«Δυο πράγματα είναι άπειρα, το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία, αν και δεν είμαι σίγουρος για το πρώτο» είχε πει κάποτε ο Αλμπερτ Αϊνστάιν. Στο ελληνικό μπάσκετ, στον ελληνικό αθλητισμό γενικότερα, η βλακεία δεν είναι απλά άπειρη. Είναι και ανίκητη, αδάμαστη, άτρωτη. Και σέρνει πίσω της παρελθόν πολλών, κουραστικά πολλών ετών.
Πάρτε για παράδειγμα τον 3ο τελικό της Α1. Ο Ολυμπιακός δεν μπόρεσε καν να διεκδικήσει τις πιθανότητες του για νίκη, σε ένα παιχνίδι στο οποίο απέμεναν 87 δευτερόλεπτα, βρισκόταν πίσω στο σκορ με 4 πόντους διαφορά και είχε τη μπάλα, επειδή περίπου 80, 100, 200 (όσοι ήταν, τέλος πάντων) οπαδοί του αρνήθηκαν να αποχωρήσουν από το ΣΕΦ. Επειδή προτιμούσαν… να πάρει το ματς ο Παναθηναϊκός στα χαρτιά και όχι στο παρκέ!
Ο τρίτος τελικός μεταξύ του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού έγινε απλά άλλος ένας κρίκος που προστέθηκε στην αλυσίδα των αγώνων οι οποίοι δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ λόγω επεισοδίων που προκλήθηκαν από θεατές στην ιστορία της Α1 και παλιότερα της Α’ Εθνικής. Μία λίστα που περιέχει συνολικά 13 παιχνίδια, αφού δεν συμπεριλάβαμε σε αυτήν διακοπές αγώνων λόγω επεισοδίων μεταξύ παικτών (όπως τη σύρραξη στο Πανελλήνιος-Φίλιππος το 1988 ή τα “μπουκέτα” Τόμιτς-Παταβούκα το 1999 και μεταξύ των Μποντιρόγκα-Τόμιτς το 2002).
Δεν συμπεριλάβαμε σε αυτή τη λίστα ούτε βιαιοπραγίες παικτών κατά διαιτητών (όπως η γροθιά που έριξε ο Πολίτης στον Γιαννουκάκο το 1982), ούτε αποχωρήσεις ομάδων (όπως αυτή που οργάνωσε ο Φαίδωνας Ματθαίου στο Ολυμπιακός-Παγκράτι του 1968-69), ούτε τις πρώτες εκκενώσεις γηπέδου σε αγώνες ελληνικού πρωταθλήματος (το 1986, στις αναμετρήσεις Αρης-ΠΑΟΚ και Απόλλωνας Πάτρας-Ιωνικός Νίκαιας).
Το πανηγύρι των ζουρλών, κυνηγητά, “υποδοχές”
Δεν θα βρείτε σε αυτή τη λίστα ούτε την υποχώρηση ενός κιγκλιδώματος λόγω επεισοδίων το 1991 σε ντέρμπι Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός στη Λεωφόρο, ούτε το… κυνηγητό των διαιτητών από οπαδούς του Παναθηναϊκού μετά το τέλος ενός αγώνα κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ το ίδιο έτος, ούτε το… σακάκι με τις ροχάλες που επεδείκνυε ο Γιάννης Ιωαννίδης και τις… ψιλές που έφαγε ο διαιτητής Μαργέλης ύστερα από ένα ματς Ηρακλής-Ολυμπιακός το 1992, ούτε την κλωτσοπατινάδα του τελικού κυπέλλου του 1993 (Παναθηναϊκός-Αρης στο ΣΕΦ).
Δεν συμπεριλάβαμε ούτε τις… εγκάρδιες (sic) υποδοχές που επιφύλαξαν οι οπαδοί του ΠΑΟΚ στον Παναγιώτη Φασούλα, ή οι αντίστοιχοι του Αρη στον Παναγιώτη Γιαννάκη τη σεζόν 1993-94 και στον Λευτέρη Σούμποτιτς την περίοδο 1997-98, όταν ο Καρούσης τελείωσε τον αγώνα με ανοιγμένο (από κέρμα) κεφάλι! Δεν βάλαμε ούτε τις γροθιές στο Παναθηναϊκός-Πανιώνιος του 1996, ούτε τις κλωτσιές που είχαν πέσει στο Παναθηναϊκός-ΑΕΚ το 1998, τότε που είχε εκστομήσει ο Γιάννης Φιλίππου το περίφημο «τι γυρεύω εγώ στο πανηγύρι των ζουρλών;».
