Σε ελληνικά χέρια δόθηκε το χρίσμα του Γενικού Γραμματέα της FIBA, μετά τον αιφνίδιο θάνατο του Πάτρικ Μπάουμαν. Στη συνεδρίαση του κεντρικού γραφείου της FIBA την Παρασκευή 7/12 στην Ελβετία, αποφασίστηκε να ανατεθεί το πόστο του Γενικού Γραμματέα στον Έλληνα Ανδρέα Ζαγκλή!
Ο 38χρονος Ανδρέας Ζαγκλής έχει ενεργό δράση στα μπασκετικά δρώμενα για περισσότερα από 20 χρόνια, ενώ το 2016 εντάχθηκε στη FIBA ως διευθυντής του Νομικού Τμήματος, μετά από 9 χρόνια θητείας ως εξωτερικός συνεργάτης της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας μπάσκετ. “Αισθάνομαι χαρά που επιλέξαμε τον τέταρτο Γενικό Γραμματέα από τη δική μας ομάδα διοίκησης”, ανέφερε ο πρόεδρος της FIBA Οράσιο Μουρατόρε στην επίσημη δήλωσή του για τον νέο Γενικό Γραμματέα και συμπλήρωσε: “Ένας αληθινός άνθρωπος του μπάσκετ, ο Ανδρέας γνωρίζει πολύ καλά τον οργανισμό μας και είναι ο σωστός άνθρωπος να οδηγήσει τη FIBA στη στρατηγική που χάραξε το πρόσφατο συνέδριό της. Είμαστε όλοι πεπεισμένοι ότι θα καταθέσει όλες τους τις δυνάμεις για να καταστήσει το μπάσκετ την πιο δημοφιλή αθλητική κοινότητα παγκοσμίως”!
Για χρόνια ο Ανδρέας Ζαγκλής εργάστηκε δίπλα σε πρωτοπόρους αθλητικούς δικηγόρους, τον Παντελή Δέδε (2004-2008), τον Ρίτσαρντ Μακ Λάρεν (Καναδάς, 2007) και τον Ντιρκ Ράινερ Μάρτενς (Γερμανία, 2008-2016), πριν ο Πάτρικ Μπάουμαν τον επιλέξει ως επικεφαλής του Νομικού τμήματος της FIBA. Συνέβαλε αποφασιστικά στην ανάπτυξη του Διαιτητικού δικαστηρίου των υποθέσεων μπάσκετ (BAT), εποπτεύοντας περισσότερες από 1000 υποθέσεις, όπως επίσης και στις δομικές διοικητικές αλλαγές που έγιναν στο Κονγκρέσο της FIBA το 2014.
Στις επιστημονικές δημοσιεύσεις του ασχολήθηκε με την επίλυση διαφορών, το αντιντόπινγκ, τα media rights και την ορθή διακυβέρνηση στα σπορ. Είναι συγγραφέας ενός βιβλίου που παρουσιάζει το Διαιτητικό Δικαστήριο στα Σπορ σε επαγγελματίες.
Είναι άριστος γνώστης τριών γλωσσών, Αγγλικά, Ισπανικά, Ελληνικά, ενώ μιλάει Γαλλικά και Γερμανικά.
Ο κ.Ζαγκλής ήταν παίκτης του μπάσκετ, προπονητής και διοικητικός παράγοντας. Άρχισε την καριέρα του ως παίκτης στα Μελίσσια το 1990 και το 1995 μεταπήδησε στο Μαρούσι. Διαδοχικοί σοβαροί τραυματισμοί στον ώμο και τρεις εγχειρήσεις έπαιξαν ρόλο ώστε το 2001 να εγκαταλείψει το μπάσκετ, έχοντας όμως, παράλληλα αρχίσει την προπονητική ενασχόλησή του. Το 2001, επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στους Ευρωπαϊκούς Πανεπιστημιακούς Αγώνες, στο Αβέιρο της Πορτογαλίας ως μέλος της ομάδας μπάσκετ, αλλά τραυματίστηκε για ακόμα μία φορά στον ώμο μία ημέρα πριν την αναχώρηση για την Πορτογαλία, που είχε ως αποτέλεσμα την τρίτη επέμβαση.
Είναι ο ιδρυτής της ομάδας, Ερμής Μελισσίων και ο δημιουργός της Ακαδημίας του συλλόγου. Το 2011 ήταν αυτός που οργάνωσε την ένωση του Ερμή με την ομάδα των Μελισσίων.