Το… πάθημα της Κροατίας, έγινε μάθημα για την ελληνική ομάδα, που μπήκε στο παρκέ αποφασισμένη κι έχοντας ξεκάθαρο στόχο να μην μπλέξει σε περιπέτειες. Νίκησε τις Φιλιππίνες με 82-70, έκανε το 2/2 στους αγώνες της στο Παγκόσμιο και πλέον στρέφει το βλέμμα της στο ματς με το Πουέρτο Ρίκο. Η ελληνική ομάδα έφτασε στη νίκη δύσκολα, καθώς οι Φιλιππίνες έδειξαν ότι είχαν διάθεση να βγάλουν την… ψυχή του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος, που όμως έδειξε ότι μοιάζει με… Λερναία Ύδρα! Στην πρεμιέρα ήταν ο Καϊμακόγλου που είχε πάρει “φωτιά”, κόντρα στις Φιλιππίνες τη σκυτάλη πήρε ο Πρίντεζης, που πέραν των 25 πόντων που πέτυχε, φρόντισε να “ταλαιπωρήσει” αρκετά τον Μπλάτσε.
Το “βαρύ πυροβολικό” των Φιλιππίνων ίδρωσε αρκετά, αφού ο Πρίντεζης δεν τον άφηνε από τα μάτια του, ούτε και στο… δρόμο για τ΄ αποδυτήρια! Ο Μπλάτσε, βέβαια ήταν εκείνος που κρατούσε όρθιες τις Φιλιππίνες σ΄ όλη τη διάρκεια του αγώνα και το ζεστό χειροκρότημα από τους οπαδούς στο 39′ όταν ο προπονητής του τον απέσυρε, ήταν η επιβράβευση της προσπάθειάς… Ήταν, όμως κι ο αρνητικός πρωταγωνιστής στο τέλος του ματς, όταν πήγε να ζητήσει το λόγο από τον Καϊμακόγλου, για το σουτ που έκανε σχεδόν με το τέλος του ματς με το οποίο και διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα.
Ένα αποτέλεσμα το οποίο ήταν πέρα για πέρα δίκαιο για την ελληνική ομάδα που από το ξεκίνημα του ματς μπήκε με πάθος και διάθεση θέλοντας να δείξει ποιος είναι το… αφεντικό στο παρκέ. Εκμεταλλευόμενη την υπεροχή της κοντά στη ρακέτα η εθνική μας άρχισε να “χτίζει” τη διαφορά που θα της έδινε τα ηνία του ματς. Κι αν δεν παρασυρόταν απ’ τον γρήγορο ρυθμό, σίγουρα θα είχε πετύχει την διεύρυνση του σκορ νωρίς-νωρίς. Οι Φιλιππινέζοι στηριζόμενοι στον Μπάλτσε – τον οποίο ο Πρίντεζης κυνηγούσε σε όλα τα μήκη και πλάτη του γηπέδου – έφτασαν σε απόσταση αναπονοής (7-8), αλλά μέχρι εκεί τους επέτρεψαν οι Έλληνες παίκτες. Ελέγχοντας τα ριμπάουντ και τρέχοντας στον αιφνιδιασμό η ελληνική ομάδα μετέτρεψε το 7-8 σε 7-18 (στο 11′) παίρνοντας και πάλι τα ηνία του ματς. Ο Φώτης Κατσικάρης έκανε συνεχείς αλλαγές στο σχήμα της ομάδας, δίνοντας πολύτιμες ανάσες στους παίκτες του, που το χρειάζονταν, αφού ο “τρελός” ρυθμός των Φιλιππίνων είχε επιπτώσεις στο παιχνίδι της ελληνικής ομάδας.
Που βρέθηκε στο 14΄ μπροστά με +12 (16-28), αλλά δεν μπόρεσε να διευρύνει περισσότερο αυτή τη διαφορά. Οι Φιλιππίνες συνεχίζοντας να παίζουν με τον “τρελό” ρυθμό τους, αποσυντόνισαν τους διεθνείς μας (που έχασαν αρκετές προσωπικές μάχες και κοντά στο καλάθι) και πλησίασαν στους 7 (25-32), όμως η αντίδραση της ελληνικής ομάδας ήταν άμεση.
Αρχικά το χαμηλό σχήμα που επέλεξε ο Κατσικάρης (Καλάθης, Ζήσης και Σλούκας Πρίντεζης και Βασιλειάδης) επέτρεψε στην ελληνική ομάδα να φέρει τη διαφορά σε διψήφιο νούμερο (27-37 στο 20′), ενώ με την επιστροφή της στο παρκέ φρόντισαν ν’ ανοίξουν ακόμη περισσότερο την ψαλίδα. Με καλές άμυνες και συνεργασίες στην επίθεση, αλλά κι εκμεταλλευόμενοι την εμπειρία τους οι Έλληνες παίκτες βρέθηκαν στο 22′ με το ταμπλό να γράφει 29-46.
Ο Μπλάτσε ανέλαβε δράση και βοήθησε ώστε να “ροκανίσουν” οι Φιλιππίνες τη διαφορά (38-48), την ώρα που η ελληνική ομάδα έψαχνε λύσεις στην επίθεσή της. Τις οποίες βρήκε στο πρόσωπο του Καλάθη, που έδωσε παράλληλα και το σύνθημα στους συμπαίκτες του για να παρουσιαστούν πιο σοβαροί. Οι προσπάθειές τους, ωστόσο έξω από τα 6.75 παρέμεναν τραγικές (2/16) κι αυτό έμοιαζε να τους… εκνευρίζει, αφού δεν μπορούσαν ν΄ ανοίξουν την ψαλίδα της διαφοράς. Κάτι που πάντως έγινε στο τελευταίο 10λεπτο, χάρη στους Παπανικολάου και Πρίντεζη, που ανέβασαν την απόδοσή τους και με προσωπικές ενέργειες (δύο τάπες του πρώτου και ισάριθμα τελειώματα του δεύτερου) έδειξαν στους αντιπάλους τους ότι δεν είχαν καμία διάθεση να μην πανηγυρίσουν. Οι παίκτες των Φιλιππίνων, βέβαια προσπάθησαν ως το τελευταίο δευτερόλεπτο του ματς να πετύχουν την ανατροπή, έτρεξαν ένα 5-0 στα τελευταία δεύτερα, όμως το τρίποντο-μαχαιριά του Καλάθη τους “έκοψε” τα πόδια, ενώ ο Καϊμακόγλου φρόντισε να βάλει την τελευταία πινελιά λίγα δεύτερα πριν το τέλος.
ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 10-20, 27-37, 45-58, 70-82
ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ (Ρέγες): Άλαπαγκ 3, Τενόριο 3, Τσαν 3, Γουίλιαμ 5, Ντέιβιντ 2, Ντε Οκάμπο 2, Νόργουντ 5, Μπλατς 21, Φαχάρδο 7, Νταλιστάν 5, Αγκουιλάρ 2, Πίνγκρις 7
ΕΛΛΑΔΑ (Κατσικάρης): Μάντζαρης, Μπουρούσης 12, Ζήσης 8, Βασιλειάδης 6, Καλάθης 9, Παπανικολάου 9, Σλούκας 3, Καϊμακόγλου 5, Αντετοκούνμπο 3, Βουγιούκας 2, Πρίντεζης 25.