Ο «άθλος» του Βαγγέλη Ζιάγκου που έπρεπε να γίνει «λάθος» για τις επιλογές του στην εθνική Παίδων… Τέταρτη και καταϊδρωμένη ήρθε η εθνική Παίδων στο Eurobasket και κάποιοι σπεύδουν να δηλώσουν περί επιτυχίας. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο τεχνικός της ομάδας μίλησε για «άθλο» και «υπέρβαση», όμως, είναι έτσι; Ξεκάθαρα όχι…
Σαν χάρτινος πύργος κατέρρευσε στα τελευταία παιχνίδια η Παίδων, υπό το βλέμμα μάλιστα του Βαγγέλη Λιόλιου. Κι αν κάποιοι υποστηρίζουν ότι η ελληνική ομάδα ήταν άτυχη, θα ομολογήσουμε ότι τελικά στάθηκε τυχερή. Σ’ αυτή την χρονική περίοδο υπάρχουν τραυματισμοί, όπως άλλωστε συμβαίνει και σε υψηλότερο επίπεδο (π.χ. Αντετοκούνμπο, Σλούκας, Παπαγιάννης).
Ο τραυματισμός του Γιωτόπουλου τον κράτησε μακριά μόλις για ένα παιχνίδι. Το ίδιο ισχύει και με τον Βενιαμίν Αμπόσι. Τυχερή στάθηκε και με την απουσία της Ρωσίας λόγω του αποκλεισμού της, αλλά και με την παρουσία ασθενέστερων ομάδων στον 1ο γύρο.
Τώρα, αν θεωρείτε ατυχία τη μηδαμινή παρουσία της περιφέρειας στον επιθετικό τομέα στα κρίσιμα ματς, τότε μπορούμε να το αποδεχθούμε… Διότι, ο Βαγγέλης Ζιάγκος, πραγματικά, στάθηκε …άτυχος στις επιλογές παικτών, με συνέπεια να μην βοηθηθεί η ομάδα στην πιο δύσκολη φάση της διοργάνωσης. Αφενός, το γεγονός ότι δεν γνώριζε εις βάθος τους καλαθοσφαιριστές που (δεν) επέλεξε και αφετέρου, η εμμονή των Ντικούδη, Τσαρτσαρή για συγκεκριμένες επιλογές τον οδήγησαν στα… βράχια. Αρχηγού παρόντος…
Ο τεχνικός διάλεξε 5 γκαρντ (Γιωτόπουλος, Μαραγκουδάκης, Σοϊλεμεντίδης, Κομνιανίδης, Επαμεινώνδας). Απ’ αυτούς στο παιχνίδι με τη Λιθουανία πήρε 9 πόντους και 11 λάθη σε 70 λεπτά συμμετοχής. Στον μικρό τελικό με τη Γαλλία, μάλιστα, από τους ίδιους πήρε μόλις 2 πόντους και 14 λάθη σε 65 λεπτά συμμετοχής. Μηδέν εις το πηλίκον, δηλαδή. Στα ντέρμπυ η ομάδα διαλύθηκε.
Τα 3 πρώτα γκαρντ, με χαμηλά ποσοστά ευστοχίας και πολλά λάθη, δεν κατάφεραν στα παιχνίδια – κλειδιά να δείξουν την αξία τους. Τα δύο τελευταία γκαρντ, παρότι τους δόθηκε αρκετός χρόνος συμμετοχής, ήταν άβουλα και με αυτές τις επιλογές δεν μπόρεσαν να βοηθήσουν την ομάδα τους ούτε στο ελάχιστο.
Να προσθέσουμε και την παρουσία του Νεοκλή Αβδάλα, ο οποίος στον τελικό πέτυχε μόλις 4 πόντους σε 25 λεπτά συμμετοχής. Σίγουρα, είναι ταλέντο αλλά στο τουρνουά αναδείχθηκε 9ος σε πόντους, 68ος σε ασίστ, 22ος σε ριμπάουντ, 26ος στην ειδική βαθμολογία καλύτερου παίκτη.
Η τέταρτη θέση, σαφώς, είναι καλύτερη συγκριτικά με την πορεία που είχαν οι Έφηβοι – Νέοι και πολύ περισσότερο οι Κορασίδες – Νεανίδες, αλλά θεωρείται αποτυχία. Ο Ζιάγκος δεν μπόρεσε να επιλέξει τους καλύτερους για το Eurobasket, αλλά και να βοηθήσει όσους συμπεριέλαβε στην αποστολή. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η παιδική και εφηβική στην τελευταία δεκαετία έχει κατακτήσει 2 φορές χρυσό και 1 αργυρό.