Το μεγάλο στοίχημα της γενιάς των 97άρηδων μοιάζει να είναι το Ευρωμπάσκετ Εφήβων που αρχίζει την Πέμπτη (23 Ιουλίου) στον Βόλο και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 2 Αυγούστου. Η Ελλάδα είναι μία από τις ομάδες που -θεωρητικά τουλάχιστον- συγκαταλέγονται στα φαβορί για μετάλλιο, κάτι που σε συνδυασμό με την έδρα δημιουργεί εύλογα μεγάλες προσδοκίες για την πορεία αυτής της ομάδας. Η Γαλλία, η Ισπανία, η Σερβία είναι οι τρεις ομάδες που ξεχωρίζουν από τις υπόλοιπες, ενώ στη δεύτερη ταχύτητα -και ικανές να εισέλθουν στην πρώτη τετράδα- είναι η Γερμανία, η Τουρκία, ενδεχομένως ακόμα και η Λετονία ή η Ρωσία. Πιο κάτω το Infobasket σας παρουσιάζει αναλυτικά τις 16 ομάδες που συμμετέχουν στη διοργάνωση…
1ος όμιλος
Η πρόβλεψη του Infobasket: 1. Γαλλία, 2. Ισπανία, 3. Ουκρανία, 4. Τσεχία
ΓΑΛΛΙΑ – Ομάδα για μετάλλιο
Το φαβορί του 1ου ομίλου και μία από τις ομάδες που μπορούν να φτάσουν μέχρι το χρυσό μετάλλιο. Αυτό μπορεί κάλλιστα να είναι το αποτέλεσμα της σύμπραξης της πολύ καλής γενιάς των 97άρηδων (Γκομπόλ, Λουμπακί, Ντενί, Πονσάρ, Λεμπέφ) με τους 98άρηδες Ονά Εμπό, Τσουάφ, Τιγί, Ντιλικινά, οι οποίοι κατέκτησαν αήττητοι πέρυσι το Ευρωμπάσκετ Παίδων, κερδίζοντας μάλιστα όλα τα παιχνίδια με διψήφια διαφορά πόντων! Στα φιλικά οι Γάλλοι είχαν απολογισμό 6-1 κόντρα σε μερικές από τις πιο δυνατές ομάδες του τουρνουά (νίκησαν Ελλάδα, Τουρκία, Ιταλία, Λιθουανία, Γερμανία, ηττήθηκαν από τη Σερβία) και όπως όλα δείχνουν εκτός από πλήρεις, είναι και ικανοί να φτάσουν μέχρι τέλους.
Τα αστέρια: Στεφάν Γκομπόλ, Κιγιάν Τιγί, Ρενατάν Ονά Εμπό.
Καλύτερη θέση σε Euro U18: 1η (1992, 2000, 2006).
Τελευταία συμμετοχή: 2014 (9η).
Η πρόβλεψη του Infobasket: Θέσεις 1-4.
ΙΣΠΑΝΙΑ – Δύσκολο το repeat
Αν και δεν διαθέτει το ταλέντο των προηγούμενων γενιών, η Ισπανία είχε καταφέρει να κάνει απανωτές εκπλήξεις πριν από δύο χρόνια στο Ευρωμπάσκετ Παίδων, κατακτώντας εν τέλει το χρυσό μετάλλιο. Το repeat μοιάζει δύσκολο σε επίπεδο Εφήβων, ωστόσο η Ισπανία θα είναι πάλι υπολογίσιμη και επικίνδυνη. Άλλωστε, έξι από τους καλύτερους παίκτες εκείνης της ομάδας (Πέρεθ, Σ. Γκαρθία, Λόπεθ, Ροντρίγκεθ, Βιλά, Γιούστα) θα δώσουν το “παρών” στον Βόλο. Τους πέντε εξ αυτών τους είδαμε και τον περασμένο μήνα με την Εθνική U19 στο Ηράκλειο, όπου κατέκτησαν την 8η θέση.
