Ένα, δυο, τρία Ε Ρ Γ Ο Τ Ε Λ Η Σ ,φώναξαν οι παίκτες της “κιτρινόμαυρης” ομάδας και έτσι άρχισε η προπόνηση τους. Έτσι ξεκινά κάθε φορά που συναντιούνται στο παραλιακό γήπεδο και έτσι δίνουν το σύνθημα για κάτι το ομαδικό όπως τα άθλημα που αγαπούν. Δεν ξέρω αν αυτή την φιλοσοφία την έχει περάσει ο Γιώργος Μακράκης, ο προπονητής της ομάδας αλλά το σίγουρο είναι ότι κάθε λεπτό βρίσκεται δίπλα τους και προσπαθεί για το καλύτερο.
“Να αρχίσω λίγο με τα παιδιά και μετά είμαι στην διάθεση σας.” μας είπε λίγο πριν την έναρξη της συνέντευξης, και στο ίδιο μοτίβο ενέργησε μετά το τέλος αφού έτρεξε γρήγορα κοντά στους παίκτες του.
• Πως πήγε η προετοιμασία της ομάδας του Εργοτελη; Είστε έτοιμοι για τον πρώτο αγώνα με το Ψυχικό;
“Είμαστε νέα ομάδα ενώ ξεκινήσαμε σχετικά νωρίτερα την προετοιμασία από τους άλλους συλλόγους. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ένα φαινόμενο με τους παίκτες, να αφήνουν τον εαυτό τους το καλοκαίρι μετά τα πρωταθλήματα και να παρουσιάζονται λίγο ανέτοιμοι στην έναρξη της προετοιμασίας. Γι’ αυτό αρχίσαμε πιο νωρίς, ώστε να τους τσεκάρουμε λίγο, να κάνουμε κάποια τεστ και να έρθουμε σιγά σιγά στο επιθυμητό επίπεδο φυσικής κατάστασης, αλλά και να δουλέψουμε μέσα στο γήπεδο. Είμαι ικανοποιημένος από την μέχρι τώρα προσπάθεια τους, όμως θεωρώ ότι είμαστε ακόμα λίγο πίσω για να παρουσιάσουμε αυτό που επιθυμώ εγώ σαν προπονητής. Δυστυχώς πληγωθήκαμε νωρίς και από τραυματισμούς, οι οποίοι θα μας στοιχίσουν αλλά θα προσπαθήσουμε να πάρουμε τη νίκη παρά πολύ στα δυο πρώτα παιχνίδια”.
• Αυτό που αναφέρατε είναι ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίσατε στο νέο ξεκίνημα;
“Νομίζω ότι έχει να κάνει με την συνείδηση του κάθε ενός, αλλά και με τον τρόπο που λειτουργούν οι ομάδες. Όταν τελειώνουν τα πρωταθλήματα παρατηρείτε το φαινόμενο “διάλυσης”. Ελάχιστοι είναι οι σύλλογοι που έχουν ένα μόνιμο κορμό και κάνουν προπονήσεις μετά το τέλος της αγωνιστικής σεζόν. Από μόνοι τους δεν είναι τόσο υπεύθυνοι, ή αν θέλετε δεν ακλουθούν ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα για να έχουν αποτέλεσμα”.
• Πως σας φαίνετε ο όμιλος σας;
“Πιστεύω ότι φέτος θα παρακολουθήσετε ένα πολύ δυνατό πρωτάθλημα στη Γ’ εθνική κατηγορία. Αυτό το στηρίζω στο λόγο ότι μετά τις αναδιαρθρώσεις της ομοσπονδίας και τις προκηρύξεις, κινδυνεύουν από έξι μέχρι και οχτώ ομάδες σε υποβιβασμό, κάτι που δίνει κίνητρο στους συλλόγους να αγωνιστούν με όλες τους τις δυνάμεις για την παραμονή. Να σας πω την αλήθεια, φέτος περίμενα, λόγω της οικονομικής κρίσης, να μην κινηθούν πάρα πολύ οι ομάδες, στο παζάρι των μεταγραφών και για το λόγο αυτό θεωρώ δύσκολο να σωθούν ομάδες που δεν επενδύσει σε μεταγραφές. Παρόλα αυτά έχουν κινηθεί σχεδόν όλες οι ομάδες αν εξαιρέσετε τον Ίκαρο Ικαρίας και τον Παπάδου Γέρας, οι οποίες πήραν την τελευταία στιγμή θέση στην Γ’ κατηγορία, νομίζω ότι όλες οι άλλες ομάδες έχουν φτιάξει ανταγωνιστικά ροστερ. Πιστεύω ιδιαίτερα ότι θα αναμετρηθούμε με αντιπάλους που θα μπορούσαν να αγωνίζονται στην Β’ εθνική.
