Ο Αντριου Γουίγκινς, φαβορί για το νούμερο 1 του ντραφτ το 2014, προτίμησε να επικεντρωθεί στην προετοιμασία του για την πρώτη χρονιά του στο Κάνσας. Ο καλύτερος Ευρωπαίος 95άρης παίκτης της γενιάς του, δε, ο Μάριο Χεζόνια, υπέστη σοβαρό διάστρεμμα και τέθηκε νοκ άουτ. Κι όμως, παρά τις δύο πολύ σημαντικές απουσίες, το 11ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων (U19) που θα φιλοξενηθεί από σήμερα και μέχρι τις 7 Ιουλίου στην Πράγα, ξεχειλίζει από ταλέντο.
Οι καλοί παίκτες περισσεύουν στο τουρνουά, με πρώτο και καλύτερο τον Ντάριο Σάριτς. Στο Μουντομπάσκετ της Πράγας θα συμμετάσχουν επίσης δύο μελλοντικά λότερι πικ του ντραφτ, ο Ααρον Γκόρντον και ο Μάρκους Σμαρτ, καθώς και οι περισσότεροι κορυφαίοι παίκτες σε αυτές τις ηλικίες, ο Αυστραλός Εξαμ, ο Αργεντινός Ντεκ, ο Ισπανός Ερνανγκόμεθ, οι Λιθουανοί Γκριγκόνις, Ντίμσα, οι Σέρβοι Μίτσιτς, Γιάνκοβιτς, ο Ρώσος Κουλάγκιν, ο Καναδός Λάιλς.
Ελληνική παρουσία δεν θα έχουμε για δεύτερη συνεχόμενη διοργάνωση σε Μουντομπάσκετ U19 (η τελευταία φορά που το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα προκρίθηκε στην τελική φάση ήταν το 2009), ωστόσο το infobasket θα σας ενημερώνει σε καθημερινή βάση για τα τεκταινόμενα στην Τσεχία. Αρχίζουμε με ένα αναλυτικό αφιέρωμα στην πρώτη από τις τέσσερις διοργανώσεις “μικρών” εθνικών ομάδων που θα γίνουν αυτό το καλοκαίρι.
Η ανάλυση των ομίλων
1ος όμιλος – Μπορεί και χωρίς Χεζόνια η Κροατία
Ο τραυματισμός του Χεζόνια κράτησε εκτός διοργάνωσης ένα από τα 3-4 μεγαλύτερα αστέρια της, δεν είναι όμως αρκετός για να αφαιρέσει από την Κροατία την ταμπέλα του φαβορί. Με τον Σάριτς στις επάλξεις και παίκτες όπως ο Μπρζόγια και ο Μάβρα, η Κροατία θα είναι πάλι βασική υποψήφια για μετάλλιο (ακόμα και για χρυσό), αφού στηρίζεται σε δύο γενιές παικτών που μετρούν τρία χρυσά (Ευρωμπάσκετ U16 το 2010 και το 2011, Ευρωμπάσκετ U18 το 2012) και ένα χάλκινο μετάλλιο (Μουντομπάσκετ U17 το 2012) την τελευταία τριετία.
Χωρίς το μεγάλο του αστέρι θα παραταχθεί ο Καναδάς στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, αφού ο Αντριου Γουίγκινς (διαφημίζεται ως ο καλύτερος παίκτης που έχει εμφανιστεί μετά τον ΛεΜπρόν Τζέιμς) αποφάσισε να επικεντρωθεί στην προετοιμασία για την πρώτη κολεγιακή χρονιά στο Κάνσας. Πάλι όμως θα αποτελέσει μία από τις καλές ομάδες του τουρνουά, στηριζόμενος στην αξιόλογη τριάδα που σχηματίζουν οι Λάιλς, Ενις ΜακΙντάιρ και Ρέιθαν.
Πάντα υπολογίσιμη αλλά και με συγκεκριμένο ταβάνι (την 8άδα) είναι η Ισπανία. Οι Ερνανγκόμεθ, Νόγκουες είναι καλοί παίκτες αλλά δύσκολα θα μπορέσουν να οδηγήσουν ψηλά τους “φούριας ρόχας”. Η Κορέα, τέλος, μόνο με θαύμα θα αποφύγει την τελευταία θέση στον 1ο όμιλο. Θα αποτελέσει λογικά το σάκο του μποξ για τις άλλες ομάδες και θα αποκλειστεί, όσο καλός κι αν αποδειχθεί ο σέντερ Γιόνγκ-Χιούν Λι.