Αιματοβαμμένες συγκρούσες, ενέδρες, καταστροφές
Σε αυτή τη λίστα δεν συμπεριλάβαμε ούτε τα σοβαρά επεισόδια που έγιναν μετά τον 4ο τελικό του Παναθηναϊκού με τον Ολυμπιακό το 1995 (…και προκάλεσαν το θάνατο οπαδού του Παναθηναϊκού), ούτε την κροτίδα που τραυμάτισε στο πόδι τον διαιτητή Τσανίδη στο “ντέρμπι των αιωνίων” της σεζόν 1997-98, ούτε τα αβγά που έριξαν οι οπαδοί της ΑΕΚ στους παίκτες του Παναθηναϊκού την επόμενη χρονιά (1998-99), ούετ τις καταστροφές στο ΣΕΦ και τις συγκρούσεις με τα ΜΑΤ μετά το τέλος του 5ου τελικού του 1999, ούτε τις… βρύσες που έπεφταν στο Ηρακλής-Παναθηναϊκός το 2000, ούτε την ενέδρα “αγνώστων” στην αποστολή του Παναθηναϊκού το 2002 στη Λεωφόρο Συγγρού (όταν τραυματίστηκαν πολλοί παίκτες των “πρασίνων”).
Δεν συμπεριλάβαμε ούτε τα αίσχη στο φάιναλ φορ της Λαμίας (κατά τη διάρκεια του τελικού Ολυμπιακός-Αρης) το 2004, ούτε τις συγκρούσεις των οπαδών των δύο “αιωνίων” το 2005 (στον προημιτελικό κυπέλλου), ούτε τους τραυματισμούς του Χατζή (από αεροβόλο) και του Βασιλόπουλου (από… άγνωστο αντικείμενο) το 2006 στο ΟΑΚΑ, ούτε τα δύο “ντέρμπι αιωνίων” που διακόπηκαν αλλά τελείωσαν κανονικά (sic) τη σεζόν 2006-07 σε ΣΕΦ και ΟΑΚΑ.
“Ντου”, βεγγαλικά, φωτιές και… πάρτι με ούζα!
Οχι, δεν θα βρείτε ούτε το “ντου” οπαδών του Ολυμπιακού στον αγωνιστικό χώρο του ΣΕΦ στον πρώτο τελικό του 2008, ούτε το μπουκάλι ούζο που τραυματίσε τον Κουκουλεκίδη και τη… φωτιά που άναψε ένα βεγγαλικό στον πάγκο του Παναθηναϊκού στην ίδια σειρά (και την εκκένωση του γηπέδου που δεν έγινε ποτέ, λόγω αδυναμίας της Αστυνομίας να πάρει μια τέτοια απόφαση), ούτε τις μάχες μεταξύ οπαδών του Ολυμπιακού, του Παναθηναϊκού και της Αστυνομίας στον τελικό κυπέλλου του ίδιου έτους.
Φυσικά και δεν θα διαβάσετε στη λίστα που ακολουθεί για το “ντου” στη φυσούνα και τα επεισόδια στον πρώτο τελικό του 2009 (όταν δεν γλίτωσαν από την οργή των οπαδών του Ολυμπιακού, ούτε καν οι ίδιοι οι παίκτες των “ερυθρόλευκων”), ούτε για την ανταπόδοση στον 2ο τελικό της ίδιας σειράς (όταν τραυματίστηκε στα επεισόδια ο Βούιτσιτς), ούτε για την επίθεση που δέχτηκε ο Μπουρούσης στον τελευταίο τελικό του 2011, ούτε καν για τα φετινά επεισόδια στον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας.
Δεν θα τα βρείτε όλα αυτά πολύ απλά διότι σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις οι αγώνες… ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ.
Μήπως τελικά, θα πρέπει να αισθανόμαστε ότι… έχουμε κάνει ένα βήμα μπροστά; Απλά και μόνο επειδή πλέον τηρούνται οι κανονισμοί (και διακόπτονται οι αγώνες); Εστω και με… υπερβολική καθυστέρηση;
Τα 13 παιχνίδια που δεν τελείωσαν ποτέ (λόγω επεισοδίων)
1. Το πρώτο παιχνίδι που διεκόπη λόγω επεισοδίων ήταν το Απόλλωνας Πάτρας-Μαρούσι της σεζόν 1971-72. Η ΕΟΚ όρισε το παιχνίδι να συνεχιστεί σε νέα ημερομηνία, ωστόσο η ΓΓΑ αποφάσισε να μηδενίσει τον γηπεδούχο Απόλλωνα.
