Οι Έλληνες προπονητές ξεχωρίζουν σε όλους τους τομείς. Το shooting camp που οργάνωσε τα Χριστούγεννα ο Δημήτρης Γκόφας στο ΟΑΚΑ τράβηξε την προσοχή στο Βέλγιο και για πρώτη φορά ένας Έλληνας προπονητής που δεν έχει εργαστεί σε μία χώρα καλείται μαζί με την ομάδα του για να διοργανώσει ένα camp. Ο Δημήτρης Γκόφας μίλησε στην ιστοσελίδα του ΣΕΠΚ (sepk.gr) για τις εντυπώσεις του από το shooting camp που πραγματοποίησε στο Λέουβεν.
Αναλυτικά όσα δήλωσε:
Για τις εντυπώσεις του από το shooting camp στο Βέλγιο και όσα βρήκε σε επίπεδο οργανωτικό:
Σε επίπεδο οργάνωσης, εγκαταστάσεων και τρόπου λειτουργίας είμαι απόλυτα ικανοποιημένος. Οι υποδομές, αν και λυπάμαι που το λέω, δεν έχουν καμία σχέση με αυτές που υπάρχουν στην Ελλάδα. Εμείς στην Ακαδημία Ανάπτυξης Αθλητών έχουμε ευτυχίσει να βρισκόμαστε σε έναν δήμο όπως είναι το Μαρούσι, ο οποίος έχει από τις αρτιότερες και καλύτερες μπασκετικές εγκαταστάσεις της Αττικής, όμως και πάλι στο Βέλγιο τα γήπεδα για τις ακαδημίες τους ανταγωνίζονται σε facilities κλειστά όπως το ΣΕΦ και το ΟΑΚΑ. Για να καταλάβετε τι σας λέω το γήπεδο που έγινε το shooting camp είχε δύο εστιατόρια, δύο πισίνες, παιδότοπο, ειδικές εγκαταστάσεις για αποθεραπεία και αποδυτήρια που θύμιζαν ξενοδοχείο πέντε αστέρων. Οι εγκαταστάσεις ήταν εκπληκτικές.
Για το ελληνικό προπονητικό τιμ που βρέθηκε και δούλεψε στο Βέλγιο για το shooting camp:
Με τον Γιάννη Ράπτη ουσιαστικά πήγαμε μαζί το shooting campστο Βέλγιο. Ο Γιάννης με την εμπειρία που έχει έπειτα από τόσα χρόνια που δουλεύει στο εξωτερικό βοήθησε πάρα πολύ σε όλους τους τομείς εντός κι εκτός προγράμματος. Ήταν ένας από τους βασικούς λόγους στην επιτυχία του camp. Πρόκειται για έναν προπονητή με πολύ μεγάλη κατάρτιση και εργατικότητα. Έχω συνεργαστεί ξανά μαζί του και πραγματικά είναι χαρά μου όποτε βρισκόμαστε μαζί γιατί είναι εγγύηση ότι θα βγει κάτι ποιοτικό.
Μαζί μας ήταν ο κόουτς Μιχάλης Σπυρόπουλος, ο οποίος είναι Έλληνας που εργάζεται ως προπονητής μπάσκετ στη Γαλλία και έδωσε χρήσιμες βοήθειες σε πολλά κομμάτια του camp αλλά και ο καθηγητής Πανεπιστημίου, Γιώργος Παραδείσης, ο οποίος είχε την ευθύνη στο κομμάτι της βιντεοανάλυσης. Φυσικά θέλω να τονίσω ότι όλα αυτά δεν θα γίνονταν χωρίς την πολύτιμη βοήθεια του coach Tom Johnson και του Benoit Tas.
Για τους Βέλγους προπονητές που συνεργάστηκε και τις εντυπώσεις τους:
Οι Βέλγοι ήταν πολύ οργανωτικοί, είχαν μεγάλη διάθεση να μάθουν κι έδειξαν τρομερό ενθουσιασμό και ενδιαφέρον για όσα τους είπαμε. Όπως μας είπαν πολλά από όσα τους δείξαμε και ο τρόπος που δουλέψαμε ήταν πρωτόγνωρος γι αυτούς. Τους άρεσε πάρα πολύ ο τρόπος που προσεγγίσαμε τα παιδιά, πως αντιμετωπίσαμε συγκεκριμένες καταστάσεις της προπόνησης, της προετοιμασίας, του βίντεο και της ανάλυσης.
Στο shooting camp συνεργαστήκαμε με τον Αμερικανοκαναδό προπονητή, Tom Johnson, τον Αμερικανό πρώην παίκτη του Περιστερίου που πλέον είναι προπονητής, Μάρκους Φαϊζόν, έναν ακόμα Αμερικανό κόουτς, τον Μακ Κόλουμ και 4 Βέλγους απόφοιτους της γυμναστικής ακαδημίας που βρίσκονται στο μεταπτυχιακό, οι οποίοι ήταν γνώστες του αντικειμένου και κατάλαβαν γρήγορα τι θέλαμε από αυτούς.
Για το πως ξεκίνησε η συνεργασία με τη Λέουβεν και πως έγινε η πρώτη επαφή:
Η αφορμή για αυτή τη συνεργασία ξεκίνησε με το shooting camp που έκανα τα Χριστούγεννα στην Αθήνα με την Ακαδημία Ανάπτυξης Αθλητών. Η δουλειά που κάναμε προωθήθηκε μέσα από δελτία Τύπου, φωτογραφίες και βίντεο στο youtube και κάπως έτσι μέσα από κάποια site ο πρώην πρόεδρος της Λέουβεν, Benoit Tas, και ο πρώην προπονητής της ομάδας, Tom Johnson είδαν ένα μέρος της δουλειάς μας. Αρχικά ήρθαν σε επικοινωνία μαζί μας μέσω mail και skypeκι ύστερα ήρθαν στην Ελλάδα για να τους κάνουμε μία μίνι επίδειξη του προπονητικού προγράμματος που ακολουθούμε. Πείστηκαν από όσα είδαν κι έτσι αποφασίστηκε να υπάρξει μία συνεργασία”.
Για το ενδιαφέρον που υπήρχε και για τους λόγους που το camp ξεχωρίζει από τα άλλα:
Υπήρχε πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και είναι ενδεικτικό ότι ο Υπουργός Αθλητισμού του Βελγίου είχε φέρει και τα δύο του παιδιά, ενώ παρακολούθησε ένα μέρος του camp. Τα όσα κάνουμε σε αυτό το shooting camp που δεν γίνονται πουθενά στην Ευρώπη με τέτοιο τρόπο. Πέρα από τη προπόνηση που γίνεται σε όλα τα shooting camp το πρόγραμμα το δικό μας είναι το μοναδικό που δίνει feedback. Ο αθλητής παίρνει κάποιες πληροφορίες τόσο για την επίδοση του όσο και για τα σημεία που πρέπει να βελτιώσει μετά. Μέσα από βίντεο βλέπει τον μηχανισμό του σουτ του, αναλύεται η κίνηση του μέσω κινησιογράμματος, το οποίο γίνεται από τον Γιώργο Παραδείση που είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο με ειδίκευση στην βιομηχανική ανάλυση και έτσι βλέπει ο αθλητής τι κάνει σωστά αλλά και ποιες λεπτομέρειες πρέπει να αλλάξει.