Έτσι θα εξελιχτεί ένα πολύ ανταγωνιστικό και δύσκολο πρωτάθλημα και όποια ομάδα έχει βάθος, χαρακτήρα και διάρκεια στην απόδοση της θα επιτύχει στο τέλος τους στόχους της. Όποιες έχουν σκαμπανεβάσματα ή δεν έχουν οικονομική σταθερότητα, θα παρουσιάσουν προβλήματα ιδιαίτερα μετά τα μισά του πρωταθλήματος όπως γίνεται συνήθως και θα ακολουθήσουν τη ζώνη του υποβιβασμού”.
• Έχετε κατατάξει κάποια ομάδα ως φαβορί;
“Αν και έχω παρακολουθήσει μόνο το Ηράκλειο, σύμφωνα με τα ροστερ που έχω μελετήσει, πολύ δυνατές φαίνονται η Νέα Φιλαδέλφεια το Ηράκλειο, αλλά και η Χαλκίδα, η οποία με τις τελευταίες μεταγραφές που έκανε παρουσιάζει μια πολύ ανταγωνιστική ομάδα. Για εμένα αυτή η τριάδα θα διεκδικήσει τις τρεις πρώτες θέσεις και από εκεί και πέρα οι υπόλοιπες θα παλέψουν για την εξάδᨔ.
• Αναμένεται κάποια ομάδα να κάνει την έκπληξη; Μπορεί να είναι ο Εργοτέλης;
“Ναι, φυσικά και ναι! Όσον αφορά εμάς ο στόχος είναι ξεκάθαρος. Η ομάδα να παραμείνει στην κατηγορία. Αυτός τουλάχιστον είναι ο στόχος που έχει βάλει η διοίκηση. Ο δικός μου είναι πρώτα από όλα να φτιάξουμε μια πολύ καλή αμυντική ομάδα, ένα στοιχείο με το οποίο επιβιώνουν αρκετές ομάδες στη Γ’ εθνική. Αν φτάσουμε στο επίπεδο που επιθυμώ σύμφωνα με την εμπειρία που έχω αποκτήσει τα τελευταία χρόνια στην κατηγορία πιστεύω ότι δεν θα έχουμε πρόβλημα για την παραμονή μας, αλλά αυτό δεν σημαίνει κάτι ιδιαίτερο αφού όπως ανέφερα θα αγωνιστούμε σε ένα πολύ ανταγωνιστικό πρωτάθλημα και η μια ήττα μπορεί να μας δείξει την πόρτα της εξόδου στο τέλος του πρωταθλήματος”.
• Θα θέλατε να συμπεριλαμβανόταν στο ροστερ σας κάποιος παίκτης με μεγάλο όνομα;
“Στόχος της ομάδας ήταν να συνεργαστεί με παίκτες που θα έχουν καταρχήν καλό χαρακτήρα και θετική σκέψη, κάτι το οποίο νομίζω ότι το πετύχαμε. Μπορεί να μην έχουμε μεγάλα ονόματα όμως κάποιοι από τους παίκτες έχουν εμπειρίες από μεγαλύτερες κατηγορίες. Η άποψη μου είναι ότι ένα όνομα δεν κάνει την ομάδα, σίγουρα μπορεί να βοηθήσει και να δώσει άλλη αίγλη στην σύνθεση και στο πρωτάθλημα αλλά εξαρτάται και από τον χαρακτήρα του παίκτη. Για παράδειγμα, φέτος στο ρόστερ βρίσκεται ο Χρήστος Χαρίσης, όλοι ξέρουμε την καριέρα του. Είχα την τύχη να συνεργαστώ μαζί του, ως προπονητής του στη Α1 και πιστεύω ότι θα δώσει λίγο από την λάμψη του στο πρωτάθλημα αλλά και στην ομάδα του Ηρακλείου. Όχι μόνο βοηθώντας στην θέση που παίζει αλλά ακόμα με το χαρακτήρα, το πνεύμα συνεργασίας που διαθέτει και την εμπειρία του, θα προσφέρει ένα συν στους “μπλε”. Σίγουρα τέτοιοι παίκτες αποτελούν κόσμημα για την κατηγορία και φυσικά θα ήθελα κ εγώ έναν τέτοιο παίκτη στην ομάδα, αλλά εμείς δε διαθέτουμε την πολυτέλεια αυτήν τη στιγμή. Προσπαθήσαμε να κρατήσουμε τον κορμό και με τις προσθήκες που κάναμε αλλά και με παιδιά από τις υποδομές να δημιουργήσουμε ένα ανταγωνιστικό ροστερ. Ως ομάδα μπορεί να μην είμαστε έτοιμοι στα πρώτα παιχνίδια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο“.
