Χωρίς την Ελλάδα θα αρχίσει σήμερα το Eurobasket U20, το οποίο θα φιλοξενηθεί από τις 16 έως τις 24 Ιουλίου στο Ελσίνκι της Φινλανδίας. Το Infobasket δεν θα μπορούσε βέβαια να λείψει και από αυτή τη διοργάνωση. Ακολούθως θα διαβάσετε την ανάλυση των 16 ομάδων που συνθέτουν το φετινό τουρνουά, το οποίο θα διεξαχθεί με το σύστημα που έχει η FIBΑ στα παγκόσμια πρωταθλήματα.
Μετά τον πρώτο γύρο όλες οι ομάδες προκρίνονται στους «16» και αρχίζουν αμέσως τα νοκ άουτ παιχνίδια. Με άλλα λόγια, καταργήθηκε η δεύτερη φάση των ομίλων και μειώθηκε ο αριθμός των αγώνων και των ημερών. Όσον αφορά το φετινό Eurobasket, έχει ξεκάθαρο φαβορί (Τουρκία) και λίγες ομάδες που μοιάζουν ικανές να φτάσουν μέχρι τα μετάλλια (Ισπανία, Λιθουανία, Ιταλία, Σερβία).
1ος όμιλος
Στην πιο επιτυχημένη γενιά της ιστορίας της θα βασιστεί στο Ελσίνκι η Τουρκία, η οποία προβάλλει φυσικά ως ένα από τα μεγάλα φαβορί για μετάλλιο. Οι 96άρηδες κατέκτησαν το χρυσό τόσο σε επίπεδο Εφήβων (2014), όσο και σε Παίδων (2012), ενώ κάποιοι εξ αυτών συμμετείχαν και στα χάλκινα μετάλλια που μάζεψαν οι Τούρκοι το περασμένο καλοκαίρι στο Eurobasket U20 και στο Παγκόσμιο U19. Απουσίες υπάρχουν και μάλιστα σημαντικές (Κορκμάζ), ωστόσο οι Ουλουμπάι, Γκετσίμ, Ουγκουρλού, Αράρ, Γκιουβέν, μαζί με τον 18χρονο Γιουρτσεβέν και τους υπόλοιπους 96άρηδες συνθέτουν ένα πανίσχυρο σύνολο, το οποίο πήγε στη Φινλανδία με αυτοσκοπό το τρίτο σερί μετάλλιο σε επίπεδο Νέων.
Αν υπάρχει μία ομάδα που μπορεί να κοιτάξει στα μάτια τους Τούρκους στον 1ο όμιλο, αυτή είναι η Λιθουανία. Κι ας μην έχει τον Ντομάντας Σαμπόνις… Το απέδειξε άλλωστε και την περασμένη εβδομάδα στο τουρνουά Τουργκούτ Ατακόλ, όπου κόντραρε μέχρι τέλους την Τουρκία, χάνοντας εν τέλει με 69-73. Οι 96άρηδες δεν έχουν τερματίσει ποτέ πάνω από την 7η θέση σε κάποιο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, εντούτοις διαθέτουν κάποιους εξελίξιμους παίκτες όπως ο Σάγιους και ο Μινιότας, ενώ στη Φινλανδία θα βρεθεί και η αφρόκρεμα της (χάλκινης πέρυσι στο Eurobasket U18) γενιάς του 1997, οι Βάρνας, Εχόντας, Μπιρούτις και Μπελιάουσκας.