Τα αστέρια: Σάντι Γιούστα, Τσάμπι Λόπεθ-Αροστέγκι, Σέρχι Γκαρθία.
Καλύτερη θέση σε Euro U18: 1η (1998, 2004, 2011).
Τελευταία συμμετοχή: 2014 (5η).
Η πρόβλεψη του Infobasket: Θέσεις 1-4.
ΟΥΚΡΑΝΙΑ – Χωρίς Μίχαλιουκ δεν πάει μακριά
Ο Σιάτοσλαβ Μίχαλιουκ αποφάσισε να επικεντρωθεί στην προετοιμασία του για την επόμενη σεζόν στο Κάνσας και στέρησε από την Ουκρανία τη μόνη ελπίδα που είχε να κάνει κάτι καλό στο Ευρωμπάσκετ. Ελλείψει του μεγάλου της σταρ η Ουκρανία θα παλέψει πιθανότατα για την παραμονή στην πρώτη κατηγορία. Θα στηριχτεί πολύ στον βασικό πόιντ γκαρντ Βιτάλι Ζότοφ, που έπαιξε αρκετά φέτος και στη Μπουντιβέλνικ Κιέβου, στον 17χρονο Ντμίτρο Σκάπιντσεφ και στον Ιβάν Τκατσένκο. Κέρδισε και τα τέσσερα παιχνίδια προετοιμασίας που έδωσε, αλλά με αδύναμους αντιπάλους (Γεωργία και Λευκορωσία).
Τα αστέρια: Ιβάν Τκατσένκο, Βιτάλι Ζότοφ, Ντμίτρο Σκάπιντσεφ.
Καλύτερη θέση σε Euro U18: 11η (1994).
Τελευταία συμμετοχή: 2013 (14η).
Η πρόβλεψη του Infobasket: Θέσεις 9-12.
ΤΣΕΧΙΑ – Στόχος η παραμονή
Μία από τις πιο αδύναμες ομάδες του Ευρωμπάσκετ. Πέρα από τον Σίμον Πουρσλ της Σαραγόσα η Τσεχία δεν έχει κάτι άλλο αξιόλογο να παρουσιάσει σε αυτή τη γενιά παικτών. Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της έδωσε 11 φιλικά παιχνίδια και έχασε τα 10 από αυτά (νίκησε μόνο την Ουγγαρία), ενώ στον Βόλο δεν θα έχει και τον καλύτερο 98άρη, τον Μίχαελ Χάρτιγκ, λόγω τραυματισμού. Πολύ δύσκολα θα αποφύγει την τελευταία θέση του 1ου ομίλου και συνεπώς τη μάχη για την παραμονή στην πρώτη κατηγορία.
Τα αστέρια: Σίμον Πουρσλ, Οντρε Φλέισχανς, Μάρτιν Ρουμπ.
Καλύτερη θέση σε Euro U18: 12η (2013).
Τελευταία συμμετοχή: 2014 (13η).
Η πρόβλεψη του Infobasket: Θέσεις 13-16.
2ος όμιλος
Η πρόβλεψη του Infobasket: 1. Σερβία, 2. Γερμανία, 3. Λετονία, 4. Μαυροβούνιο
ΣΕΡΒΙΑ – Πανίσχυρη, παρά τις απουσίες
Κατέκτησε πέντε μετάλλια στα τελευταία οκτώ Ευρωμπάσκετ Εφήβων και δεν έχει τερματίσει ποτέ κάτω από την 6η θέση. Η παράδοση αυτή μάλλον δεν πρόκειται να διακοπεί φέτος. Παρά τις απουσίες των Πένο, Μαρίνκοβιτς, Ρακίτσεβιτς, η Σερβία συγκαταλέγεται στις ισχυρές ομάδες του τουρνουά. Στον Βόλο θα έχει πέντε παίκτες από την ομάδα που τερμάτισε 9η στο Μουντομπάσκετ U17 του Ηρακλείου (Αρανίτοβιτς, Γκλίσιτς, Μιλαντίνοβιτς, Στογιάνοβιτς, Σίμανιτς), αυτή τη φορά όμως πολύ δύσκολα θα εξελιχθεί ξανά στην αρνητική έκπληξη της διοργάνωσης.
