίνει συχνά…
“Πραγματικά, οι παράγοντες προσπαθούν να είναι συνεπείς στις πληρωμές τους. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας σεζόν δεν συναντήσαμε παρόμοια κρούσματα. Οι καθυστερήσεις στην καταβολή των μισθών κατά ένα ή και δύο μήνες είναι κάτι το φυσιολογικό. Σκεφτείτε τις καθυστερήσεις στην αγορά εργασίας…”
Αιφνιδίως, δηλαδή, οι παράγοντες είναι συνεπείς;
“Αναμφισβήτητα, σ’ αυτό συνετέλεσε και ο νόμος, σύμφωνα με τον οποίο φέρουν ευθύνη τα φυσικά πρόσωπα σε περίπτωση μη καταβολής των οφειλόμενων.Οι παράγοντες σκέφτονται σοβαρά να προχωρήσουν σε μεγάλα οικονομικά ανοίγματα, από τη στιγμή που δεν θα μπορούν να καλύψουν το κόστος. Σας επαναλαμβάνω ότι δεν έχουμε στο σύνδεσμο κάποια συγκεκριμένη καταγγελία”.
Άρα, οι Έλληνες καλαθοσφαιριστές δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα;
“Το πιο βασικό είναι η έλλειψη ιατρικο-φαρμακευτικής περίθαλψης. Τόσο για μας, όσο και για τις οικογένειές μας. Πέρσι έγιναν συζητήσεις υπό την σκέπη της ΕΟΚ, όμως αντέδρασαν τα σωματεία.Δεν θεωρώ ότι είναι σημαντικό να δοθεί ετησίως ποσό της τάξεως των 3.000-4.000 ευρώ για να ασφαλιστούν οι παίκτες αλλά και οι οικογένειες μας. Πιστεύω ότι θα τεθεί ξανά επί τάπητος το θέμα με θετικά αποτελέσματα”.
Συμφωνείτε με την παρουσία των έξι Αμερικανών παικτών στο πρωτάθλημα της Α1, που ψηφίστηκε στο πρώτο συμβούλιο του ΕΣΑΚΕ υπό την προεδρία του Μιχάλη Μελή;
“Να σας πω ότι ο ΠΣΑΚ είναι ανοιχτός στο διάλογο και το έχει αποδείξει περίτρανα. Μόνο που δεν γνωρίζαμε εξ αρχής την πρόταση. Θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε ακόμα και στην παρουσία πέντε Αμερικανών καλαθοσφαιριστών στην Α1, εν τούτοις, το ζητούμενο είναι η αμφίδρομη συνεργασία και ο διάλογος. Όλα λύνονται, αρκεί να έχουμε διάθεση, χρόνο και κυρίως κατανόηση”.
Η αποχώρηση σπουδαίων παικτών…
Ο Σπανούλης αποχώρησε από την εθνική ομάδα, ενώ οι Διαμαντίδης και Καλαμπόκης «κρέμασαν τη φανέλα» τους. Ο Μανώλης Παπαμακάριος αναφέρεται στην αποχώρηση σπουδαίων καλαθοσφαιριστών αλλά και στη διάδοχη κατάσταση:
“Σίγουρα, έχουμε αρκετά παιδιά που διαθέτουν προσόντα να πρωταγωνιστήσουν στο μέλλον, όμως πρέπει να δουλέψουν” ανέφερε και συνέχισε:
“Έγινε μια σοβαρή προσπάθεια το περασμένο καλοκαίρι να ενσωματωθούν στην εθνική ομάδα αλλά και να μπουν στο πνεύμα νέα παιδιά, αλλά χρειάζεται χρόνος προσαρμογής. Ένας κύκλος έχει κλείσει και θεωρώ ότι ένας νέος άνοιξε”.
