O Nεοκλής Λεμονίδης πρόκειται να γίνει και πάλι “κάτοικος” Ξάνθης… Αυτό είχε συμβεί παλαιότερα ως προπονητής (assistant coach και μετέπειτα head coach) της BF Ξάνθης και πλέον για τον έμπειρο κόουτς θα “ανοίξει” το “κεφάλαιο” Λεύκιππος Ορόσημο. Μιλώντας στην επίσημη ιστοσελίδα της ομάδας της Ξάνθης, ο Νεοκλής Λεμονίδης αναφέρθηκε στην “νέα σελίδα” της καριέρας του και μεταξύ άλλων ανέλυσε τους λόγους που τον έκαναν να πει το “ναι” στον Λεύκιππο Ορόσημο, καλώντας παράλληλα την κοινωνία της Ξάνθης να στηρίξει έμπρακτα το όλο εγχείρημα και την προσπάθεια του συλλόγου.
Συγκεκριμένα είπε στο lefkipposbc.gr:
Για το πώς αποφάσισε έπειτα από πολλά χρόνια παρουσίας στον ΓΑΣ Κομοτηνή -του οποίου ο ίδιος αποτελεί “ζωντανή ιστορία”- να μετακομίσει στον Λεύκιππο Ορόσημο:
“Ο βασικός λόγος είναι ότι ήθελα μια ανανέωση και μια αλλαγή στην προπονητική μου καριέρα. Ήρθε η πρόταση από τον Λεύκιππο και θεώρησα πως οι συνθήκες για μένα είναι ιδανικές προκειμένου να μετακομίσω στη Ξάνθη, όπως είχε γίνει παλαιότερα (σ.σ. όταν υπηρέτησε τη BF Ξάνθης). Ουσιαστικά, θεωρώ πως είναι ένα refresh στην προπονητική μου καριέρα αυτή η μετακίνηση, για την οποία έπαιξε ρόλο το γεγονός πως με εντυπωσίασε ο τρόπος οργάνωσης του συλλόγου καθώς και οι φιλοδοξίες των ανθρώπων του Λεύκιππου”.
Για την εικόνα που έχει σχηματίσει τα τελευταία χρόνια για τον Λεύκιππο Ορόσημο:
“Η εικόνα του Λεύκιππου φαίνεται από όλα όσα έχει δείξει… Μέσα σε πέντε χρόνια παρουσίας, από το τοπικό έχει καταφέρει να ανέβει στη Β’ Εθνική. Παίζει σε ένα γήπεδο το οποίο είναι στολίδι και αποτελεί κίνητρο για τον καθένα να δουλεύει σε αυτό. Δεν είναι μόνο οι αγώνες, δηλαδή, αλλά και το ότι μπορούν να γίνουν καλές καθημερινές προπονήσεις στο συγκεκριμένο γήπεδο. Ο τρόπος λειτουργίας του Λεύκιππου δείχνει πως βασίζεται σε γερά θεμέλια. Νομίζω ότι θα μπορούσε να ανέβει ψηλά και με άλλο τρόπο, είτε με ένωση με κάποια ομάδα, είτε παίρνοντας κάποια πολύ μεγάλα ονόματα για να ανεβάσουν την ομάδα. Ωστόσο, ο Λεύκιππος ξεκίνησε σιγά-σιγά και μόνος του χτίζει την πορεία του. Δεν φαίνεται, δηλαδή, να είναι ένας σύλλογος πυροτέχνημα, όπως έχει γίνει σε άλλες πόλεις, με άλλες ομάδες, που κάνουν ένα μπαμ ξαφνικά και μετά εξαφανίζονται από τον μπασκετικό χάρτη. Είναι πρόκληση για μένα η συνεργασία μου με τον Λεύκιππο”.
Για το αν η πορεία ανόδου του συλλόγου της Ξάνθης σε όλα τα επίπεδα τον έκανε να αποδεχτεί ευκολότερα την πρόταση της ομάδας:
“Ναι, ακριβώς… Mέτρησε για μένα η οργάνωση που έχει ο σύλλογος και το κίνητρο που έχουν οι άνθρωποι της διοίκησης. Αυτό έκανε ευκολότερη την απόφασή μου να αναλάβω ένα νέο project και να βοηθήσω σε πολλά πράγματα. Όπως είπαμε με τον Πρόεδρο, η συμμετοχή μου στον Λεύκιππο δεν θα είναι μόνο για το ανδρικό αλλά θα αφορά και τις Ακαδημίες, έχοντας συνεργασία με τους προπονητές των τμημάτων, στο παιδικό-εφηβικό και γενικότερα σε όλα”.