Αξιόλογη ομάδα έχει η Γερμανία, που πήγε στη Φινλανδία με ένα μείγμα παικτών από τρεις γενιές (1996, 1997, 1998), οι οποίες έχουν δείξει καλά δείγματα στο παρελθόν. Σε αυτό τον όμιλο, πάντως, η ομάδα του Χένρικ Ρεντλ δύσκολα θα μπορέσει να μπει σφήνα σε Τούρκους και Λιθουανούς. Οι Ομπστ, Αγκβα, Βίμπεργκ και ο 18χρονος Μουσίντι είναι ό,τι καλύτερο έχει η «νασιονάλμανσαφτ». Τέλος, η Ουγγαρία ανέβηκε πέρυσι από τη δεύτερη κατηγορία και σε αυτόν τον όμιλο μοιάζει να έχει… ρεζερβέ την τέταρτη θέση. Ο Μπάλιντ Μοσκάν και οι Πονγκό, Αντράσι ξεχωρίζουν από τους «μαγιάρους», οι οποίοι στην πορεία της διοργάνωσης θα παλέψουν αναπόδραστα να αποφύγουν τον υποβιβασμό.
Τα 5 αστέρια του ομίλου: 1. Μαρτίνας Βάρνας (Λιθουανία), 2. Οκμπέν Ουλουμπάι (Τουρκία), 3. Ομέρ Γιουρτσεβέν (Τουρκία), 4. Μαρτίνας Σάγιους (Λιθουανία), 5. Αντρέας Ομπστ (Γερμανία).
Η πρόβλεψη του Infobasket: 1. Τουρκία, 2. Λιθουανία, 3. Γερμανία, 4. Ουγγαρία.
2ος όμιλος
Το μεγάλο φαβορί του 2ου ομίλου δεν είναι άλλο από την Ισπανία. Η «φούρια ρόχα» έχει δημιουργήσει μεγάλη παράδοση στα Eurobasket U20, καθώς έχει κατακτήσει εννέα συνεχόμενα μετάλλια (ένα χρυσό, τρία αργυρά και πέντε χάλκινα) από το 2007 έως το 2015 στο συγκεκριμένο ηλικιακό επίπεδο! Στο Ελσίνκι θα παρατάξει ομάδα πλήρη σε όλες τις θέσεις και με υψηλές φιλοδοξίες. Η ομάδα του Χουάν Ορένγκα θα στηριχθεί στα αδέρφια Γκαρθία, τους 96άρηδες Σίμα, Αλόνσο και τους 97άρηδες Γιούστα, Βιλά που οδήγησαν την Ισπανία στην κορυφή της Ευρώπης το 2013 στο Eurobasket U16.
Η Φινλανδία παίζει στη χώρα της και διαθέτει μία αρκετά αξιόλογη φουρνιά παικτών, με πρώτο και καλύτερο τον 19χρονο Λάουρι Μαρκάνεν. Το προηγούμενο καλοκαίρι οι Χιρβόνεν, Γιάρβι, Άιντου, Ταβανάινεν είχαν βοηθήσει τους 95άρηδες να κατακτήσουν το χρυσό μετάλλιο στο Eurobasket U20 β’ κατηγορίας, ενώ οι 97άρηδες ήταν το 2014 τρίτοι στη δεύτερη κατηγορία σε επίπεδο εφήβων. Ταλέντο υπάρχει στη διοργανώτρια του φετινού Eurobasket. Το θέμα είναι πόσο μακριά μπορεί να προχωρήσει, ειδικά από τη στιγμή που ξεκινάει από έναν τόσο δύσκολο όμιλο.
Ως είθισται η Γαλλία θα παρουσιάσει πολύ αθλητική ομάδα στο Ελσίνκι. Δεν διαθέτει πάντως το ταλέντο των προηγούμενων γενιών, ενώ θα έχει και δύο «τρανταχτές» απουσίες (Γκομπόλ, Ζαν). Ο Αμίνε Νουά θα είναι ο ηγέτης των «τρικολόρ», οι οποίοι έχασαν όλα τα φιλικά που έδωσαν με τις «καλές» ομάδες του Ευρωμπάσκετ (Λιθουανία, Τουρκία, Σερβία, Γερμανία), κάτι που σίγουρα αποτελεί λόγο προβληματισμού… Τέλος, το Ισραήλ δεν έχει καταφέρει κάτι σημαντικό με τις γενιές του 1996 και του 1997 (δεν είχε παίξει καν στην πρώτη κατηγορία μέχρι φέτος), ωστόσο δεν θα είναι αμελητέος αντίπαλος, χάρις στην τετράδα που σχηματίζουν οι Ντανίνο, Μπλατ, Χούμπερ, Κόπερμπεργκ.
