Ολυμπιακοί Αγώνες: Δεν μπόρεσε η Ελλάδα να… ξορκίσει τον κακό της δαίμονα

Το ήθελε πολύ. Το κυνήγησε με πάθος. Όμως ο κακός δαίμονας της εθνικής μας ομάδας, η Γερμανία δεν μας άφησε να πάμε παρακάτω (76-63). Η πορεία της Ελλάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι σταμάτησε στα προημιτελικά, καθώς η «νάσιοναλμανσαφτ» αποδείχθηκε πολύ «σκληρή». Ήταν μία ομάδα με πιο πολλές λύσεις, με βάθος στον πάγκο της. Η εθνική μας κατάφερε να περιορίσει αρκετά το «βαρύ πυροβολικό» των Γερμανών, τον Σρέντερ (13 π.), όμως είδε τον Φράνς Βάγκνερ να κάνει τη «ζημιά» (18π.) και τους Τίμαν και Μπονγκά να συνεισφέρουν στον επιθετικό τομέα. Την ίδια ώρα το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα παρά το ιδανικό του ξεκίνημα (+12) και την πολύ καλή αγωνιστική εικόνα που έβγαλε στα πρώτα λεπτά, δεν είχε την ανάλογη διάρκεια. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έμοιαζε σε πολλά σημεία της αναμέτρησης να παλεύει μόνος του να βάλει τη μπάλα στο πλεκτό, οι Μήτογλου, Γουόκαπ, Καλάθης και Παπανικολάου παρότι συχνά συνεισέφεραν στον επιθετικό τομέα, είχαν αρκετά σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή τους κι αυτό στοίχισε… Κι η Ελλάδα έδειξε να «ξεμένει» από… βενζίνη από ένα σημείο κι έπειτα (πέτυχε 42 πόντους σε 30 λεπτά!), γεγονός που της στέρησε τη δυνατότητα να κάνει το βήμα παραπάνω.

Η ήττα-αποκλεισμός, βέβαια δεν σημαίνει ότι ήρθε και το… τέλος του κόσμου. Αντιθέτως, η εμφάνιση της Ελλάδας και σ’ αυτό το παιχνίδι, άφησε θετικά μηνύματα. Για να μπορέσει, ωστόσο να γίνει το βήμα προς τα εμπρός και να κατορθώσει το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα να πετύχει διακρίσεις, χρειάζεται να υπάρξουν αρκετές αλλαγές στον τρόπο αντιμετώπισης της εθνικής μας ομάδας. Να υπάρξει σχεδιασμός και πλάνο, να δημιουργηθούν οι συνθήκες εκείνες που θα κάνουν άπαντες να… «γουστάρουν» να φοράνε τη φανέλα με το εθνόσημο. Και φυσικά να δημιουργηθεί μία πιο μεγάλη «δεξαμενή», από την οποία θα μπορεί ο ομοσπονδιακός προπονητής να διαλέγει τους καλύτερους… Όλα αυτά, βέβαια είναι στοιχεία τα οποία θα πρέπει να μελετηθούν από τους ιθύνοντες. Και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να λογίζεται ως αποτυχία ότι η εθνική μας δεν μπόρεσε να φτάσει στα ημιτελικά των Ολυμπιακών Αγώνων. Αντιθέτως, είναι επιτυχία η παρουσία της έως εδώ… Η Ελλάδα έπαιξε με πάθος κι αποκλείστηκε με ψηλά το κεφάλι, από την Παγκόσμια πρωταθλήτρια Γερμανία κι αυτό αποτελεί «παράσημο» για τους Έλληνες διεθνείς…

Η εξέλιξη του ματς

Με «όπλο» την εξαιρετική αμυντική προσήλωση, μπήκε στο παρκέ η ελληνική ομάδα κι αυτό της επέτρεψε να ελέγχει το ρυθμό του ματς, περιορίζοντας σημαντικά τους Γερμανούς (26% στις προσπάθειές του από μέση και μακρινή απόσταση!). Στην επίθεση οι Έλληνες διεθνείς είχαν υπομονή, έψαχναν τις καλύτερες επιλογές, έβγαζαν αυτοματισμούς κι αυτό τους επέτρεψε να βρεθούν μπροστά στο σκορ με +8 (2-10) με το… καλημέρα. Αλλά δεν σταμάτησαν εκεί… Με τις καλές συνεργασίες, διεύρυναν ακόμη περισσότερο τη διαφορά (+12, 4-16, 6-18, 9-21) με τον Μήτογλου να είναι η «αιχμή του δόρατος» της ελληνικής επίθεσης, αλλά και τις πολύ καλές συνεργασίες του Καλάθη με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Η ελληνική άμυνα είχε καταφέρει να «κλειδώσει» τον Σρέντερ κι αυτό έγερνε την πλάστιγγα υπέρ του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος, που είχε εμφατική παρουσία στο πρώτο δεκάλεπτο, διατηρώντας διψήφια διαφορά (11-21). Με τη «ζημιά» ωστόσο για τους Γερμανούς στο δεύτερο 10λεπτο να την κάνουν τα αδέρφια Βάγκνερ, αλλά κι ο Βόιντμαν. «Κουβάλησαν» επιθετικά την ομάδα τους και «ροκάνισαν» τη διαφορά που είχε «χτίσει» η ελληνική ομάδα.

