Για τις επιπτώσεις που μπορούν να προκληθούν στους αθλητές από τη μακρά αγωνιστική δραστηριότητα αναφέρθηκε ο υπεύθυνος φυσικής κατάστασης της ΦΕΑ Νίκος Δημητρακής, ο οποίος δεν παρέλειψε να σταθεί και στον διαχωρισμό που γίνεται με την επανεκκίνηση της Α2. “Η επανεκκίνηση πρώτα των προπονήσεων από τον Μάρτιο κι από τον Απρίλιο του πρωταθλήματος της Α2 είναι μία χαρούμενη κι αισιόδοξη είδηση, που με κάνει να ελπίζω ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα επανέλθουμε στην κανονικότητα όλοι υγιείς, με καλύτερη ψυχολογία και απαλλαγμένοι από τον κορονοϊό”, σχολίασε ο υπεύθυνος φυσικής κατάστασης του συλλόγου, μιλώντας στην επίσημη σελίδα της ΦΕΑ στο Facebook. Ερωτηθείς για τα… συναισθήματά του που βλέπει την επιστροφή των ομάδων της Α2 στην… κανονικότητα, ανέφερε: “Η πανδημία του κορονοϊού στην χώρα μας έφερε και την αναστολή των πρωταθλημάτων στον ερασιτεχνικό αθλητισμό, σε αντίθεση με ό,τι έγινε σε άλλες χώρες. Μία εξέλιξη πολύ δυσάρεστη κι απογοητευτική για όλους εμάς που ασχολούμαστε με το αγαπημένο μας άθλημα, το μπάσκετ. Η επανεκκίνηση πρώτα των προπονήσεων από τον Μάρτιο κι από τον Απρίλιο του πρωταθλήματος της Α2 είναι μία χαρούμενη κι αισιόδοξη είδηση που με κάνει να ελπίζω ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα επανέλθουμε στην κανονικότητα όλοι υγιείς, με καλύτερη ψυχολογία και απαλλαγμένοι από τον κορονοϊό.
Να πάμε τώρα και στην δική μας κατηγορία, στη Β’ εθνική. Θα χαρακτήριζα λάθος της πολιτείας, να δώσει το πράσινο φως για επανεκκίνηση μόνο στην Α2 κι όχι στις υπόλοιπες κατηγορίες. Το μπάσκετ είναι ενιαίο και δεν θα έπρεπε να υπάρχει αυτός ο διαχωρισμός. Θεωρώ επομένως ότι είναι αδύνατο να γίνει επανεκκίνηση στο πρωτάθλημα της Β’ εθνικής, από τη στιγμή που δεν έχει δοθεί το πράσινο φως ούτε για προπονήσεις. Κι αυτό για δύο λόγους. Πρώτον γιατί πρέπει να διασφαλίσουμε και να προστατέψουμε την υγεία των αθλητών, καθώς οι αθλητές είναι ο θεμελιώδης λίθος του αθλήματος. Δεύτερον, το χρονικό διάστημα της αποχής από τις προπονήσεις είναι πολύ μεγάλο, εννέα μήνες σχεδόν, πράγμα που έχει αντίκτυπο στη φυσική τους κατάσταση. Κι όταν λέμε φυσική κατάσταση δεν εννοούμε μόνο την αντοχή, αλλά και τη δύναμη, την ταχύτητα κτλπ.”.
Σε περίπτωση που υπάρξει κάποια ανάλογη κίνηση για τη Β’ εθνική ποιο θα είναι το ταχύρρυθμο πρόγραμμα που θα προτείνετε στους παίκτες;
“Στην ερώτηση σου αν υπάρχει ταχύρρυθμο πρόγραμμα που θα βοηθούσε τους παίκτες να επανέλθουν, θα έλεγα ότι στον αθλητισμό δεν υπάρχουν… μυστικές συνταγές και μαγικά ραβδάκια. Όπως είπα και πιο πάνω το διάστημα της αποχής από τις προπονήσεις και τις αγωνιστικές υποχρεώσεις είναι πολύ μεγάλο. Σου θυμίζω ότι με το τέλος της μεταβατικής περιόδου ο αθλητής ξεκουράζεται, απέχει από τις προπονήσεις για ένα μήνα και μετά χρειάζεται πέντε με έξι εβδομάδες (προ αγωνιστική περίοδος) για να είναι έτοιμος για τις αγωνιστικές του υποχρεώσεις. Σκέψου τώρα τους αθλητές να είναι σε καραντίνα σχεδόν ένα χρόνο… Νομίζω ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με σιγουριά πόσο χρόνο θα χρειαστεί ένας αθλητής για να επανέλθει σε αγωνιστική κατάσταση. Άλλωστε δεν υπάρχει και η ανάλογη εμπειρία γιατί είναι μία κατάσταση που αντιμετωπίζουμε για πρώτη φορά”.
Τι θα πρέπει να προσέχουν τόσο οι παίκτες της Α2 που ξεκινούν τώρα, όσο και οι υπόλοιποι των άλλων κατηγοριών που περιμένουν να βρεθούν στην ίδια μοίρα;
“Γενικά στους αθλητές θα έλεγα να προσέχουν πολύ, να τηρούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα και να ακολουθούν ένα πρόγραμμα εκγύμνασης. Πιστεύω ότι άμεσα πρέπει να ανοίξουν οι ακαδημίες και να γυρίσουν πάλι τα παιδιά στα γήπεδα και τον αθλητισμό. Ο αθλητισμός είναι αγάπη, είναι υγεία όχι μόνο σωματική, αλλά και πνευματική. Είναι διέξοδος για τα νέα παιδιά. Ας επιτραπούν οι προπονήσεις έστω στα ανοιχτά γήπεδα τηρώντας όλοι τα υγειονομικά πρωτόκολλα που εκδίδει η ΓΓΑ. Τα παιδιά αυτή τη στιγμή είναι κλεισμένα στο σπίτι μπροστά σε μία οθόνη και σε ένα κινητό. Έχουν ξεχάσει τι σημαίνει σωματική άσκηση, δεν μπορούν να εκτονώσουν την ενέργειά τους”.
Υπάρχει κάποια συμβουλή που θα έδινες στους παίκτες για την αγωνιστική διατήρησή τους και κυρίως στου νεαρούς αθλητές των αναπτυξιακών πρωταθλημάτων;
“Συμβουλή στα παιδιά των ακαδημιών είναι να συνεχίσουν να αθλούνται, να χαίρονται αυτό που αγαπάνε, να ακούνε τους προπονητές τους, να βελτιώνονται μέσα από τις προπονήσεις, όχι μόνο σαν παίκτες, αλλά και σαν άνθρωποι. Μην ξεχνάμε ότι ο αθλητισμός είναι ένα μέσο κοινωνικοποίησης του ατόμου”.