Τα 5 αστέρια του ομίλου: 1. Λάουρι Μαρκάνεν (Φινλανδία), 2. Αμίνε Νουά (Γαλλία), 3. Μαρκ Γκαρθία (Ισπανία), 4. Σαντιάγκο Γιούστα (Ισπανία), 5. Ντάνιελ Ντανίνο (Ισραήλ).
Η πρόβλεψη του Infobasket: 1. Ισπανία, 2. Φινλανδία, 3. Γαλλία, 4. Ισραήλ.
3ος όμιλος
Η Σερβία δεν είναι μόνο η κάτοχος του τίτλου, αλλά και μία από τις πιο επιτυχημένες ομάδες στις γενιές των 96-97άρηδων. Κι ας μην έχει κατακτήσει ποτέ χρυσό μετάλλιο, αφού ήταν 2η το 2012 και το 2013, 3η το 2014 και 5η το 2015. Ο Στέφαν Λαζάρεβιτς έχει ραγδαία εξέλιξη τα τελευταία δύο χρόνια (έβαζε 12,6 πόντους μ.ό. πέρυσι με τη Ζελέζνικ στο σερβικό πρωτάθλημα) και μαζί με τους Πένο, Γιοβάνοβιτς, Μαρίνκοβιτς και Βούτσετιτς αποτελούν τους πιο σημαντικούς παίκτες της Σερβίας. Η απουσία του Βόισλαβ Στογιάνοβιτς είναι πολύ σημαντική, ακόμα και χωρίς αυτόν όμως η ομάδα του Αλεξάντερ Μπούτσαν είναι ικανή να φτάσει πάλι μέχρι την κορυφή.
Οι Σέρβοι προβάλλουν ως το ακλόνητο φαβορί για την πρώτη θέση, από εκεί και πέρα όμως λογικά θα γίνει μεγάλη μάχη για το καλύτερο δυνατό πλασάρισμα στον πιο «ανοιχτό» όμιλο του Ευρωμπάσκετ. Η Ουκρανία ΔΕΝ έχει μεγάλη σχέση με την ομάδα που διέλυσε η Ελλάδα με 99-58 στο ΟΑΚΑ πριν από μερικές εβδομάδες. Η ομάδα του Μαξίμ Μίκελσον προετοιμάζεται γι’ αυτό το τουρνουά εδώ και ενάμιση μήνα, έχει δώσει 11 φιλικά (στο προτελευταίο εξ αυτών νίκησε μάλιστα τη Γαλλία 75-55) και έχει 2-3 πολύ καλούς παίκτες, όπως είναι ο Μίχαλιουκ, ο Κόμπετς και ο 18χρονος Σκάπιντσεφ.
Η Σλοβενία είναι επικίνδυνη αλλά και απρόβλεπτη (νίκησε σε φιλικό την Ισπανία και ηττήθηκε από την Ουγγαρία), θα στηριχθεί κυρίως στον Νέιτς Ζούπαν και στους 97άρηδες Σίσκο, Τσάντσαρ, Μάντιτσιτς, ωστόσο μάλλον δεν θα πρέπει να έχει υψηλές βλέψεις. Τέλος, η Λετονία θα στηριχθεί στην ομάδα που ήταν 8η στο Eurobasket U18 το 2014, θα έχει όμως δύο σημαντικές απουσίες (Μαλμάνις, Μέζνιεκς), ενώ της λείπει και ο παίκτης-ηγέτης. Οι Λόμας, Τσάβαρς, Κρούμινς είναι οι τρεις παίκτες που ξεχωρίζουν πάντως από την ομάδα του Αρνις Βετσβάγκαρς.
