«Εξ αρχής ήταν λάθος που έκλεισε ο αθλητισμός. Όλοι είμαστε πολύ υπεύθυνα άτομα και υπακούγαμε στα μέτρα που μας είχαν πει», τονίζει ο αρχηγός της ΦΕΑ Αλέξανδρος Μπάρδας, σχολιάζοντας την κατάσταση που ζει ο ίδιος, οι συμπαίκτες του, αλλά και πολλοί ακόμη αθλητές και προπονητές από την απόφαση για καθολικό lockdown στον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Η είδηση ότι την προσεχή Παρασκευή (29/1) ενδέχεται να δοθεί το “πράσινο φως” από την Πολιτεία και την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων για επανεκκίνηση, δεν μειώνει τον προβληματισμό, δεδομένης της μακράς αγωνιστικής απραξίας.
Ο εκ των αρχηγών της ΦΕΑ μιλώντας στην επίσημη σελίδα του συλλόγου στο facebook, αναφέρθηκε τόσο στην κατάσταση που επικρατεί στο μπάσκετ λόγω του lockdown, όσο και στις δυσκολίες μετά την επανεκκίνηση.
«Θεωρώ ότι είναι λάθος να κλείσει ο αθλητισμός. Εξ αρχής ήταν λάθος. Όλοι είμαστε πολύ υπεύθυνα άτομα και υπακούγαμε στα μέτρα που μας είχαν πει, καθώς όπως συναναστρεφόμασταν στο γήπεδο συγκεκριμένοι άνθρωποι αυτό το κάναμε και με τις οικογένειές μας και στην εργασία μας. Οπότε ο αθλητισμός είναι υγεία. Πηγαίνοντας στο γήπεδο, είχαμε καλύτερη ψυχολογία, αθλούμασταν. Το να κλείσεις τον αθλητισμό είναι τεράστιο λάθος. Γιατί ένας αθλητής που έχει μάθει στην καθημερινότητά του, αποκτάει και ψυχολογικά προβλήματα. Δεν είναι μόνο ότι δεν γυμνάζεται και σίγουρα γίνεται πιο ευάλωτος σε οποιαδήποτε ασθένεια πόσο μάλιστα σε αυτό τον ιό. Για εμένα ήταν λάθος εξαρχής που κλείστηκε ο αθλητισμός. Δεν έπρεπε να κλείσει ποτέ. Αυτή είναι η άποψή μου», τόνισε αρχικά ο Αλέξανδρος Μπάρδας, ενώ μιλώντας για τις προτάσεις που θα έκανε, εάν είχε τη δυνατότητα να έχει κάποιο τετ α τετ με εκείνους που παίρνουν αποφάσεις σχολίασε: «Έχετε πράξει τελείως λάθος κατά την ταπεινή μου άποψη γιατί πιστεύω ότι είχατε ξεκινήσει τα πρωταθλήματα και είχατε δώσει μία γραμμή στις ομάδες και στους παίκτες τηρούσαμε απόλυτα αυτά τα μέτρα που είχατε πει και γενικότερα τα κρούσματα ήταν ελάχιστα και ήταν πολύ εύκολα αντιμετωπίσιμα. Οι ομάδες έκαναν το πρώτο τεστ, εκείνοι που είχαν νοσήσει καθόντουσαν σε καραντίνα, οι υπόλοιποι συνέχισαν να προπονούνται. Μετά έκαναν το επαναληπτικό τεστ, όταν ήταν όλοι υγιείς επέστρεφαν στο γήπεδο. Αυτό θα μπορούσε να συνεχιστεί μέχρι τώρα γιατί και οι παίκτες θέλοντας να συνεχίσουν να αθλούνται και να έχουν την πηγή εσόδων που αρκετοί κάνουν μόνο αυτό σαν εργασία πρόσεχαν πάρα πολύ. Δεν ήταν ότι τελείωνε η προπόνηση και πήγαιναν και καθόντουσαν στις πλατείες. Γιατί ίσα – ίσα πηγαίνοντας στο γήπεδο ήταν και διασκέδαση αυτό. Δεν είναι μόνο ότι πάμε στην προπόνηση διεκπαιρεωτικά. Αυτό που κάνουμε το αγαπάμε, μας αρέσει και το διασκεδάζουμε μέσα από αυτό».
Η άποψη του αρχηγού της ΦΕΑ για το εάν η σεζόν είναι χαμένη… «Σίγουρα είναι χαμένη γιατί είναι συνέχεια της περυσινής σεζόν όπου πάλι μείναμε σε απραξία όλοι οι αθλητές για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα και είναι χαμένη γιατί και να ξεκινήσουν και πάλι τα πρωταθλήματα έχουμε χάσει μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να είμαστε στο γήπεδο να προπονούμαστε. Δεν είναι μόνο τα παιχνίδια και να τα κάνεις διεκπαιρεωτικά. Το θέμα είναι πως και οι πιο νέοι αθλητές αυτό το χρονικό διάστημα που είναι έξω μένουν πίσω σε πολλά πράγματα πάνω στο αντικείμενό τους. Δεν είναι ότι η χρονιά θα είναι κερδισμένη αν τελειώσει, θα είναι χαμένη ούτως ή άλλως. Τα πιο νέα παιδιά θα έχουν χάσει μία συνολικά χαμένη σεζόν σε σχέση με πέρυσι. Και κάθε ημέρα που περνάει δεν επιστρέφει. Χρειάζονται πιο πολύ προπόνηση, χρειάζονται παιχνίδια. Θεωρώ πως όλο αυτό που έγινε με τον αθλητισμό ήταν ένα πολύ μεγάλο λάθος, δεν θα έπρεπε να έχουμε κλείσει γιατί τηρούσαμε απολύτως τα μέτρα και πρέπει με κάποιο τρόπο έστω και τώρα να διορθωθεί αυτό το λάθος που έχει γίνει».
Τέλος αναφερόμενος στο χρόνο που θα χρειαστεί με την επανεκκίνηση του αθλητισμού για να είναι σε θέση οι παίκτες να επιστρέψουν σε κανονικούς ρυθμούς σχολίασε: «Αυτό είναι σίγουρο κάτι που το ξέρουν περισσότερο οι προπονητές, αλλά με την εμπειρία μου νομίζω ότι χρειαζόμαστε σίγουρα έναν μήνα. Γιατί είναι μεγάλη η αποχή και πρόβλημα μεγάλο θα υπάρχει εάν δεν έχουμε αυτό το χρονικό διάστημα να προπονηθούμε. Σίγουρα θα υπάρχουν τραυματισμοί κι αν μπουν και οι εμβόλιμες αγωνιστικές δεν μπορεί να αντέξει το κορμί το οποίο έχει μείνει τόσο καιρό χωρίς προπόνηση. Γιατί ό,τι κι αν κάνεις στο σπίτι, ή βγεις έξω να τρέξεις, είναι άλλη προπόνηση αυτή που κάνουμε στο γήπεδο του μπάσκετ και άλλοι ρυθμοί και ένταση που έχουμε μέσα στο γήπεδο. Οπότε σίγουρα χρειαζόμαστε ένα μήνα για να μπορέσουμε να έχουμε και τις ανάσες που απαιτούνται για να μπορούμε να τρέχουμε, αλλά και να βρούμε τα πόδια μας για να μην έχουμε τραυματισμούς».