Αχ αυτή η άμυνα! Η άμυνα που ήταν η “αιχμή του δόρατος” της ελληνικής ομάδας στην πρώτη φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου αποτέλεσε τον αδύναμο κρίκο της στο νοκ-άουτ παιχνίδι στους “16” κι η “επίσημη αγαπημένη” των Ελλήνων είπε “αντίο” στο όνειρο για μία καλή πορεία στη διοργάνωση. Η Σερβία ήταν καλά διαβασμένη, “χτύπησε” την ελληνική ομάδα στις αδυναμίες της, εκμεταλλεύτηκε την εντυπωσιακή ευστοχία της (9/17 τρίποντα και 53%) και το τσαγανό της και κατάφερε να ρίξει το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα στο καναβάτσο. Η νίκη με 90-72 έστειλε τους Σέρβους στους “8” και την Ελλάδα σπίτι της, έχοντας όμως η “επίσημη αγαπημένη” μας στις αποσκευές της πολλά περισσότερα απ’ όσα μπορεί να “διαβάσει” κανείς απ’ αυτό το τελικό σκορ.
Διότι αυτή η ομάδα έδειξε ότι υπάρχει μέλλον μπροστά της, με τους παίκτες της να βάζουν το εγώ τους κάτω από το σύνολο και να δίνουν τα πάντα για τη νίκη. Και μπορεί κόντρα στη Σερβία να μην κατάφεραν να πετύχουν το στόχο, να παρασύρθηκαν απ’ τον ενθουσιασμό της πρώτης φάσης, να είχαν κακό συνοδοιπόρο το άγχος, να ήταν κατώτεροι των περιστάσεων, όμως είναι κάτι παραπάνω από εμφανές ότι διαθέτουν αυτό το κάτι που απαιτεί η εθνική ομάδα…
Η συγγνώμη που ζήτησε ο Κώστας Καϊμακόγλου απ’ όλους για την εμφάνιση σ’ αυτό το καθοριστικό παιχνίδι, δείχνει ότι οι παίκτες αφουγκράζονται το κοινό συναίσθημα και το σίγουρο είναι ότι κανείς δεν μπορεί να τους χαρακτηρίσει για αγνώμονες! “Δεν μασούσαμε σίδερα, όπως θα έπρεπε” ανέφερε ο διεθνής φόργουορντ και είναι αλήθεια ότι αυτό δεν το έπραξε το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα…
Η εξέλιξη του ματς
Νευρικά μπήκε στο παρκέ η εθνική μας, που προσπάθησε αμυντικά να κόψει το pick n’ roll των Σέρβων, αλλά και στην δική της επίθεση να βρει λύσεις είτε από κοντά, είτε από μακριά. Και μπορεί τα τρίποντα να της έδωσαν κάποιες ανάσες (3/6), δεν ήταν ωστόσο αρκετά για να μπορέσει το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα να πάρει τα ηνία του ματς. Οι Σέρβοι κατάφερναν να έχουν “βραχεία κεφαλή” στο σκορ (15-10 και 21-17), εκμεταλλευόμενοι τα αμυντικά κενά που έβρισκαν στην ελληνική ομάδα, αλλά και το πρόβλημα που έδειχνε να έχει συχνά-πυκνά η εθνική μας στο να βάλει τη μπάλα στο πλεκτό. Καλάθης και Πρίντεζης έδωσαν κάποιες λύσεις επιθετικά, όμως η Ελλάδα δεν είχε καταφέρει ούτε να τρέξει το ρυθμό – όπως ζητούσε ο Κατσικάρης – ούτε να “σφίξει” αρκετά την άμυνά της, προκειμένου να οδηγήσει σε άστοχα σουτ τους αντιπάλους της.
Οι Έλληνες παίκτες έχαναν αρκετές προσωπικές μάχες κι οι Κάλινιτς, Ραντούλιτσα και Μπογκντάνοβιτς “σκότωναν” την ελληνική ομάδα, που βρισκόταν συνεχώς σε ρόλο… κυνηγού στο σκορ. Ο Κατσικάρης έψαχνε το ιδανικό σχήμα, που θα μπορούσε αμυντικά να κόψει τη φόρα των Σέρβων (που σούταραν με 62% από μέση απόσταση) κι επιθετικά να δώσει το κάτι παραπάνω, αλλά δεν είχε βρει τον παίκτη που θα έγερνε για τα καλά την πλάστιγγα υπέρ της ελληνικής ομάδας.
Τα τρίποντα έδιναν “ανάσες” στην Ελλάδα, όπως και κάποιες καλές άμυνες (και δεν άφηναν τους Σέρβους να ξεφύγουν), όμως δεν υπήρχε διάρκεια απ’ τους διεθνείς μας. Ακόμη κι όταν το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα κατάφερε να… προσπεράσει (41-42 με τρίποντο του Ζήση στο 19′), δεν μπόρεσε να διατηρήσει αυτό το προβάδισμα, αλλά πολύ γρήγορα είδε τους Σέρβους να τρέχουν ένα 5-0 (με τον Κάλινιτς να ΄χει αναλάβει δράση και να ‘χει νωρίς-νωρίς 12 πόντους) και να κλείνουν το 20λεπτο με το ταμπλό να γράφει 46-42.
