Νέα ήθη και έθιμα μπορούν να δημιουργηθούν στο Κύπελλο Ελλάδας, αρκεί να υπάρχει η διάθεση και πάνω απ’ όλα η βούληση από τους καθ’ ύλην αρμόδιους του θεσμού, όπως τονίζει σε κείμενο στο οποίο περιλαμβάνονται πέντε προτάσεις από τον Βασίλη Ντάκουρη. Ο αντιπρόεδρος του ΓΑΣ Εύνικος και εκπρόσωπος του συλλόγου στην ΕΟΚ, είναι ένας από τους λίγους που έχουν… ξιφουλκήσει ενάντια στον τρόπο λειτουργίας της ομοσπονδίας και ουκ ολίγες φορές έχει ρίξει το “γάντι” στους επικεφαλείς της ΕΟΚ. Τώρα, λοιπόν, με αφορμή και την ολοκλήρωση των προημιτελικών, καταθέτει τις δικές του προτάσεις, προκειμένου να γίνει και πάλι ο θεσμός του κυπέλλου Ελλάδας και δη οι τελικές του φάσεις μία γιορτή για τον ελληνικό αθλητισμό.
“Ο θεσμός της διοργάνωσης του Κυπέλλου Ελλάδος στην καλαθοσφαίριση θα έπρεπε να αποτελεί την χρυσή ευκαιρία για να αλλάξουμε νοοτροπίες και κακώς κείμενα των τελευταίων χρόνων που υπονομεύουν την ανάπτυξη του αθλήματος που αγαπάμε. Δυστυχώς η σημαντικότερη διοργάνωση για την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης και η δεύτερη σημαντικότερη στην Ελλάδα μετά από το πρωτάθλημα της Α1 Εθνικής Κατηγορίας έχει απλά υποβαθμιστεί , ενώ οι διοργανωτές της αναλαμβάνουν το ρόλο του απλού διεκπεραιωτή, με μοναδική έγνοια (και φόβο) να μην γίνουν επεισόδια βίας στο γήπεδο ή να γίνουν όσο το δυνατόν λιγότερα.
Και όμως το Κύπελλο Ελλάδος μπορεί και πρέπει να γίνει η καρδιά ανάπτυξης της καλαθοσφαίρισης, η γιορτή του μπάσκετ. Με τις πρωτοβουλίες της ελληνικής ομοσπονδίας που θα ενώνουν συμμετοχικά όλες τις δυνάμεις των φορέων του αθλήματος είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί με ενωτικό και έξυπνο τρόπο κάθε οργανωμένη αντιαθλητική και υπανάπτυκτη συμπεριφορά οποιοδήποτε φίλων, οπαδών ή παραγόντων”, αναφέρει στο κείμενό του ο Βασίλης Ντάκουρης και συνεχίζει:
Το μπάσκετ ανήκει στους ανθρώπους που το αγαπάνε, το υπηρέτησαν και συνεχίζουν να το υπηρετούν. Γι’ αυτό και ο πρώτος λόγος και οι πρώτες πράξεις για την αποπομπή οποιουδήποτε άλλου με αντιαθλητική, βίαιη ή ρατσιστική συμπεριφορά ανήκει στην Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης. Και ως εκ τούτου καταγράφονται παρακάτω προτάσεις-πρωτοβουλίες που θα έπρεπε να πραγματοποιηθούν για την αναβάθμιση του Κυπέλου Ελλάδος σε γιορτή του μπάσκετ:
—Ο αυστηρά εξαρχής προγραμματισμένος τόπος διεξαγωγής να είναι κάθε χρονιά διαφορετικός και σε μία από τις 13 περιφέρειες της Ελλάδος. Να ξεκινήσει από την περιφέρεια της Αθήνας, την επόμενη χρονιά στην περιφέρεια της Θεσσαλονίκης και μετέπειτα σε όποια περιφέρεια μπορεί να διαθέσει εγκαταστάσεις και λοιπές υποδομές για να φιλοξενήσει ένα τόσο μεγάλο γεγονός.
—Η επαναφορά της μορφής του final four, για την τελική φάση του κυπέλλου με δύο παιχνίδια ημιτελικών και ενός τελικού.
–Το τριήμερο πρόγραμμα των τελικών του Κυπέλλου Ελλάδος να συνοδεύεται (ή να έχουν προηγηθεί) από διάφορες παράλληλες εκδηλώσεις ή δραστηριότητες όλων των φορέων του αθλήματος και γιατί όχι και σχετικών εκδηλώσεων της τοπικής αυτοδιοίκησης ή επιστημονικών φορέων. Κλασικά παραδείγματα:
Τοπικές Ενώσεις Καλαθοσφαίρισης: Διοργάνωση ημερίδας για την αντιμετώπιση διαφόρων ζητημάτων οργάνωσης και λειτουργίας των συλλόγων και των ενώσεων, καλές πρακτικές, εξεύρεση χορηγών και άλλες. Δωρεάν και οργανωμένη ανά ομάδα συμμετοχή των αθλητών των συλλόγων και των οικογενειών τους στην εξέδρα των σωματείων, με ονομαστικό εισιτήριο και επίδειξη του δελτίου του αθλητή.
Πανελλήνιος Σύλλογος Αμειβομένων Καλαθοσφαιριστών: Διοργάνωση τουρνουά 3 εναντίον 3, αγώνα βετεράνων των συμμετεχόντων ομάδων του τελικού, και άλλες εκδηλώσεις. Δωρεάν συμμετοχή κάθε νυν και πρώην μέλους του συλλόγου αντρών και γυναικών με συμμετοχή στην Α1 και Α2 κατηγορία και των μελών των οικογενειών τους, με ονομαστικό εισιτήριο στην σχετική εξέδρα των νυν και πρώην αμειβομένων καλαθοσφαιριστών.
Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Προπονητών Καλαθοσφαίρισης: Ελληνικό ή διεθνή σεμινάριο, ημερίδα και άλλες. Δωρεάν συμμετοχή κάθε μέλους του συνδέσμου με την οικογένεια του στην εξέδρα των προπονητών, με ονομαστικό εισιτήριο και επίδειξη της προπονητικής του ταυτότητα.
Σύνδεσμοι Διαιτητών και Κριτών: Σεμινάρια, σχολές, ημερίδες, συνελεύσεις και άλλες. Δωρεάν συμμετοχή κάθε μέλους των συνδέσμων με την οικογένειά τους στην σχετική εξέδρα, με ονομαστικό εισιτήριο και επίδειξη της σχετικής ταυτότητας.
Ομοσπονδία Σωματείων Ελλήνων Καλαθοσφαιριστών με Καρότσι: Επίδειξη του αγωνίσματος, τυχόν αγώνα και άλλες εκδηλώσεις. Δωρεάν συμμετοχή κάθε αθλητή με τον συνοδό του και τα μέλη της οικογένειάς του.
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικών Συντακτών: Ημερίδα σχετικά με την συμβολή των ΜΜΕ στην αντιμετώπιση της βίας και άλλες. Δωρεάν συμμετοχή κάθε δημοσιογράφου οποιουδήποτε κλάδου και των μελών της οικογένειας του με ονομαστικό εισιτήριο και επίδειξη της δημοσιογραφικής του ταυτότητας.
Γενική Γραμματεία Αθλητισμού: Σχολή προπονητών, ημερίδα-εκδήλωση για οποιοδήποτε σχετικό αθλητικό θέμα και άλλες εκδηλώσεις.
Τοπική Αυτοδιοίκηση-Δημόσιοι Οργανισμοί – Πανεπιστήμια –ΣΕΦΑΑ: Σχετικές εκδηλώσεις και δωρεάν συμμετοχή των μελών τους, με ονομαστικό εισιτήριο στην σχετική εξέδρα.
Ιδιωτικές-χορηγικές πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις.
–Καμία συμμετοχή οργανωμένου οπαδού ή φιλάθλου ομάδας που συμμετέχει στον τελικό, εάν δεν αναλάβει πλήρως και αποκλειστικά την ευθύνη της αθλητικής συμπεριφοράς με τεράστιες προσυμφωνημένες εγγυήσεις και επιπτώσεις.
Τι συμβαίνει όμως και παραμένουμε σταθερά κάθε χρόνο στην στασιμότητα ή στην υποβάθμιση του θεσμού του κυπέλλου και οποιαδήποτε πρόταση για αναβάθμισή του αντιμετωπίζεται ως ουτοπική ή ρομαντική;
Η πρώτη δικαιολογία: Όλες οι προτάσεις κοστίζουν και δεν υπάρχουν χρήματα. Το οξύμωρο είναι πως κανένας έως σήμερα δεν γνωρίζει πόσα έσοδα και πόσα έξοδα έχει κάθε διοργάνωση και μέσα στα πλαίσια της πλήρης αδιαφάνειας των 4 έως 5 εκατομμυρίων ευρώ που διαχειρίζεται η ομοσπονδία η σχετική δικαιολογία είναι απλά έωλη.
Η δεύτερη δικαιολογία: Είναι ρομαντικό να ενωθούν όλοι οι προαναφερόμενοι φορείς και συμμετοχικά να απολαύσουν και να γιορτάσουν με τον δικό τους τρόπο τον θεσμό. Το οξύμωρο είναι πως καμαρώνουμε όλοι για το μυστικό της ομαδικότητας, ως τον βασικό λόγο της κάθε επιτυχίας και την ίδια στιγμή βλέπουμε συνεχώς ενέργειες και κινήσεις από την μεριά της ομοσπονδίας με χαρακτηριστικό το διαίρει και βασίλευε.
Η τρίτη δικαιολογία: Ο κίνδυνος και το ρίσκο οποιαδήποτε πρωτοβουλίας είναι μεγάλος σχετικά με τον φόβο επεισοδίων από τους γνωστούς – αγνώστους και δήθεν ανεγκέφαλους. Επιτέλους, πότε θα συνειδητοποιήσουμε σαν ομοσπονδία πως η αυτονόητη ευθύνη της διοργάνωσης δεν είναι ρίσκο, αλλά υποχρέωση και συνάμα πως υπάρχουν ουσιαστικά απλά και μεταβατικά βήματα οργάνωσης για να φθάσουμε την ποιότητα της αθλητικής φίλαθλης γιορτής της εξέδρας με ένα σημαντικό ποσοστό συμμετοχής γυναικών, παιδιών, νέων και υγιής αθλητικά ενηλίκων.
Με εκτίμηση,
Βασίλης Ντάκουρης
Πτυχιούχος ΣΕΦΑΑ Αθηνών με ειδικότητα στην καλαθοσφαίριση και μεταπτυχιακές σπουδές στην Άσκηση και Ποιότητα Ζωής
Μέλος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Διοίκησης Αθλητισμού και Αναψυχής
Διεθνής Καλαθοσφαιριστής με την Εθνική Ελπίδων και Εθνική Παίδων
Πρώην Επαγγελματίας Καλαθοσφαιριστής και Προπονητής
Αντιπρόεδρος του ΓΑΣ Εύνικος και εκπρόσωπός του στην Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης
Υποψήφιος για μέλος του Δ.Σ. της Ε.Ο.Κ. στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2020″.