2. Την ίδια σεζόν έγινε και η δεύτερη διακοπή αγώνα. Κι αν σας εκπλήσσει το ότι τα επεισόδια σημειώθηκαν στον αγώνα… Αρης-Σπόρτιγκ, ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι είχαν ως δράστες… τους φιλοξενούμενους!
3. Οι οπαδοί του Πανελληνίου “πρωταγωνίστησαν” τη σεζόν 1975-76, όταν ο αγώνας με τον Αρη διακόπηκε… ένα δευτερόλεπτο πριν από τη λήξη, με το σκορ 80-82! Το ματς δεν συνεχίστηκε ποτέ και εν τέλει κατοχυρώθηκε με σκορ 2-0 υπέρ του Αρη.
4. Η τέταρτη διακοπή αγώνα λόγω επεισοδίων από οπαδούς έλαβε χώρα στον αγώνα του Απόλλωνα Πάτρας με τον ΠΑΟΚ, τη σεζόν 1977-78. Οι γηπεδούχοι προηγούνταν 74-61 όταν οπαδοί τους επιτέθηκαν σε παίκτες του ΠΑΟΚ, με αποτέλεσμα το παιχνίδι να διακοπεί και να καταλογιστεί υπέρ του “δικεφάλου” με 2-0.
5. Τη σεζόν 1978-79 σημειώνεται η πρώτη διακοπή αγώνα λόγω τραυματισμού. Ηταν στο ματς Ολυμπιακός-Αρης, όταν στο 31′ (και με το σκορ 54-58) κάποιος θεατής πέταξε ένα κομμάτι από την… οροφή του Παπαστράτειου, το οποίο “βρήκε” στο κεφάλι τον πρώτο διαιτητή της αναμέτρησης, τον (μετέπειτα ομοσπονδιακό τεχνικό) Γιώργο Προεστό! Το ματς κατακυρώθηκε υπέρ του Αρη με το σκορ 54-58.
6. Το 1980 είναι η σειρά του κυπέλλου να στιγματιστεί από διακοπή ενός αγώνα. Ηταν το ματς Αρης-Ολυμπιακός, το οποίο διακόπηκε στο 30′ λόγω ρίψης αντικειμένων από την πλευρά των οπαδών του Αρη.
6. Στα τέλη της δεκαετίας του ’80 τα πράγματα αρχίζουν να αγριεύουν. Συγκεκριμένα, το Γενάρη του 1989, σε αγώνα ΑΕΚ-Ολυμπιακός στο ΣΕΦ (αλλά με γηπεδούχο την Ενωση), οπαδοί των “ερυθρόλευκων” πετούν στο γήπεδο ό,τι κρατούν (από κέραματα και καφέδες μέχρι… σιφόνια) και το ματς διακόπτεται μια και καλή 1’37” πριν από τη λήξη.
7. Η επόμενη διακοπή λόγω… κέρματος έγινε στο “Γεώργιος Μόσχος”, στον εναρκτήριο αγώνα της σεζόν 1990-91 μεταξύ της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ, όταν ένα κέρμα πέτυχε τον διαιτητή Νίκο Παπαδημητρίου στο κεφάλι, στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου. Το ματς δεν συνεχίστηκε ποτέ και καταλογίστηκε υπέρ του ΠΑΟΚ με σκορ 33-41.
8. Πάμε στη σεζόν 1991-92 και στο ματς Πανιώνιος-Παναθηναϊκός, επίσης στο ΣΕΦ. Οπαδοί του Παναθηναϊκού βρίζουν εν χορώ τον Κώστα Ρήγα (ο γιος του οποίου έπαιζε τότε στην εφηβική ομάδα του Πανιωνίου) για τις αποφάσεις του αλλά η κατάσταση ξεφεύγει 7’21” πριν από τη λήξη, όταν πέφτουν μαζικά αντικείμενα (η φωτογραφία με τον Βλάντο Τζούροβιτς να παραδίδει ένα… τασάκι είναι αλήστου μνήμης). Οι διαιτητές ζητούν την εκκένωση του ΣΕΦ, ο αστυνομικός διευθυντής αρνείται να αναλάβει τέτοια ευθύνη και στο τέλος την πληρώνουν οι… δημοσιογράφοι, που δέχονται και αυτοί επίθεση! Το ματς πάντως διακόπηκε στο 84-71 υπέρ των γηπεδούχων. Ο Παναθηναϊκός δέχτηκε ποινή αποκλεισμού της έδρας του για τρεις αγωνιστικές.
