Ο Ηλίας Ζούρος το είχε επισημάνει εδώ και μέρες. «Θέλουμε δουλειά στα ριμπάουντ. Πρέπει να δουλέψουμε πολύ και να είμαστε συγκεντρωμένοι, γιατί θα παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο στο Ευρωμπάσκετ. Το ριμπάουντ είναι από τους βασικούς τομείς για να πάρεις τη νίκη»… Κι αυτός ο τομέας ήταν εκείνος που έπαιξε τον πιο σημαντικό ρόλο στην ήττα για την ελληνική ομάδα με 82-73 απ’ την Ιταλία στο τουρνουά του Ρίμινι. Η εθνική μας έχασε τις μάχες των «αιθέρων» (32-27) και το πλήρωσε. Ο Γιάννης Μπουρούσης πάλεψε για να κρατήσει όρθια την ελληνική ομάδα, οι Κουφός και Φώτσης έδωσαν κάποιες βοήθειες, αλλά απ’ τη στιγμή που η άμυνα δεν μπόρεσε να «κρατήσει» τους Μπαρνιάνι και Γκαλινάρι, τα πράγματα έγιναν δύσκολα κι η ήττα ήρθε… φυσιολογικά! Μία ήττα, που ήταν η πρώτη στα έξι φιλικά παιχνίδια που έχει δώσει στο πλαίσιο της προετοιμασίας της για το Ευρωμπάσκετ της Λιθουανίας…
Το νευρικό ξεκίνημα της ελληνικής ομάδας (που μπήκε στο παρκέ με τους Ζήση, Ξανθόπουλο, Φώτση, Καϊμακόγλου και Μπουρούση), επέτρεψε στους Ιταλούς να πάρουν τα ηνία του ματς από νωρίς. Η προσπάθεια του Γιάννη Μπουρούση – που ανέλαβε ρόλο… μπροστάρη – ν’ αλλάξει τη μορφή του αγώνα απέδωσε καρπούς, αλλά προσωρινά. Το 5-0 έγινε 7-6, όμως απ’ τη στιγμή που η ελληνική ομάδα δεν μπορούσε να σταματήσει τους Γκαλινάρι και Χάκετ, αλλά κυρίως δεν μπορούσε να ελέγξει τα ριμπάουντ, βρέθηκε φυσιολογικά και πάλι στο… κυνήγι του σκορ! Οι Ιταλοί “έχτισαν” διψήφια διαφορά (15-6 στο 8΄, 21-11 στο 11′, 25-15 στο 13′), αναγκάζοντας τον Ηλία Ζούρο να ψάχνει λύσεις απ’ τον πάγκο. Η είσοδος του Κώστα Κουφού έδωσε τη βοήθεια που χρειαζόταν ο Μπουρούσης. Ο ελληνοαμερικανός σε διάστημα σχεδόν 8 λεπτών πάτησε το… γκάζι κι η ελληνική ομάδα “ροκάνισε” τη διαφορά, μετατρέποντας το 25-15 σε 31-28 στο 17′ κι έδωσε στο παιχνίδι χαρακτήρα ντέρμπι! Το “νεκρό” διάστημα, όμως που είχε στο τελευταίο λεπτό του δεκαλέπτου η εθνικής μας, δεν έμεινε ανεκμετάλλευτο απ’ τον κορυφαίο παίκτη των Ιταλών, Γκαλινάρι οδηγώντας την ομάδα του στ’ αποδυτήρια με διαφορά 10 πόντων και πάλι (42-32).
Ο Γιάννης Μπουρούσης έμοιαζε με… όαση για την ελληνική ομάδα, που συνέχιζε να έχει μέτρια ποσοστά τόσο από μέση, όσο κι από μακρινή απόσταση. Στον αντίποδα Γκαλινάρι έμοιαζε ασταμάτητος, με το κοντέρ του να έχει “γράψει” ήδη 17 πόντους σε λιγότερο από 15΄ λεπτά (!!!) και τον Μπαρνιάνι να μπαίνει πιο γερά στο παιχνίδι. Στο 25′ το ταμπλό έγραφε +13 για την ιταλική ομάδα (53-40), που έψαχνε τρόπο για ν’ αντιδράσει. Οι Βασιλειάδης και Φώτσης έδωσαν κάποιες λύσεις στην επίθεση, αλλά το αμυντικό πρόβλημα της ελληνικής ομάδας ήταν έντονο, επιτρέποντας στους Ιταλούς να συντηρούν έναν “αέρα” 13 πόντων (60-47) λίγο πριν το τέλος της περιόδου. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα έδειξε ότι διαθέτει ψυχικά αποθέματα και με αντεπίθεση διαρκείας (με τους Φώτση και Κουφό), κάλυψε μέρος της διαφοράς μειώνοντας με 66-58 στο 30′ και σε 69-62 στο 33′, αναγκάζοντας τον Πιανιτζιάνι να καλέσει άρον-άρον τάιμ άουτ!
Κίνηση που απέδωσε, με τους Ιταλούς να ξεφεύγουν και πάλι (76-62 στο 35′), φέρνοντας εκ νέου την εθνική μας σε δύσκολη θέση. Η νέα προσπάθεια του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος για να επιστρέψει στο παιχνίδι έμεινε… ημιτελής, καθώς μπορεί να πλησίασε σε 78-73 στο 38′, όμως η τεχνική ποινή που δέχθηκε ο Ζήσης περίπου ενάμιση λεπτό πριν το τέλος, έδωσε στους Ιταλούς τη δυνατότητα να “κλειδώσουν” τη νίκη (82-73).
Τα δεκάλεπτα: 19-11, 23-21, 24-26, 16-15
Ιταλία (Πιανιτζιάνι): Ποέτα, Μαντσινέλι, Μπαρνιάνι 28 (5), Γκαλινάρι 17 (9 ριμπ.), Μορντέντε 6, Βιτάλι, Μέλι, Κουσίν, Ντατόμε 5 (1), Ρένζι, Χάκετ 14 (1), Τσιντσιαρίνι 6 (2), Μαεστράνζι 6, Καραρέτο
Ελλάδα (Ζούρος): Βασιλειάδης 7 (1), Μπουρούσης 18 (5 ριμπ.), Ζήσης 10 (2), Ξανθόπουλος, Φώτσης 9 (1), Μαυροειδής 2, Κουφός 10 (5 ριμπ.), Βουγιούκας 4, Καϊμακόγλου 3, Σλούκας 1, Μάντζαρης, Μπράμος 9 (3), Π. Καλάθης
* Ο Ηλίας Ζούρος άφησε εκτός 12άδας τους Παπανικολάου (ανέβασε πυρετό χθες το βράδυ), Χαραλαμπίδη και Νικ Καλάθη.