Μία διαφορά “ισχνή”, η οποία ωστόσο ήταν απόρροια των λεπτομερειών του ματς. Και κυρίως των επιλογών από πλευράς Σέρβων κι Ελλήνων παικτών, με τους πρώτους να έχουν 62% (13/21) στα δίποντα και 56% (5/9) στα τρίποντα, ενώ η εθνική μας είχε 59% (10/17) δίποντα και 42% (5/12) τρίποντα… Τα ριμπάουντ ήταν μοιρασμένα (10-10), ενώ οι Σέρβοι είχαν πάρει 16 πόντους απ’ τους παίκτες που ήρθαν απ’ τον πάγκο, ενώ η εθνική μας είχε πάρει 13…
Τα τρίποντα έδωσαν στην ελληνική ομάδα κάποιες από τις λύσεις που ζητούσε και της επέτρεψαν να φέρουν το ματς στα ίσια (50-50), όμως ήταν εμφανές ότι υπήρχε πρόβλημα. Οι Έλληνες συνέχισαν να χάνουν τις μονομαχίες σε προσωπικό επίπεδο στην άμυνά τους, ενώ την ίδια ώρα δεν μπορούσαν επιθετικά να βρουν απαντήσεις στα πολύ καλά ποσοστά των Σέρβων. Κι αυτό ήταν εμφανές ότι προκαλούσε νευρικότητα στο ελληνικό στρατόπεδο και παράλληλα έδωσε την ευκαιρία στους Σέρβους ν’ ανοίξυν την ψαλίδα (64-53 στο 29′).
Το άγχος είχε… φωλιάσει για τα καλά στο ελληνικό στρατόπεδο, που σταδιακά άρχισε να χάνει την επαφή με το σκορ, κυρίως διότι είχε εγκλωβιστεί από την πολύ καλά διαβασμένη άμυνα των Σέρβων. Λύσεις στο επιθετικό πρόβλημα της εθνικής μας δεν φαίνονταν, οι κάποιες αναλαμπές της δεν ήταν αρκετές (13 πόντους στο 3ο δεκάλεπτο, μόλις 5 στα 5 πρώτα λεπτά της τελευταίας) κι οι Σέρβοι είχαν στήσει το… πάρτι τους.
Στο 34′ το ταμπλό έγραφε 76-60 με τον Κατσικάρη να ψάχνει λύσεις, αλλά να μην μπορεί να βρει τον ηγέτη εκείνο που θα “κουβαλούσε” την ομάδα στις πλάτες του. Οι Σέρβοι πίεζαν ασφυκτικά την ελληνική ομάδα, θέλοντας εμφανώς να την βγάλουν ακόμη περισσότερο έξω απ’ τα νερά της και το πετύχαιναν με άνεση… Το ένα λάθος διαδεχόταν το άλλο για την ελληνική ομάδα, που πλέον έμοιαζε να ανίκανη ν’ αλλάξει την εικόνα του ματς (έκανε περίπου 4:30 λεπτά να σκοράρει!) και βρέθηκε στο -20 (83-63). Μία διαφορά που έφερε ακόμη περισσότερο εκνευρισμό κι αυτός εκδηλώθηκε και στο παρκέ με την “κοκορομαχία” του Μπουρούση με τον Μπιέλιτσα κι απέφερε από μία τεχνική ποινή στους δύο κι ένα αντιαθλητικό για τους Σέρβους…
Δίχως όμως αυτό να φέρει και κάποια αλλαγή στην αγωνιστική εικόνα της εθνικής, που έδειχνε να ‘χει αποδεχθεί τον αποκλεισμό της. Προσπάθησε, πάντως να μαζέψει ότι μπορούσε και να πει αντίο στην διοργάνωση με ψηλά το κεφάλι, αλλά οι Σέρβοι ήταν “καυτοί” κι αποφασισμένοι να πάνε στην επόμενη φάση έχοντας στις αποσκευές τους μία εμφατική επικράτηση επί του ελληνικού… εξπρές της πρώτης φάσης.
ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 23-20, 46-42, 64-55, 90-72
ΣΕΡΒΙΑ (Τζόρτζεβιτς): Τεόντοσιτς 13 (2), Σιμόνοβιτς 5 (1), Γιόβιτς 2, Μπογκντάνοβιτς 21 (4), Μπιέλιτσα 8, Μάρκοβιτς 3 (1), Κάλινιτς 12 (1), Μπίρτσεβιτς, Κρστιτς 10, Ραντούλιτσα 16, Στίματς
ΕΛΛΑΔΑ (Κατσικάρης): Μάντζαρης 5 (1), Μπουρούσης 9 (1), Ζήσης 12 (3), Βασιλειάδης 6 (1), Καλάθης 14 (2), Παπανικολάου 1, Σλούκας, Καϊμακόγλου 6, Αντετοκούνμπο 7 (1), Βουγιούκας, Πρίντεζης 12