9. Επεισόδια έγιναν πολλάκις τα επόμενα χρόνια (…έχετε διαβάσει επ’ αυτών πιο πάνω), η επόμενη διακοπή αγώνα όμως έγινε τη σεζόν 1998-99. Στη Νέα Σμύρνη συγκεκριμένα, σε ματς Πανιώνιος-ΑΕΚ, όταν ο Βορεάδης πήγε στα αποδυτήρια 25 δευτερόλεπτα πριν από τη λήξη (με το σκορ 60-59) και δεν επέστρεψε ξανά. Ο λόγος ήταν μία… καρέκλα που έσπασε το πλέξιγκλας της γραμματείας και τραυμάτισε τον κομισάριο του αγώνα.
10. Μέχρι και ο… Ινιάκι Ντε Μιγκέλ δέχτηκε επίθεση από οπαδό της ΑΕΚ στα πλέι οφ της περιόδου 1999-2000. Ηταν σε ένα ματς της ΑΕΚ με τον Ολυμπιακό, ο οποίος διακόπηκε 20” πριν από τη λήξη, με το σκορ 71-72 υπέρ των “ερυθρόλευκων”, όταν οπαδοί της Ενωσης εισέβαλαν στο παρκέ. Ούτε οι δημοσιογράφοι γλίτωσαν από τα αντικείμενα που έπεφταν εκείνο το βράδυ…
11. Το 2002 οι διαιτητές ακόμα δεν είχαν τη συνήθεια να διακόπτουν αγώνες λόγω τραυματισμού από κέρματα. Τόσο… συνηθισμένο φαινόμενο ήταν. Ετσι έγινε και στο Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός του 2002, στη Γλυφάδα. Ακόμα κι όταν ο Βορεάδης δέχτηκε κέρμα κάτω από το δεξί μάτι (στο 27′), συνέχισε το ματς κανονικά. Οχι για πολύ όμως, αφού στο 29’27” τα κέρματα άρχισαν να πέφτουν πάλι… βροχή και το ματς τελείωσε με το σκορ 52-62. Τότε ήταν επίσης η πρώτη φορά που μία ομάδα (ο Ολυμπιακός) τιμωρήθηκε με… ποινή αναδρομικής ισχύος. Του αφαιρέθηκαν δύο βαθμοί, αλλά από… την επόμενη σεζόν!
12. Στα χαρτιά κρίθηκε ο τίτλος του 2010, στο μεγαλύτερο σε διάρκεια παιχνίδι που έχει βιώσει ποτέ το ελληνικό μπάσκετ, αφού έτσι… αποφάσισαν να γίνει οι οπαδοί του Ολυμπιακού, οι οποίοι μετέτρεψαν σε… ροντέο τον 4ο τελικό με τον Παναθηναϊκό. Το ματς άρχισε με 45λεπτη καθυστέρηση, διεκόπη για μία ώρα στο 25′ και εν τέλει δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Η ρίψη δεκάδων αντικειμένων 1’03” πριν από τη λήξη (και με το σκορ 69-76) ανάγκασε τον Ομπράντοβιτς να πάρει τους παίκτες του και να φύγουν από το γήπεδο και τον Βορεάδη να διακόψει το… πανηγύρι. Η ώρα ήταν λίγο πριν από τις δύο… τα ξημερώματα!!!
13. Φτάνουμε λοιπόν και στο σήμερα. Ο αγώνας του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό δεν τελείωσε ποτέ, αφού 1’27” πριν από τη λήξη άρχισαν να πέφτουν κροτίδες και άλλα αντικείμενα στον πάγκο του Παναθηναϊκού. Οι “πράσινοι” πήραν τη νίκη με 76-72, κατέκτησαν τον τίτλο με 3-0 και το μόνο που απομένει να μάθουμε είναι το μέγεθος της τιμωρίας του Ολυμπιακού.
Αυτά και εις… ανώτερα.