Τα 5 αστέρια του ομίλου: 1. Σιάτοσλαβ Μίχαλιουκ (Ουκρανία), 2. Στέφαν Λαζάρεβιτς (Σερβία), 3. Βάνια Μαρίνκοβιτς (Σερβία), 4. Στέφαν Πένο (Σερβία), 5. Ολεξαντρ Κόμπετς (Ουκρανία).
Η πρόβλεψη του Infobasket: 1. Σερβία, 2. Ουκρανία, 3. Σλοβενία, 4. Λετονία.
4ος όμιλος
Καλές πορείες έχει κάνει αρκετές η Ιταλία με τις γενιές του 1996 και του 1997. Ήταν 4η το 2012 και το 2013, 6η το 2014. Μετάλλιο, πάντως, δεν έχει καταφέρει να κατακτήσει ποτέ. Φέτος δεν αποκλείεται να το καταφέρει κι αυτό. Οι «ατζούρι» είναι πλήρεις, δεν έχουν προβλήματα και πήγαν με όλα τα αστέρια τους στο Ελσίνκι. Με τον Μουσίνι του Σεντ Τζονς και τον Λα Τόρε, αλλά και με τον Φλακαντόρι, τον Ντοντζέλι και τον 18χρονο Μορέτι. Η Ιταλία κέρδισε όλα τα φιλικά που έδωσε (με σημαντικότερο τεστ αυτό με την Ισπανία) και λογικά θα είναι μία από τις ομάδες που θα κυνηγήσουν ένα μετάλλιο στο φετινό Eurobasket U20.
Πέρυσι το Βέλγιο τερμάτισε 8ο στο Eurobasket U20, φέτος όμως δεν θα πρέπει να έχει τέτοιες φιλοδοξίες. Όσο καλός κι αν είναι ο Τόμας Ακιαζίλι, όσα χρόνια κι αν βοηθήσουν οι Κασερό, Κανίντα, Κοχάιντα, Μποξούς, οι Βέλγοι δεν έχουν την ποιότητα και το βάθος να προχωρήσουν μακριά. Στον πιο εύκολο όμιλο του τουρνουά, βέβαια, μπορούν κάλλιστα να τερματίσουν δεύτεροι, όπως και η Σουηδία του Σέριφ Ντράμε, η οποία επέστρεψε φέτος στην πρώτη κατηγορία για να παλέψει πάλι για τη σωτηρία της.
Οι «βίκινγκς» είναι μαχητές, παίζουν μαζί πολλά χρόνια, διακρίνονται για την άμυνα τους (δέχτηκαν 53,4π. μ.ό. στα πέντε φιλικά που έδωσαν, όλα όμως με ομάδες δεύτερης κατηγορίας) και το μεγάλο ροτέισον. Με μικρό καλάθι πήγε στο Ελσίνκι η Τσεχία, η οποία δεν μοιάζει ικανή να προχωρήσει πολύ. Κέρδισε μόνο ένα από τα τελευταία οκτώ φιλικά που έδωσε (ως επί τω πλείστον με αδύναμες ομάδες) και δεν έχει σε καμία περίπτωση το ταλέντο της γενιάς που την οδήγησε στην 6η θέση του προηγούμενου Eurobasket U20. Ο Ματέι Σβόμποντα είναι πάντως μία περίπτωση που αξίζει να προσεχθεί.
Τα 5 αστέρια του ομίλου: 1. Ντιέγκο Φλακαντόρι (Ιταλία), 2. Φεντερίκο Μουσίνι (Ιταλία), 3. Τόμας Ακιαζίλι (Βέλγιο), 4. Νταβίντε Μορέτι (Ιταλία), 5. Ματέι Σβόμποντα (Τσεχία).
Η πρόβλεψη του Infobasket: 1. Ιταλία, 2. Βέλγιο, 3. Σουηδία, 4. Τσεχία.