Τα αστέρια: Μίλος Γκλίσιτς, Βόισλαβ Στογιάνοβιτς, Μπόρισα Σίμανιτς.
Καλύτερη θέση σε Euro U18: 1η (2007, 2009).
Τελευταία συμμετοχή: 2014 (2η).
Η πρόβλεψη του Infobasket: Θέσεις 1-4.
ΓΕΡΜΑΝΙΑ – Επιστρέφει δριμύτερη
Έπειτα από δύο χρόνια στη 2η κατηγορία η Γερμανία επιστρέφει στην 1η με αρκετά αξιόλογη ομάδα. Το απέδειξε πρόσφατα στο ΟΑΚΑ, όπου νίκησε δύο φορές την Ελλάδα σε φιλικούς αγώνες. Ο Κίελ (είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ομάδα των 96άρηδων που κατέκτησε αήττητη πέρυσι το Ευρωμπάσκετ U18 β’ κατηγορίας), ο Χάρτενσταϊν και ο Μουσίντι αναμένεται να είναι οι παίκτες στους οποίους θα στηριχθεί κυρίως ο ομοσπονδιακός προπονητής Αλαν Ιμπραχίμαγκιτς, ο οποίος έχει συνεργάτη στον πάγκο τον γνωστό μας Στέφεν Αριγκμπάμπου.
Τα αστέρια: Νίκλας Κίελ, Αϊζάια Χάρτενσταϊν, Κόστια Μουσίντι.
Καλύτερη θέση σε Euro U18: 4η (1986).
Τελευταία συμμετοχή: 2012 (14η).
Η πρόβλεψη του Infobasket: Θέσεις 5-8.
ΛΕΤΟΝΙΑ – Ικανή για εκπλήξεις
Αξιόλογη και μαχητική ομάδα έχει η Λετονία, πολύ δύσκολα όμως θα καταφέρει να προκριθεί για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά στην οκτάδα του Ευρωμπάσκετ Εφήβων. Δεν παύει πάντως να είναι επικίνδυνη και ικανή να κάνει εκπλήξεις. Οι Ράιμο, Κρούμινς, Μπίρκανς, Κος και Σίλινς αναμένεται να σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος στην ομάδα του Γιάνις Γκαϊλίτις, η οποία θα έχει μόνο δύο (Ζόρικς, Μπλούμπεργκς) από τους 98άρηδες που κατέκτησαν πέρυσι το αργυρό μετάλλιο στο Euro U16.
Τα αστέρια: Τζέικς Κρούμινς, Ζίγκμαρς Ράιμο, Βέρνερς Κος.
Καλύτερη θέση σε Euro U18: 3η (2007, 2010).
Τελευταία συμμετοχή: 2014 (8η).
Η πρόβλεψη του Infobasket: Θέσεις 5-8.
ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ – Όπου το οδηγήσει ο Πόποβιτς
Ενα από τα ερωτηματικά της διοργάνωσης. Το Μαυροβούνιο τερμάτισε 15ο στο Euro U16 του 2013 αλλά ανέβηκε πέρυσι αήττητο από το Ευρωμπάσκετ U16 β’ κατηγορίας με τη γενιά των 98άρηδων, αυτήν που θα αποτελέσει τη βάση και της συγκεκριμένης ομάδας. Ο Μίλος Πόποβιτς (MVP, 2ος σκόρερ και 1ος ριμπάουντερ του περσινού Ευρωμπάσκετ U16 β’ κατηγορίας) θα είναι ο ηγέτης του Μαυροβουνίου, το οποίο είχε απολογισμό 3-3 στα φιλικά που έδωσε με Βοσνία, Σλοβενία και Κροατία.