2ος όμιλος – Οι πρωταθλητές “ξανάρχονται”
Η κάτοχος του τίτλου Λιθουανία δεν είναι τόσο καλή όσο η τρομερή ομάδα των 92άρηδων (Βαλαντσιούνας, Τσιζάουσκας, Ουλανόβας κλπ), είναι πάντως φυσιολογικά το φαβορί για την πρωτιά στον 2ο όμιλο, καθώς και μία από τις διεκδικήτριες των μεταλλίων. Οι Λιθουανοί κατέκτησαν πέρυσι το αργυρό στο Ευρωμπάσκετ εφήβων και οι Γκριγκόνις, Γιανκάιτις, Ντίμσα είναι τα “αστέρια” της πληρέστατης ομάδας που κοουτσάρει ο παλιός διεθνής Τόμας Μασιούλις.
Αξιόλογη ομάδα έχει η οικοδέσποινα Τσεχία, αν και η βάση της αποτελείται από 95άρηδες. Μικροί όμως είναι μόνο… στο μάτι. Οι Πέτερκα, Κούριλ, Σβόμποντα, Πέχατσεκ οδήγησαν την Τσεχία μέχρι τον τελικό του Ευρωμπάσκετ Παίδων πριν από τρία χρόνια, οπότε μόνο αμελητέα ποσότητα δεν θα αποτελέσουν, πόσο μάλλον μέσα στο “σπίτι” τους.
Κάτι ανάλογο ισχύει και για την Αργεντινή του τρομερού σκόρερ Γκάμπριελ Ντεκ, την ομάδα που κατέκτησε το 2011 το αργυρό μετάλλιο στο Παναμερικανικό πρωτάθλημα παίδων, αν και δεν υπολογίζεται στις ομάδες που μπορούν να φτάσουν μέχρι τις οκτώ καλύτερες ομάδες της διοργάνωσης. Το άγνωστο Ιράν, από την άλλη, μοιάζει μάλλον καταδικασμένο να αποκλειστεί με τρεις ήττες…
3ος όμιλος – Αυστραλία, Σερβία για την πρωτιά
Η Αυστραλία είναι παραδοσιακά μία από τις ομάδες που πρωταγωνιστούν στις μικρές ηλικίες και το φετινό Μουντομπάσκετ δεν πρόκειται να αποτελέσει εξαίρεση. Τα “καγκουρό” θα έχουν αρκετά μέλη από την ομάδα που κατέκτησε πέρυσι το αργυρό μετάλλιο στο Μουντομπάσκετ παίδων, προεξάρχοντος του υπερταλαντούχου Ντάντε Εξαμ. Η απουσία του Μίρκο Τζέριτς θα είναι σημαντική, και χωρίς αυτόν πάντως οι Αυστραλοί είναι ικανοί να προχωρήσουν αρκετά στο τουρνουά.
Διοργάνωση χωρίς τη Σερβία να θεωρείται υποψήφια για μετάλλιο υπάρχει; Μάλλον όχι… Ακόμα και χωρίς τον πολυδιαφημισμένο, πλην όμως τιμωρημένο, Νίκολα Ραντίτσεβιτς (αποκλείστηκε για πειθαρχικό παράπτωμα), οι Σέρβοι θα παρατάξουν πολύ ταλαντούχα ομάδα στην Πράγα, με κορυφαίους τους Νίκολα Γιάνκοβιτς, Βασίλιε Μίτσιτς. Μόνο τυχαία δεν κατέκτησαν πέρυσι το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ εφήβων…
Ενα επίπεδο πιο κάτω είναι θεωρητικά η Βραζιλία (δευτεραθλήτρια Αμερικής πέρυσι σε επίπεδο εφήβων), αν και διαθέτει μία ενδιαφέρουσα περίπτωση παίκτη, τον 18χρονο σέντερ Λούκας Ντίας Σίλβα. Ακόμα λιγότερα πράγματα θα πρέπει να περιμένουμε και από τη Σενεγάλη, που λογικά θα παίξει για τις θέσεις 13-16 της διοργάνωσης.
4ος όμιλος – Ακλόνητο φαβορί οι ΗΠΑ
Το 2011 οι Αμερικανοί έχασαν το χρυσό μετάλλιο στο Μουντομπάσκετ εφήβων και δεν συνηθίζουν να κάνουν δύο διαδοχικές φορές το ίδιο… λάθος. Φέτος “κατεβαίνουν” με μία ομάδα που βρίθει ταλέντου και δύο παίκτες που θεωρούνται βέβαια lottery picks για το ντραφτ του 2014, τον Μάρκους Σμαρτ και τον Ααρον Γκόρντον. Μαζί τους είναι και οι Τζάστις Γουίνσλοου, Τζαχίλ Οκαφορ, πρωταθλητές κόσμου πέρυσι σε επίπεδο παίδων.