Θεωρείς, δηλαδή, φυσιολογική την μη παρουσία της εθνικής ομάδας στους Ολυμπιακούς αγώνες;
“Απόλυτα! Θεωρώ ότι είναι πιθανό να μείνουμε μακριά από τα μετάλλια ένα – δύο χρόνια, εν τούτοις, στη συνέχεια ο δρόμος θα είναι ανοικτός για μας”.
Τα τελευταία χρόνια διαπιστώνουμε μια μεταστροφή των παραγόντων και μάνατζερ σε παιδιά μικρής ηλικίας, όπως του 2000-01. Δημιουργούν, δηλαδή, καλές παιδικο-εφηβικές ομάδες.
“Είναι μια πραγματικότητα… Να σας πω την αλήθεια, εγώ 15 χρονών δεν γνώριζα τη λέξη«μάνατζερ»! Οι ομάδες δεν κινούνται σωστά και μεθοδικά μόνο στην απόκτηση μικρών αθλητών, αλλά και στη στελέχωση των επιτελείων με έμπειρους προπονητές και όχι μόνο.
Παρέχουν, δηλαδή, μια καλή προπόνηση, διατροφολόγους, ψυχολόγους και δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για να δουλέψουν τα νέα παιδιά σ’ ένα επαγγελματικό περιβάλλον. Από εκεί και πέρα, απουσιάζει η θυγατρική ομάδα ή αυτή με την οποία θα συνεργαστούν οι μεγάλοι σύλλογοι. Μέσα από την οποία θ’ αποκτήσουν εμπειρίες ώστε να πρωταγωνιστήσουν”.
Θεωρείς ότι η τάση αυτή οφείλεται στην οικονομική κρίση;
“Στις ΗΠΑ υπάρχει ένας προπονητής που ασχολείται με την αθλητική ανάπτυξη και όταν τον ρώτησαν ποιο παιδί έχει περισσότερες πιθανότητες να πρωταγωνιστήσει στον αθλητισμό, απάντησε: «Το ορφανό!». Απουσία των γονιών, ίσως, ν’ αποτελέσει για το παιδί ένα κίνητρο ώστε να φθάσει ψηλότερα. Ο αθλητισμός αποτελεί διέξοδο σε παιδιά που αντιμετωπίζουν οικογενειακά προβλήματα. Ο ρόλος του γονιού είναι σημαντικός, καθώς πρέπει να είναι ταυτόχρονα κοντά και μακριά. Να μην μετατρέπονται, επίσης, σε προπονητές και να μην βγάζουν τα απωθημένα τους πάνω στο παιδί”.
Υπάρχουν γονείς και μάνατζερ που «φουσκώνουν τα μυαλά» των παιδιών τους…
“Βεβαίως και υπάρχουν και είναι πολλοί. Έχω ακούσει να τους λένε: «Είσαι για το ΝΒΑ!!!» Μπορεί το ένα παιδί, αν δουλέψει σωστά, να είναι για το ΝΒΑ αλλά τα υπόλοιπα, δεν θα παίξουν ποτέ εκεί.“.
Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς; Πως πρέπει να διαχειριστούν τις καταστάσεις;
“Ας αφήσουμε τα παιδιά ελεύθερα ν’ αποφασίσουν, καθώς έχουν πολλές έννοιες με τα σχολεία, τα φροντιστήρια αλλά ορισμένες δύσκολες καταστάσεις στο σπίτι. Αυτό το παιδί πρέπει να προστατευτεί, τόσο από τους γονείς, όσο και από τους προπονητές. Οι μάνατζερ είναι ένα αναγκαίο κακό, όμως, πρέπει να υπάρξουν οι διαχωριστικές γραμμές, τα πράγματα να είναι ξεκάθαρα και ο καθένας να γνωρίζει το ρόλο του. Τα παιδιά επιβάλλεται να δουλέψουν και να ονειρεύονται. Κανείς δεν θα τους χαριστεί, κανείς δεν θα τους δώσει κάτι περισσότερο παρά μόνο η σκληρή δουλειά και η υλοποίηση των στόχων”.