Έκανε το… καθήκον της και με το παραπάνω! Η Εθνική μας ομάδα επικράτησε στον πρώτο ημιτελικό του Προολυμπιακού τουρνουά στο ΣΕΦ της Σλοβενίας με το εμφατικό 96-68 και έκανε το πρώτο από τα δύο βήματα που χρειάζονται για να βρεθεί στο Παρίσι και στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Οι παίκτες του Βασίλη Σπανούλη δεν… χαρίστηκαν στον Λούκα Ντόντσιτς και την παρέα του και τους “σκόρπισαν” στους “πέντε ανέμους”. Με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο να δίνει το σύνθημα, τους… συνήθεις υπόπτους Καλάθη, Γουόκαπ και Μήτογλου ν’ ακολουθούν, αλλά και τους Λαρεντζάκη (9 πόντους με 3/5 τρίποντα) και Τολιόπουλο (17 πόντους με 2/2 δίποντα και 3/3 τρίποντα!) να έρχονται από τον πάγκο και να προσφέρουν υπερπολύτιμες λύσεις στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Στον αντίποδα ο σταρ των Σλοβένων “πνίγηκε” από την ελληνική άμυνα. Πέτυχε μεν 21 πόντους, όμως τα ποσοστά του ήταν απογοητευτικά, ενώ είχε και τα 10 από τα 17 λάθη που έκανε η Σλοβενία!

Λένε ότι η αρχή είναι το ήμισυ του παντός κι αυτό έδειξε και η εθνική μας που με ένα εκρηκτικό ξεκίνημα με 5 πόντους από τον Γιάννη (που έβαλε πλάτη και δεν είχε πρόβλημα από το μαρκάρισμα του Νίμπο) και δύο καλάθια από τους Καλάθη και Παπαγιάννη έδειξε τις διαθέσεις της (9-0). Η καλή άμυνα στον Ντόντσιτς (από τον Παπανικολάου) ανέβασε ακόμη περισσότερο την αυτοπεποίθηση των Ελλήνων διεθνών, που έστειλαν το δείκτη στο 13-0 πριν καταφέρει να βρει στόχο για πρώτη φορά ο Λούκα Ντόντιτς στο 6:30!

Η εθνική μας είχε πάθος κυνηγούσε κάθε φάση και δεν άφηνε τους Σλοβένους να πάρουν ανάσα… Εστειλε τη διαφορά στο 22-11 δίχως μάλιστα να είναι στο παρκέ ο Γιάννης, καθώς ο Σπανούλης τον είχε τραβήξει στον πάγκο για να πάρει ανάσες. Με τους παίκτες πάντως που ήταν στην πεντάδα, ν’ αποδίδουν άριστα και να δείχνουν ότι η εθνική μας είναι μια καλοδουλεμένη μηχανή, παρότι μάλιστα έχει κάνει όλες κι όλες τέσσερις προπονήσεις! Το επιθετικό κρεσέντο της εθνικής μας συνεχιζόταν (η άμυνα παρέμενε υποδειγματική) με τον Μήτογλου ν’ αναλαμβάνει δράση και να γράφει το 29-14, πριν έρθει το 32-14 με το buzzer beater του Τολιόπουλου για να κλείσει με τον πιο ιδανικό τρόπο το δεκάλεπτο!

Η ψαλίδα της διαφοράς εκτινάχθηκε στο +21 (37-16) με το ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου, με τους ‘Ελληνες διεθνείς να “πνίγουν” τους αντιπάλους τους. Ο Ντόντσιτς ήταν καθηλωμένος στους 3 πόντους και οι επιλογές του δεν ήταν και οι καλύτερες δυνατές κι αναζητούσε τη… λύση στο τεράστιο αμυντικό πρόβλημα που του δημιουργούσε η ελληνική ομάδα. Πέτυχε ένα τρίποντο από τα σχεδόν 7 μέτρα, θέλοντας έτσι να δώσει το σύνθημα της αντεπίθεσης για τη Σλοβενία. Και φάνηκε να το πετυχαίνει… Ένα black out του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος (σε συνδυασμό με το διάβασμα του τρόπου ανάπτυξης μας) , επέτρεψε να μετατραπεί το 42-19 σε 44-28 (στο 17’), πριν ο Μήτογλου με τρίποντο γράψει το 47-28, με τη Σλοβενία να “ροκανίζει” ακόμη περισσότερο τη διαφορά και το ημίχρονο να κλείνει με το ταμπλό να γράφει 47-33…