Το +12 έγινε γρήγορα +5 (16-21), με τους Γερμανούς να «χτυπούν» στις αδυναμίες του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος (κέρδισαν τις μάχες των ριμπάουντ, περιόρισαν τα λάθη τους και βελτίωσαν τα ποσοστά τους από μέση και μακρινή απόσταση), φτάνοντας σε απόσταση βολής (32-33), χάρη στο επιμέρους 21-12. Η πιεστική άμυνα της «νάσιοναλμανσαφτ» στον Γιάννη Αντετοκούνμπο δυσκόλεψε σημαντικά τον Έλληνα άσο, που δεν μπορούσε να βρει δρόμο προς το αντίπαλο καλάθι, ενώ κι οι συμπαίκτες του έδειχναν να μην έχουν «απαντήσεις» στη γερμανική άμυνα, γεγονός που άλλαξε εντελώς τη μορφή του ματς. Και λίγο πριν το τέλος του ημιχρόνου η Γερμανία έφερε το ματς στην απόλυτη ισορροπία (36-36), ενώ με το ξεκίνημα της τρίτης περιόδου βρέθηκε μπροστά με +3 (39-36). Τα τρίποντα των Γουόκαπ και Παπανικολάου και η πιεστική άμυνα της ελληνικής πλευράς, έφεραν τους διεθνείς μας μπροστά εκ νέου (42-47), όμως οι Γερμανοί είχαν τις δικές τους απαντήσεις. Με τον Φρανζ Βάγκνερ να συνεχίζει να «φορτώνει» το ελληνικό καλάθι, η Γερμανία προσπέρασε κι έβαλε το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα με την πλάτη στα… σκοινιά (59-52, 61-52) με το ξεκίνημα της τελευταίας και καθοριστικής τέταρτης περιόδου.

Η Ελλάδα δεν είχε άλλη… βενζίνη στο ντεπόζιτο. Οι επιλογές της ήταν μονοδιάστατες (μόνο ο Γιάννης απειλούσε), το μυαλό είχε χάσει τη νηφαλιότητά του και πλέον η κατάσταση είχε πάρει την… κατηφόρα. Οι Γερμανοί είχαν πάρει για τα καλά τον έλεγχο του ματς, διεύρυναν συνεχώς τη διαφορά (φτάνοντας και στο +15, 72-57) και η… «σεμνή τελετή» είχε λάβει τέλος. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα αποχαιρέτησε το «όνειρο» της τετράδας (76-63), φεύγοντας ωστόσο με ψηλά το κεφάλι, καθώς αποκλείστηκε από έναν αντίπαλο σαφώς ανώτερο. Από την παγκόσμια πρωταθλήτρια Γερμανία, που έδειξε εντός παρκέ ότι ήταν πιο πλήρεις, είχε περισσότερες επιλογές και δίχως άλλο η δουλειά που γίνεται εδώ και σχεδόν μία 15ετία, αποδίδει καρπούς. Στοιχεία τα οποία θα πρέπει να «διαβάσουμε» για να μπορέσουμε ν’ αναζητήσουμε ένα καλύτερο μέλλον…

ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 11-21, 36-36, 59-52, 76-63
Διαιτητές: Βάζκεζ (Πουέρτο Ρίκο), Κοζλόφσκις (Λετονία), Μπατίστα (Πουέρτο Ρίκο)
ΓΕΡΜΑΝΙΑ (Χέρμπερτ): Μπονγκά 9 (3), Βέιλερ-Μπαμπ 5 (1), Βόιτμαν 7 (1), Φρ. Βάγκνερ 18 (1), Τάις 6, Μ. Βάγκνερ 8, Σρέντερ 13 (3), Τίμεαν 10, Ομπστ

ΕΛΛΑΔΑ (Σπανούλης): Γουόκαπ 12 (2), Λαρεντζάκης, Τολιόπουλος 7 (1), Καλάθης 5 (1), Καλαϊτζάκης 1, Παπαγιάννης, Χαραλαμπόπουλος, Παπανικολάου 10 (2), Αντετοκούνμπο 22, Μήτογλου 6