Τα αστέρια: Μίλος Πόποβιτς, Ογκνιεν Τσάραπιτς, Ντάνιελ Κάλεζιτς.
Καλύτερη θέση σε Euro U18: 11η (2014).
Τελευταία συμμετοχή: 2014 (11η).
Η πρόβλεψη του Infobasket: Θέσεις 13-16.
3ος όμιλος
Η πρόβλεψη του Infobasket: 1. Τουρκία, 2. Ρωσία, 3. Ιταλία, 4. Φινλανδία
ΤΟΥΡΚΙΑ – Ο Κορκμάζ δείχνει το δρόμο
Η Τουρκία δεν είχε πατήσει ποτέ την κορυφή του Ευρωμπάσκετ U18 στα πρώτα 49 χρόνια του θεσμού, το έκανε όμως τόσο το 2013 (με τους 95/96άρηδες), όσο και το 2014 (με τους 96άρηδες και τον 97άρη Κορκμάζ)! Μπορεί να κάνει το three peat; Δύσκολα… Οι Τούρκοι θα παρατάξουν άλλη μία καλή ομάδα στον Βόλο, ίσως διαθέτουν τον κορυφαίο σκόρερ της διοργάνωσης (Κορκμάζ), ωστόσο από εκεί και πέρα δεν έχουν το βάθος και το ταλέντο των δύο προηγούμενων γενιών. Είναι πάντως μεταξύ των ομάδων που μπορούν να φτάσουν ψηλά.
Τα αστέρια: Φουρκάν Κορκμάζ, Ομέρ Φαρούκ Γιουρτσεβέν, Ομέρ Ουτκού Αλ.
Καλύτερη θέση σε Euro U18: 1η (2013, 2014).
Τελευταία συμμετοχή: 2014 (1η).
Η πρόβλεψη του Infobasket: Θέσεις 5-8.
ΡΩΣΙΑ – Διαφορετική και επικίνδυνη
Αν και είναι χώρα με μεγάλη παράδοση στο μπάσκετ, η Ρωσία σπάνια παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο σε επίπεδο Εφήβων. Από τότε που ανεξαρτητοποιήθηκε έχει πάρει μέρος σε 16 Ευρωμπάσκετ U18 και ενώ δεν έχει τερματίσει ποτέ κάτω από τη 10η θέση, στα 14 από αυτά κατέλαβε μία θέση από την 5η έως τη 10η! Κάπου εκεί αναμένεται να τερματίσει και φέτος η Ρωσία, η οποία ήταν 11η στο Ευρωμπάσκετ U16 με τους 97άρηδες και 12η με τους 98άρηδες, ωστόσο φέτος έχει αρκετά διαφορετική ομάδα -και βάσει των φιλικών μάλλον πολύ πιο επικίνδυνη.
Τα αστέρια: Ιλια Καρπένκοφ, Τιμοφέι Γιακούσιν, Αντρέι Λοπάτιν.
Καλύτερη θέση σε Euro U18: 2η (2010).
Τελευταία συμμετοχή: 2014 (10η).
Η πρόβλεψη του Infobasket: Θέσεις 5-8.
ΙΤΑΛΙΑ – Με μικρό καλάθι στον Βόλο
Κάποτε η Ιταλία ήταν παραδοσιακή δύναμη στις μικρές εθνικές ομάδες, μετρώντας 11 μετάλλια στα πρώτα 15 Ευρωμπάσκετ Εφήβων. Τα τελευταία 20 χρόνια πάντως οι “ατζούρι” είναι μακριά από τα μετάλλια (με εξαίρεση το χάλκινο του 2005) και πολύ δύσκολα θα τους δούμε στο βάθρο και φέτος. Έδωσαν πολλά δυνατά φιλικά κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της, τα έχασαν όμως σχεδόν όλα, δεν έχουν ηγέτη (ο ΛαΤόρε δεν είχε την αναμενόμενη εξέλιξη) και δεν φαίνονται ικανοί να φτάσουν ψηλά.