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα μπήκε στο τρίτο δεκάλεπτο με περισσότερη διάθεση από εκείνη που είχε κλείσει το ημίχρονο… Έστειλε τη διαφορά και πάλι στους +20 (53-33) πριν βρει δύο τρίποντα ο Ντόντσιτς κι ένα καλάθι ο Νίμπο για να μειώσει σε 60-41. Η Ελλάδα συνέχισε να έχει τον έλεγχο του αγώνα, αλλά δεν μπορούσε να κρατήσει τη διαφορά στα επίπεδα εκείνα που θα της επέτρεπαν να είναι… ήσυχη. Ο Ντόντσιτς βρήκε λίγο πεδίο δράσης και μείωσε σε 66-50 με το τέλος της τρίτης περιόδου (φτάνοντας μάλιστα τους 21 πόντους!).

Ο Λαρεντζάκης με δύο τρίποντα έδωσε σημαντικές επιθετικές ανάσες την ώρα που το χρειαζόταν το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, διατηρώντας τη διαφορά πάνω από το +20 (76-53) και ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο την ελληνική ψυχολογία. Ο Σπανούλης φρόντιζε ν’ ανακατεύει καλά την τράπουλα και να βγάζει… λαγούς από το καπέλο του! Πρώτα ο Λαρεντζάκης “σκότωσε” την άμυνα των Σλοβένων κι ήρθε κι ο Τολιόπουλος να δείξει ότι δεν επιλέχθηκε τυχαία “βομβαρδίζοντας” το αντίπαλο καλάθι και εκτοξεύοντας τη διαφορά στο +31 (84-53 στο 34′),  ενώ είχε προηγηθεί κι ένα… ρεσιτάλ από τα 6.75 από τον Γουόκαπ. 

Η… σεμνή τελετή φαινόταν ότι είχε λάβει τέλος, παρότι απέμεναν κάτι παραπάνω από 5 λεπτά αγώνα. Η ψυχολογία είχε “φωλιάσει” στο ελληνικό στρατόπεδο, που ήδη ξεκινούσε να κοιτάει τον “τελικό” της Κυριακής. Ο Σπανούλης είχε τραβήξει στον πάγκο τον Γιάννη, καθώς δεν χρειαζόταν να… ιδρώσει περισσότερο, ενώ το ίδιο έπραξε σταδιακά και με τους Καλάθη και Γουόκαπ. Οι διεθνείς που ήταν στο παρκέ δεν άλλαξαν σε τίποτε το αγωνιστικό προφίλ αντίθετα έστειλαν τη διαφορά σε… δυσθεώρητα ύψη για να μπορούν ν’ αντιδράσουν οι Σλοβένοι (91-60, 96-65) και πανηγύρισαν με εμφατικό τρόπο (96-68) την πρόκριση της εθνική μας στον τελικό, που δίνει το εισιτήριο για το Παρίσι.

Διαιτητές: Βάσκες (Πουέρτο Ρίκο), Σαλίνς (Λετονία), Μπόουνερ (ΗΠΑ)
ΕΛΛΑΔΑ (Βασίλης Σπανούλης): Γ. Αντετοκούνμπο 13, Παπανικολάου 5 (1), Παπαγιάννης 6, Μήτογλου 11 (2), Ουόκαπ 19 (3), Λαρεντζάκης 9 (3), Καλάθης 9, Τολιόπουλος 17 (4), Χαραλαμπόπουλος 2, Καλαϊτζάκης 5 (1), Μωραΐτης
ΣΛΟΒΕΝΙΑ (Αλεξάνταρ Σέκουλιτς): Ντόντσιτς 21 (5), Πρέπελιτς 6 (2), Νίκολιτς, Στέργκαρ 3, Ντράγκιτς 3, Χρόβατ 9 (2), Τσερκβένικ, Τσάντσαρ