Την άποψη ότι μπορεί να μην τελειώσουν ομαλά τα πρωταθλήματα, εξέφρασε ο προπονητής της ΦΕΑ Αλέξης Καρατζάς, ο οποίος αναφέρθηκε στις επιπτώσεις που έχει το lockdown στην ομάδα. Ο προπονητής της ΦΕΑ, μαζί με τους προπονητές του εφηβικού τμήματος και του παιδικού Κυριάκου Κοσμίδη και Κώστας Μπασέα αντίστοιχα, απάντησαν στη σελίδα της ομάδας στο facebook για την κατάσταση του μπάσκετ, ενώ αναφέρθηκαν και στο κατά πόσο επηρεάζει τόσο την προσωπική τους ζωή, όσο και των παικτών τους η εποχή του Covid-19.
Πως εκτιμάς πως θα μπορέσει να επανέλθει το τμήμα σου μετά από αυτό το μακροχρόνιο lockdown;
Αλέξης Καρατζάς: «Δεν ξέρω αν μπορεί να επανέλθει στο 100% άμεσα. Στο πνευματικό κομμάτι δε θα είναι δύσκολο, αλλά στο αθλητικό είναι σίγουρο, πάρα πολύ δύσκολα διαχειριστικό αυτό το on-off. Οι παίκτες δεν είναι μηχανήματα και όλοι ξέρουμε πως όλοι δουλεύουν και προφανώς η παύση από τη καθημερινή άσκηση σε συνδυασμό με τη καραντίνα του Μαρτίου θα αφήσουν σημάδια στα σώματα των παικτών».
Κυριάκος Κοσμίδης: «Η επαναφορά των παιδιών στις προπονήσεις θα είναι δύσκολη. Θα πρέπει να γίνουν κάποια πράγματα από την αρχή. Οι οδηγίες προς τα παιδιά στο διάστημα της καραντίνας είναι να βγαίνουν για τρέξιμο ή για ποδήλατο, ή να πηγαίνουν για σουτ σε κάποιο ανοιχτό γήπεδο με 1-2 φίλους/συμπαίκτες. Από την προηγούμενη καραντίνα τους είχα στείλει σχετικό πρόγραμμα συντήρησης κι ελπίζω να ασχολήθηκαν σε κάποιο βαθμό και αυτή τη φορά».
Κώστας Μπασέας: «Μετά από τόσο μεγάλη διακοπή κανείς δε μπορεί να μείνει ανεπηρέαστος. Θα πρέπει να γίνει επανεκτίμηση της κατάστασης των αθλητών και να εφαρμοστεί το κατάλληλο πρόγραμμα. Με όρεξη για δουλειά θα προσπαθήσουμε να καλύψουμε το χαμένο έδαφος».
Φοβάσαι ότι οι παίκτες σου μπορεί να έχουν… ξενερώσει από την απουσία από τις προπονήσεις;
Α.Κ.: «Να έχουν ξενερώσει το αποκλείω προσωπικά για αυτήν την ομάδα. Έχουμε κάνει μια πολύ δυνατή δεμένη παρέα που μας άρεσε να επικοινωνούμε ούτως η άλλως και πέρα από το μπάσκετ σε καθημερινή βάση. Τα παιδιά μεταξύ τους έχουν σχέσεις και οι περισσότεροι κάνουν παρέα και εκτός μπάσκετ και σίγουρα ανυπομονούμε να συνεχίσουμε από εκεί που σταματήσαμε. Δεν είμαι σίγουρος ότι μπορεί να τελειώσουν ομαλά τα πρωταθλήματα, αλλά ελπίζουμε έστω να μπορέσουμε να προπονηθούμε το συντομότερο δυνατόν».
Κ.Κ.: «Στο εφηβικό τμήμα η μεγάλη δυσκολία είναι η μαθητική ιδιότητα των παιδιών της Β’ και Γ΄ Λυκείου, με πολλές υποχρεώσεις σε διάβασμα και φροντιστήρια. Αν σε αυτό προσθέσουμε την καραντίνα και την αναγκαστική αποχή από κάτι που τους αρέσει και περνούν καλά, καταλαβαίνουμε πόσο δύσκολη είναι η συναισθηματική διαχείριση της όλης κατάστασης. Ίσως να έχουν ξενερώσει λίγο περισσότερο τα παιδιά που είναι στην τελευταία τους χρονιά στο εφηβικό, και ήθελαν να την ζήσουν μπασκετικά, απαλλαγμένοι πια από τις υποχρεώσεις του σχολείου όντας φοιτητές από τον φετινό Σεπτέμβριο. Η πορεία μας ήταν πολύ καλή φέτος και πιστεύω πως θα είναι το κίνητρο τους για να επιστρέψουν και πάλι στο γήπεδο».