Για το αν θεωρεί πως ο Λεύκιππος Ορόσημο έχει όλα τα φόντα να “χτίσει” κάτι “δυνατό” για το μπάσκετ της Θράκης:
“Εκτιμώ πως μπορεί να το καταφέρει αυτό. Όλα ξεκινούν από την διοίκηση… Αυτή είναι που παίρνει τις αποφάσεις, αυτή είναι που διαλέγει τους προπονητές και αυτή στο τέλος είτε δικαιώνεται, είτε αποτυγχάνει. Φαίνεται πως μέχρι τώρα η διοίκηση της ομάδας έχει κάνει πολύ καλές κινήσεις και αυτό είναι ένα κομμάτι πολύ σημαντικό για μένα”.
Για το τι είναι αυτό που θέλει να “φέρει” στον Λεύκιππο Ορόσημο και ποια η φιλοσοφία του ως κόουτς:
“Αυτό που θέλω να φέρω είναι η εμπειρία και η τεχνογνωσία όλων αυτών των χρόνων στην ομάδα αυτή, η οποία στην ουσία είναι νεανική και υπάρχει λίγα χρόνια στον μπασκετικό χάρτη. Σχετικά με την τεχνογνωσία, μιλάω γι’ αυτήν που έχω ως κόουτς αλλά και ως καθηγητής Πανεπιστημίου στο ΤΕΦΑΑ, η οποία κι αυτή θα μεταφερθεί στην ομάδα. Θα υπάρχει συνεργασία του Πανεπιστημίου με την ομάδα και αυτό το θεωρώ πολύ σημαντικό. Όσον αφορά την φιλοσοφία
ως κόουτς, ο καθένας μπορεί να οραματίζεται και να θέλει να κάνει κάποια πράγματα αλλά αυτό που νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό για τον κάθε προπονητή, είναι να προσαρμόζεται στο υλικό και στους παίκτες που έχει. Εγώ, για παράδειγμα, μπορεί να έχω στο μυαλό μου να παίξουμε γρήγορο μπάσκετ και να μην δεχόμαστε εύκολα καλάθια -όπως φυσικά αυτό το θέλουν όλοι οι προπονητές- αλλά παίζει ρόλο το ρόστερ. Το σημαντικό, λοιπόν, για τον κάθε κόουτς, είναι να μπορείς να προσαρμοστείς πάνω στους παίκτες που έχεις στη διάθεσή σου”.
Για το μήνυμα που θα ήθελε να “στείλει” σε ό,τι αφορά τον Λεύκιππο Ορόσημο και τις συζητήσεις που είχε με στελέχη του συλλόγου:
“Eγώ στη Ξάνθη γνώρισα μια παρέα ανθρώπων που αγαπάει τον αθλητισμό γενικότερα -γιατί ο Λεύκιππος δεν είναι μόνο μπάσκετ- και που αγαπάει τα νέα παιδιά κυρίως, θέλοντας να προσφέρει σε αυτά την ευκαιρία να αθληθούν, να
ψυχαγωγηθούν και να ξεφύγουν από άλλα επικίνδυνα μονοπάτια. Ο Λεύκιππος είναι ένας σύλλογος που βγάζει υγεία. Όπως τόσα χρόνια ο φίλαθλος κόσμος της Ξάνθης στηρίζει τον αθλητισμό, αυτό περιμένουμε να συμβεί και τα χρόνια που έρχονται. Η Ξάνθη είναι μια πόλη της οποίας οι κάτοικοι βοηθούν τον αθλητισμό, έχοντας διάθεση να στηρίξουν, κάτι που έχει φανεί και παλαιότερα σε ό,τι αφορά την ποδοσφαιρική ομάδα. Στον Λεύκιππο, λοιπόν, γίνεται σημαντική προσπάθεια που πρέπει να στηριχτεί από τον κόσμο της πόλης. Θέλουμε να εκμεταλλευτούμε το γήπεδο (σ.σ. «Φίλιππος Αμοιρίδης»), το οποίο πραγματικά είναι ένα στολίδι και από πλευράς εγκαταστάσεων ξεχωρίζει στη Β. Ελλάδα, μετά το Παλέ και το Παλατάκι. Γενικότερα, το όλο εγχείρημα του Λεύκιππου αξίζει της στήριξης τόσο του Δήμου της Ξάνθης όσο και των απλών φιλάθλων της Ξάνθης”.