Τα αστέρια: Ντάβιντε Μορέτι, Τομάσο Γκουαρίλια, Λορέντζο Μπουκαρέλι.
Καλύτερη θέση σε Euro U18: 1η (1990).
Τελευταία συμμετοχή: 2014 (6η).
Η πρόβλεψη του Infobasket: Θέσεις 9-12.
ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ – Χρειάζεται προσοχή
Από το 2011 είχε να δώσει το “παρών” στην 1η κατηγορία σε επίπεδο εφήβων η Φινλανδία, που ανέβηκε πέρυσι ως 3η χάρη στη γενιά των 96άρηδων. Στον Βόλο θα έχει μία κλασική φινλανδική ομάδα που της αρέσει να παίζει γρήγορα και να σκοράρει. Ο 98άρης Μαξχούνι είναι ο παίκτης που ξεχωρίζει από μία ομάδα επικίνδυνη, η οποία κόντραρε σε πρόσφατο φιλικό την Ισπανία και χρειάζεται προσοχή. Θα είναι πάντως πολύ δύσκολο να περάσει στη δεύτερη φάση.
Τα αστέρια: Εντον Μαξχούνι, Λάουρι Μάρκανεν, Ρέμου Ραϊτάνεν.
Καλύτερη θέση σε Euro U18: 7η (1984, 1986).
Τελευταία συμμετοχή: 2011 (16η).
Η πρόβλεψη του Infobasket: Θέσεις 13-16.
4ος όμιλος
Η πρόβλεψη του Infobasket: 1. Ελλάδα, 2. Λιθουανία, 3. Κροατία, 4. Βοσνία
ΕΛΛΑΔΑ – Πρόκληση είναι μόνο η κορυφή
Οι Έλληνες 97άρηδες είναι μία από τις 3-4 καλύτερες γενιές της Ευρώπης και το έχουν αποδείξει στο παρελθόν. Το 2013 ήταν 3οι στο Ευρωμπάσκετ Παίδων. Το 2014 ήταν 4οι (μαζί με τους 96άρηδες) στο Ευρωμπάσκετ Εφήβων. Στις αρχές Ιουλίου ήταν πάλι 4οι στο Μουντομπάσκετ U19 του Ηρακλείου. Το ερώτημα είναι αν μπορούν να κάνουν το βήμα παραπάνω, να φτάσουν μέχρι τον τελικό, να κατακτήσουν την κορυφή. Αυτό καλείται να αποδείξει η ομάδα του Ηλία Παπαθεοδώρου στο Ευρωμπάσκετ του Βόλου.
Οι Χαραλαμπόπουλος, Παπαγιάννης, Σκουλίδας, Μουράτος, μαζί με τους Ντουζίδη, Φλιώνη, Μιχαλούτσο από την Εθνική Παίδων του 2013, τους Μιλεντίγιεβιτς, Δίπλαρο, Σκορδά από την Εθνική U17 του 2014 και τους δύο καλύτερους 98άρηδες, τον Λούντζη και τον Χρηστίδη, είναι ό,τι καλύτερο διαθέτει η Ελλάδα (χωρίς να συνυπολογίζεται ο τραυματίας Κόνιαρης) σε αυτές τις ηλικίες. Το ταλέντο το έχουν. Την εμπειρία από μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις το έχουν. Συν τοις άλλοις, θα έχουν και τον κόσμο με το μέρος τους. Με άλλα λόγια, η Ελλάδα θα είναι από τις ομάδες που θα διεκδικήσουν ένα μετάλλιο.
Τα αστέρια: Γιώργος Παπαγιάννης, Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Μιχάλης Λούντζης.
