Ένα ιστορικό γήπεδο, το οποίο τα τελευταία χρόνια «ρήμαζε» και η ανακατασκευή του έμοιαζε με το… γεφύρι της Άρτας, ετοιμάζεται να λάβει το… «φιλί ζωής»! Ο λόγος για το καμάρι του Πειραιά, το κλειστό γυμναστήριο «Πέτρος Καπαγέρωφ», πιο γνωστό στους περισσότερους ως «Παπαστράτειο». Μετά από πολλά χρόνια στη… ναφθαλίνη, πλέον φτάνει η ώρα για να ξεκινήσει η ανακατασκευή του, όπως έκανε γνωστό η αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Σταυρούλα Αντωνάκου.
«13 χρόνια μετά το οριστικό κλείσιμο του κλειστού γυμναστηρίου Π. Καπαγέρωφ (Παπαστράτειο) και 15 μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας ως διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, προχωράμε τους επόμενους μήνες στη δημοπράτηση και υλοποίηση ενός από τα σημαντικότερα αθλητικά έργα στην Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά», αναφέρει στη σχετική ανακοίνωσή της η αντιπεριφερειάρχης, που δεν παραλείπει να επισημάνει τη σημασία που έχει και για την ίδια το συγκεκριμένο κλειστό γυμναστήριο, καθώς έζησε πολλά από τα χρόνια της ζωής της, δίπλα στο κολυμβητήριο!
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Σταυρούλας Αντωνάκου αναφέρει:
«13 χρόνια μετά το οριστικό κλείσιμο του κλειστού γυμναστηρίου Π. Καπαγέρωφ (Παπαστράτειο) και 15 μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας ως διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, προχωράμε τους επόμενους μήνες, στην δημοπράτηση και υλοποίηση ενός από τα σημαντικότερα αθλητικά έργα στην Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά!
Επί 8 χρόνια οι προκάτοχοι μας στην Περιφέρεια Αττικής κατέβαλαν προσπάθειες για το έργο, όμως ήταν πάντα ένα έργο δύσκολο, στο οποίο και εμείς και όλοι μας βρίσκαμε σημαντικά εμπόδια!
Πλέον, προχωράμε…
Προσωπικά, θα πω μόνο πως είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη, αν αναλογιστεί κανείς ότι τα μισά σχεδόν χρόνια της ζωής μου, τα έζησα ως αθλήτρια ακριβώς δίπλα, στο κολυμβητήριο.
Θυμάμαι ακόμα την ημέρα που μας ανακοίνωσαν το 2007,να μην ξαναμπούμε για ζέσταμα στο γήπεδο, γιατί υπήρχε κίνδυνος…
Είναι μια όμορφη μέρα για όλους μας αλλά κυρίως για τον αθλητισμό».
Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης με αφορμή την όλη εξέλιξη δήλωσε: «Με συγκεκριμένες παρεμβάσεις δώσαμε λύσεις στα ζητήματα που εμπόδιζαν εδώ και χρόνια την έναρξη του έργου. Συμβάλουμε έμπρακτα στον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων. Οι Πειραιώτες, αλλά και όλοι όσοι ασχολούνται με την αθλητισμό γνωρίζουν την ιστορία του «Παπαστράτειου», το οποίο είναι συνδεδεμένο με την εξέλιξη του αθλητισμού και ειδικότερα του μπάσκετ στον Πειραιά. Βούλησή μας είναι σημαντικοί αθλητικοί χώροι όπως ο συγκεκριμένος, να αποτελέσουν πόλο έλξης των νέων παιδιών. Με την ολοκλήρωση της ανακατασκευής του έργου οι αθλητές θα έχουν τη δυνατότητα άθλησης και ψυχαγωγίας σε ένα λειτουργικό και σύγχρονο γυμναστήριο».
Το ιστορικό από το κλείσιμο του γυμναστηρίου μέχρι σήμερα
Το γυμναστήριο κατασκευάστηκε το 1966, σε χώρο επί των οδών Φωκίωνος και Γραβιάς που παραχωρήθηκε από το Δήμο Πειραιά στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού για την ίδρυση Κλειστού Γυμναστηρίου και λειτούργησε ως Ν.Π.Δ.Δ. το 1970, με την επωνυμία «Εθνικό Κλειστό Γυμναστήριο Πειραιώς».
Το γυμναστήριο διέθετε άδεια λειτουργίας μέχρι στις 27-4-2007, όταν μετά από έλεγχο της Επιτροπής Ελέγχου Καταλληλόλητας Αγωνιστικών Χώρων και Αθλητικών Εγκαταστάσεων της κρατικής Περιφέρειας, κρίθηκε ακατάλληλο λόγω προβλημάτων στατικής επάρκειας.
Από τότε, παρά τις οχλήσεις των σωματείων της περιοχής και τις υποσχέσεις των εκάστοτε ηγεσιών του Υφυπουργείου Αθλητισμού, δεν είχαμε καμιά εξέλιξη μέχρι τον Οκτώβριο του 2012, όταν η Περιφέρεια Αττικής ενέταξε στο Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων από ίδιους πόρους την ανακατασκευή του κλειστού γυμναστηρίου «Πέτρος Καπαγέρωφ», με προϋπολογισμό 3 εκ. ευρώ.
Στο διάστημα που μεσολάβησε οι Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά και της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού συνεργάστηκαν προκειμένου να εκδοθούν οι αναγκαίες αδειοδοτήσεις και να εκπονηθούν οι απαραίτητες μελέτες, που προσδιόρισαν το τελικό προϋπολογισμό των εργασιών στα 8,5 εκ. ευρώ. Η Προγραμματική Σύμβασης για την υλοποίηση του έργου μεταξύ ΕΑΚΝ Αγίου Κοσμά και Περιφέρειας Αττικής υπογράφηκε το 2019.
Στη συνέχεια, λόγω αλλαγών στη νομοθεσία για την ενεργειακή απόδοση των κτηρίων (παθητική πυροπροστασία, ΚΕΝΑΚ κ.λπ.) και την προσβασιμότητα ΑΜΕΑ, προέκυψε η ανάγκη ανασύνταξης τευχών της μελέτης, προκειμένου να προχωρήσουμε σε ασφαλή δημοπράτηση .
Μετά την ολοκλήρωση των παραπάνω και την έγκριση της λειτουργικότητας του φακέλου της μελέτης από τη Γ.Γ.Α. ακολούθησε η εισαγωγή του θέματος στην Οικονομική Επιτροπή και η ομόφωνη απόφαση δημοπράτησης του έργου.