ΧΑΝΘ: Από το NCAA στη Θεσσαλονίκη ο Ιτούνας

Τον Ελληνοαμερικανό Τζον Ιτούνας υπέγραψε η ΧΑΝΘ, προσθέτοντας έναν ακόμα περιφερειακό στο ρόστερ της.

Ο Ιτούνας έπαιζε τη σεζόν 2023-24 στην 3η κατηγορία του κολεγιακού πρωταθλήματος των ΗΠΑ, μετρώντας 17,6 πόντους και 2,4 ασίστ κατά μέσο όρο στο κολέγιο Ελμχαρστ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

“Η Διεύθυνση Αθλητισμού της ΧΑΝΘ και το τμήμα Μπάσκετ ανακοινώνουν την έναρξη συνεργασίας με τον ελληνοαμερικανό πόιντ γκαρντ John Ittounas (Τζον Ιτούνας).

Ο Τζον Ιτούνας (1.91μ.) γεννήθηκε στο Βέρνον Χιλς του Ιλινόις στις 2 Σεπτεμβρίου του 2002 και οι ελληνικές του ρίζες κρατούν από την Πελοπόννησο (ο πατέρας του κατάγεται από την Τρίπολη).

Είχε εξαιρετικές επιδόσεις στο μπάσκετ κατά τα μαθητικά του χρόνια. Φοίτησε στο Stevenson High School έχοντας 10 πόντους, 4 ριμπάουντ και 3 ασίστ μέσο όρο όντας ο ηγέτης και αρχηγός της ομάδας τα τελευταία δύο χρόνια της παρουσίας του εκεί.

Στην πρώτη του κολεγιακή σεζόν ο Ιτούνας αρχικά έπαιξε στο University of Wisconsin-Whitewater. Την σεζόν 2021-22 μεταπήδησε στο Triton College (junior college) όπου είχε 4,5 πόντους και 2,6 ριμπάουντ σε 31 παιχνίδια.

Τις τελευταίες δύο χρονιές της κολεγιακής του καριέρας αγωνίστηκε στο Elmhurst University (Division 3). Την σεζόν 2022-23 είχε 14,4 πόντους και 2,5 ασίστ σε 28 ματς με 30 λεπτά συμμετοχής μέσο όρο. Την σεζόν 2023-24 είχε 17,6 πόντους και 2,4 ασίστ σε 28 ματς με 32,8 λεπτά μέσο όρο συμμετοχής ολοκληρώνοντας με τον ιδανικότερο τρόπο την παρουσία του στο κολεγιακό πρωτάθλημα.

Ξέρει πως να κάνει τους συμπαίκτες του καλύτερους, μπορεί να κατεβάσει την μπάλα αλλά και να εκτελέσει, είναι σκληρός έχει ταλέντο και τον πιστεύω” είχε δηλώσει για τον Ιτούνας ο προπονητής του στο κολέγιο Τζον Μπέινς.

Συμπαίκτες του στο Elmhurst University τα τελευταία δύο χρόνια ήταν τέσσερις ακόμη Έλληνες και πιο συγκεκριμένα ο Χαράλαμπος Βασιλόπουλος (Προμηθέας), ο Στέφανος Χαραλάμπους (Πανερυθραϊκος, Ελευσίνα,AEK ) και οι Θεσσαλονικείς Γιώργος Καλατζής και Γιώργος Ιωαννίδης (ΔΕΚΑ).

Πριν από λίγους μήνες το Elmhurst University Athletics ανακοίνωσε πως ο Ιτούνας ήταν μεταξύ αυτών που κέρδισαν τον τίτλο του αθλητή της χρονιάς καθώς εκτός από τις αθλητικές του επιδόσεις ξεχώρισε και για την Ακαδημαϊκή πρόοδο(σπουδές στα χρηματοοικονομικά).

John Ittounas καλώς ήρθες στη οικογένεια της ΧΑΝΘ”.