Κ.Μ.: «Είμαι σίγουρος ότι τους έχει λείψει πολύ το παιχνίδι και η διασκέδαση που τους προσφέρει. Είμαι όμως και σίγουρος ότι με την έναρξη των προπονήσεων και των αγώνων θα δείξουν ακόμα μεγαλύτερη προσήλωση».
Θεωρείς ότι το lockdown θα δημιουργήσει οικονομική «ζημιά» στο σωματείο;
Α.Κ.: «Το lockdown έχει επηρεάσει οικονομικά όλο το πλανήτη. Οι ομάδες όταν δεν έχουν έσοδα προφανώς δεν θα πληρώσουν για κάτι που δεν υπάρχει… Oπότε θα έλεγα ότι η μεγάλη ζημιά γίνεται κυρίως για τους εμπλεκομένους παίκτες και προπονητές και κυρίως αυτούς που έχουν στηρίξει το μηνιαίο προϋπολογισμό τους μέσα από το μπάσκετ. Φυσικά αντιστοίχως ανάλογη είναι και η ζημιά σε πνευματικό κομμάτι για τους μικρούς αθλητές που βλέπουν τα όνειρα τους να παγώνουν και να πρέπει να πατήσουν ένα «στοπ» παρατεταμένο σταματώντας να παίζουν, να χαίρονται το παιχνίδι, να βλέπουν τους φίλους τους και γενικά να απομακρύνονται από το μπάσκετ».
Κ.Κ.: «Δυστυχώς το lockdown έχει τεράστια οικονομική ζημιά για τους συλλόγους. Ένα ερασιτεχνικό σωματείο που δεν είναι σε λειτουργία, δεν έχει έσοδα από πουθενά. Και επίσης, δεν μπορεί να διεκδικήσει οποιαδήποτε αποζημίωση για την αναστολή λειτουργίας του. Ελπίζω πως θα υπάρξει μέριμνα για να καλυφθούν τα λειτουργικά του έξοδα με την επανέναρξη των προπονήσεων από φορείς του Δήμου, ή της πολιτείας».
Κ.Μ.: «Εκτιμώ ότι οι άνθρωποι του συλλόγου έχουν τη γνώση και την εμπειρία να διαχειριστούν την κατάσταση ακόμα και αν δημιουργηθούν προβλήματα».
Σε προσωπικό επίπεδο, πως εκμεταλλεύτηκες μπασκετικά την διακοπή των υποχρεώσεων;
Α.Κ. «Υπάρχει χρόνος να δεις πολλά παιχνίδια χωρίς πίεση και άγχος για το δικό σου ματς, καθώς ευτυχώς υπάρχει δράση στα υψηλά επίπεδα. Δε θα πω τα στερεότυπα ότι μελετάω σεμινάρια και συστήματα. Tο μπάσκετ είναι μια προσωπική διαδρομή και μια μοναχική διαδικασία για τον κάθε έναν από εμάς τους προπονητές, οπότε θα πω μόνο ότι είναι ο χρόνος που προφανώς υπάρχει είναι μια καλή ευκαιρία για μια αναζήτηση πνευματική, που θα έλεγα ότι ίσως είναι και το πιο σημαντικό όπλο για τον καθένα από εμάς που κάνει αυτή τη δουλειά».
Κ.Κ.: «Στην διάρκεια αυτού του μήνα της καραντίνας που μας πέρασε, προσπαθώ να ασχοληθώ με την προσωπική μου φυσική κατάσταση, με τρέξιμο και περπάτημα σε εξωτερικούς χώρους, και κάποιες ασκήσεις στο σπίτι. Η παρακολούθηση αγώνων στην τηλεόραση και διαδικτυακά με βοηθά να κρατάω την προπονητική μου διάθεση σε stand by mode, αν μου επιτραπεί η έκφραση. Είναι επίσης ευκαιρία για απολογισμό, αλλά και για αναζήτηση υλικού σχετικού με την προπόνηση στο διαδίκτυο. Με υγεία όλα θα γίνουν. Αυτό έχει τη μέγιστη και πρωτεύουσα σημασία αυτή την εποχή.».
Κ.Μ.: «Ίσως το μόνο καλό αυτής της διακοπής είναι ότι βρέθηκε χρόνος για «μελέτη» με στόχο τη βελτίωση των αθλητών».