Από εκεί και πέρα, η Ρωσία είναι φυσιολογικά η δεύτερη ομάδα από τον 4ο όμιλο που μπορεί να προχωρήσει στο τουρνουά. Πλήρης ομάδα, με καλύτερο παίκτη τον Μιχαήλ Κουλάγκιν (μικρότερο αδερφό του διεθνούς Ντμίτρι), κατέκτησε πέρυσι το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ U18, χάνοντας μάλιστα μεγάλη ευκαιρία να πετάξει νοκ άουτ την Κροατία, όταν πέταξε στα σκουπίδια διαφορά 19 πόντων στον ημιτελικό.
Η Κίνα θα είναι αποδυναμωμένη χωρίς τον 7-footer Ζελίν Γουάνγκ, ωστόσο άξιος προσοχής είναι και ο 17χρονος Κι Ζου, ο γίγαντας των 217 εκατοστών με τη σπάνια τεχνική κατάρτιση, που οι Κινέζοι θεωρούν τον διάδοχο του Γιάο Μινγκ. Τέλος, δεν θα πρέπει να περιμένουμε πολλά από την Ακτή Ελεφαντοστού, η οποία είναι λογικά η πιο αδύναμη ομάδα του ομίλου, ίσως και του τουρνουά.
Οι 5 + 1 καλύτεροι παίκτες του τουρνουά
1. Ντάριο Σάριτς (Κροατία) | 19χρ., 2.08μ. | Ενα από τα μεγαλύτερα ταλέντα που έχει “γεννήσει” η Ευρώπη τα τελευταία 20 χρόνια. Μακράν ο καλύτερος 94άρης στην Ευρώπη. Πανέξυπνος πόιντ φόργουορντ, παίζει σε 4 θέσεις και δεν υπάρχει κάτι που δεν μπορεί να κάνει μέσα στο γήπεδο. |
2. Μάρκους Σμαρτ (ΗΠΑ) | 19χρ., 1.93μ. | Σόκαρε πολύ κόσμο όταν ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στο φετινό ντραφτ του ΝΒΑ, αφού ήταν υποψήφιος ακόμα και για το Νο. 2. Τόσο καλός είναι ο γκαρντ του Οκλαχόμα Στέιτ. Ηγέτης με Α κεφαλαίο, ισχυρή προσωπικότητα, με τρομερή έφεση (πέρα από το σκοράρισμα) σε πάσα και άμυνα. |
3. Ντάντε Εξαμ (Αυστραλία) | 18χρ., 1.98μ. | Αν και προέρχεται από τραυματισμό, θα είναι βασικός υποψήφιος για τον τίτλο του καλύτερου σκόρερ. Πολύ ισορροπημένος κόμπο γκαρντ που κάνει λίγο απ’ όλα, χωρίς εμφανή ελλατώματα στο παιχνίδι του. Το ΝΒΑ θα τον παρακολουθεί πολύ στενά στην Πράγα. |
4. Ααρον Γκόρντον (ΗΠΑ) | 18χρ., 2.05μ. | Η Τσεχία θα υποδεχτεί τον… Blake Griffin του μέλλοντος. Μακράν ο καλύτερος αθλητής που θα εμφανιστεί στο Μουντομπάσκετ, ένας φόργουορντ με προοπτική να γίνει κάποια μέρα σούπερ σταρ στο ΝΒΑ. Το draftexpress τον τοποθετεί στο Νο. 3 για το draft του 2014. |
5. Τρέι Λάιλς (Καναδάς) | 17χρ., 2.08μ. | Υπέρ-ταλαντούχος πάουερ φόργουορντ που κάνει τα πάντα στο παρκέ. Είναι περιζήτητος στο NCAA και θεωρείται από τώρα ικανός να επιλεγεί ψηλά στο ντραφτ του ΝΒΑ το 2015. |
+1 Βασίλιε Μίτσιτς (Σερβία) | 19χρ., 1.95μ. | Αλλο ένα πουλέν από τη Σερβία. Εβγαλε “μάτια” στο φετινό Eurocamp της Adidas με το ταλέντο του, την προσωπικότητα και τον ηγετικό του χαρακτήρα. |