Καλύτερη θέση σε Euro U18: 1η (2008).
Τελευταία συμμετοχή: 2014 (4η).
Η πρόβλεψη του Infobasket: Θέσεις 1-4.
ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ – Η οκτάδα είναι το όριο της
Η Λιθουανία δεν έχει κάνει κάτι σημαντικό στο παρελθόν με τη γενιά των 97/98άρηδων (ήταν 9η το 2013 και 10η το 2014 στο Ευρωμπάσκετ U16) και αυτό μάλλον δεν πρόκειται να αλλάξει στον Βόλο. Η ομάδα του Σαούλιους Στομπέργκας έχει πολύ ταλέντο στις θέσεις “2” (Βάρνας), “3” (Σεντεκέρσκις), “4” (Εχόντας), ωστόσο δεν φτάνει για να επιστρέψει στο βάθρο. Στη δεύτερη φάση του τουρνουά θα περάσει και σίγουρα θα παλέψει για μία θέση στην οκτάδα, ωστόσο δεν μοιάζει ικανή να κάνει κάτι καλύτερο.
Τα αστέρια: Μαρτίνας Βάρνας, Τάντας Σεντεκέρσκις, Μαρτίνας Εχόντας.
Καλύτερη θέση σε Euro U18: 1η (1994, 2010).
Τελευταία συμμετοχή: 2014 (7η).
Η πρόβλεψη του Infobasket: Θέσεις 9-12.
ΚΡΟΑΤΙΑ – Χωρίς τα αστέρια της στον Βόλο
Έπειτα από ένα χρυσό, ένα αργυρό και ένα χάλκινο μετάλλιο στα τελευταία τρία Ευρωμπάσκετ Εφήβων, η Κροατία μάλλον θα πρέπει να θέσει χαμηλότερα τον πήχη. Κι ας έκανε λόγο για μετάλλιο ο ομοσπονδιακός τεχνικός Ντάρκο Κούντσε λίγο πριν αναχωρήσει η αποστολή για την Ελλάδα. Τα μεγάλα αστέρια αυτής της γενιάς (Μάζαλιν, Μπέντερ, Ζίζιτς, Σλάβιτσα) δεν θα βρίσκονται στον Βόλο και η ομάδα που θα πάρει μέρος στο φετινό Ευρωμπάσκετ δεν μοιάζει ικανή να συνεχίζει τις επιτυχίες των περασμένων ετών.
Τα αστέρια: Ιβιτσα Ζούμπατς, Ρόκο Μπάτζιμ, Μάτεϊ Κάλατζιτς.
Καλύτερη θέση σε Euro U18: 1η (1996, 2002, 2012).
Τελευταία συμμετοχή: 2014 (3η).
Η πρόβλεψη του Infobasket: Θέσεις 9-12.
ΒΟΣΝΙΑ – Η αδύναμη του ομίλου
Αν και η Λιθουανία και η Κροατία δεν τρομάζουν με τις ομάδες που έχουν στον Βόλο, η Βοσνία είναι η πρώτη υποψήφια να μείνει εκτός της δεύτερης φάσης. Οι Βόσνιοι έχασαν τα πέντε από τα έξι φιλικά που έδωσαν απέναντι σε ομάδες μικρής δυναμικότητας και ούτε στο παρελθόν έχουν δείξει ότι διαθέτουν το ταλέντο να ανταγωνιστούν σε υψηλό επίπεδο. Λογικά θα είναι η ομάδα που θα τερματίσει στην τελευταία θέση του ομίλου.
Τα αστέρια: Εντίν Ατιτς, Νεντίμ Τζέντοβιτς, Ενις Μέμιτς.
Καλύτερη θέση σε Euro U18: 12η (2014).
Τελευταία συμμετοχή: 2014 (12η).
Η πρόβλεψη του Infobasket: Θέσεις 13-16.