• Στο βιογραφικό σας συμπεριλαμβάνονται ομάδες όλων των κατηγοριών, τι δυσκολίες και τι διαφορές συναντήσατε μέχρι τώρα;
“Δεν ξέρω σε τι κατηγορία προπονητή μπορεί να με κατατάξει κάποιος. Το σίγουρο όμως είναι ότι έχω περάσει από όλα τα επίπεδα. Έχω προπονήσει από μίνι μέχρι Α1, όλες τις εθνικές κατηγορίες (Α1, Α2, Β, Γ’ εθνική) και γυναικείο. Είχαμε και μια άνοδο με το Ηράκλειο στη Γ’ εθνική στο παρελθόν, έχω περάσει από όλα τα επίπεδα. Νομίζω ότι έχω αποκτήσει αρκετές εμπειρίες και έχω δει πολλά πράγματα, αλλά αυτό που κρατώ μετά από κάθε σεζόν είναι η ικανοποίηση ότι δουλεύω πάρα πολύ με τα παιδιά και τους συνεργάτες μου για να πετύχουμε το σκοπό μας. Νομίζω ότι αυτό το ταξίδι με την ομάδα σου δίνει περισσότερη αξία απ’ ότι η νίκη, η ήττα ή οποιοδήποτε άλλο αποτέλεσμα”.
• Άρα σας ενδιαφέρει το ταξίδι και όχι ο τελικός προορισμός.¨
Νομίζω ότι πάντα αυτό έχει την μεγαλύτερη αξία. Αυτό που κάνει έναν προπονητή να καθιερωθεί στον κόσμο αλλά και στα ίδια τα παιδιά με τα οποία συνεργάζεται, ένα δυο ή και περισσότερα χρόνια όπως εγώ με το Ηράκλειο, είναι η δουλεία που κάνει μαζί τους και η σχέση που αποκτάς . Η ικανοποίηση άρχετε μέσα από την μέγιστη ενασχόληση μαζί τους αυτό για εμένα έχει μεγαλύτερη σημασία από το να κερδίζεις ένα τίτλο ή να αγωνίζεσαι σε μεγάλη κατηγορία.
• Πολλοί καταξιωμένοι παίκτες και προπονητές υποστηρίζουν ότι έχει εκλείψει ο ενθουσιασμός που υπήρξε για το μπάσκετ μετά την κατάκτηση του ευρωπαϊκού το 1987. Ποια είναι η δική σας εκτίμηση;
“Η άποψη μου είναι ότι το μπάσκετ μετά το 1987 έχει περάσει από διάφορα στάδια. Σε όλα τα καλά πράγματα ανοίγει και κλείνει ένας κύκλος. Την δεδομένη στιγμή ο κύκλος μετά την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου από την εθνική ομάδα μπάσκετ των ανδρών του ’87 έχει κλείσει. Έχουμε φτάσει τόσο χαμηλά που δεν πάει άλλο. Αυτό ίσως οφείλεται και στην οικονομική κρίση, που έχει επηρεάσει τουλάχιστον το ένα τρίτο των ομάδων της Α1.
Πολλές δεν έχουν στήσει ακόμα ροστερ και άλλες έμαθαν την τελευταία στιγμή αν θα παίξουν στην Α2 η στη Β’ εθνική. Δυστυχώς συμβαίνουν απίστευτα πράγματα. Ίσως η ΕΟΚ θα έπρεπε να δει πιο προσεκτικά το πρόβλημα και να μεταβεί σύντομα σε αναδιαρθρώσεις, ώστε να βελτιωθεί το επαγγελματικό μπάσκετ. Ξέρετε υπάρχουν ομάδες σε Α1 και Α2 των οποίων τα ροστερ είναι πολύ χαμηλής ποιότητας και οικονομικής δυνατότητας, συνθήκες δηλαδή που δεν πρέπει να επικρατούν. Τώρα λοιπόν που είμαστε τόσο χαμηλά, όλοι οι φορείς που ασχολούνται με το αντικείμενο (από την ομοσπονδία, το σύλλογο των προπονητών, τον σύνδεσμο των παικτών μέχρι και την ένωση της ΕΣΑΚΕ) θα πρέπει να πάρουν μέτρα και να γίνει μια προσπάθεια βάζοντας ξανά τα θεμέλια για μια καινούρια αρχή. Μια αρχή που θα πρέπει να γίνει κατά κύριο λόγο από νέους παίκτες, νέα ταλέντα, που έχουν αναδυθεί στην επιφάνεια και μπορούν με το σωστό τρόπο να φτάσουν ψηλά πάλι την καλαθοσφαίριση”.
• Υπάρχουν ομάδες φέτος που κατ’ ανάγκη μπήκαν σε αυτό το δρόμο, χρησιμοποίησαν δηλαδή παιδιά από τις υποδομές τους, τι πιστεύεται για αυτό;
“Βλέπετε ότι ακόμα και μια πολύ καλή προσπάθεια , μια καλή οργάνωση και ένας πολύ καλός προπονητής, που όχι μόνο οδήγησε την ομάδα στα όρια της αλλά και τα ξεπέρασε, όπως το Μαρούσι, τι επιφύλασσε η επόμενη χρονιά, τη διάλυση. Είναι όλα στον αέρα, γι αυτό λέω ότι πρέπει να κτίσουμε νέες βάσεις ώστε να ακολουθήσουν καλύτερες μέρες. Να αρχίσει ο νέος κύκλος“.
• Άρα κατ’ εσάς δεν υπάρχουν ταλέντα ή απλά δεν αξιοποιούνται σωστά;
“Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους δεν παρουσιάζονται πια ταλέντα. Ένας από αυτούς είναι ότι τα παιδιά έχουν άλλες διεξόδους εκτός του αθλητισμού και ιδιαίτερα του μπάσκετ. Ο δεύτερος προέρχεται μέσα από τις ομάδες οι οποίες πιέζουν για το στόχο τους και δεν δίνουν τη δυνατότητα στα μικρά παιδιά να αποκτήσουν εμπειρίες και να γίνουν μέρος τους. Ακόμα και εμείς οι προπονητές ευθυνόμαστε που δεν ασχολούμαστε με τα παιδιά και δεν τους δίνουμε κίνητρα να αγωνιστούν σε ομάδες οποιασδήποτε κατηγορίας. Αν αναλογιστούμε ότι στο Α’ τοπικό της ΕΣΚΑ για παράδειγμα δεν υπάρχουν παιδοεφιβικα ποσό μάλλον σε άλλες μεγαλύτερες κατηγορίες”.
• Παρ’ όλες τις δυσκολίες που υπάρχουν μπορεί να πρωταγωνιστήσει ξανά το κρητικό μπάσκετ , ακόμα και άλλες ομάδες της περιφέρειας;
“Νομίζω ότι δεν φταίνε τόσο οι ομάδες όσο το δυναμικό. Το κρητικό δυναμικό κτλ, τι γίνεται με τους προπονητές που δουλεύουν και τι υλικό έχουν στα χέρια τους. Αυτή τη στιγμή γίνετε μια προσπάθεια που έχει αρχίσει τα τελευταία δυο χρόνια από τις ομάδες οι οποίες δίνουν κάποια ευκαιρία στα νέα παιδιά. Αυτή η προσπάθεια θα πρέπει να συνεχιστεί, ώστε να εμπλουτιστεί με νέο δυναμικό το κριτικό μπάσκετ. Μόνο έτσι θα ξεκινήσει μια νέα πορεία η οποία θα μας οδηγήσει μπροστά”.