Η Σερβία αποκάλυψε τις «αδυναμίες» της Ελλάδας πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Η τελευταία πρόβα της εθνικής Ανδρών πριν την πρεμιέρα της στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι, δεν άφησε και τόσο θετικές εντυπώσεις. Η ήττα από τη Σερβία στο Βελιγράδι με 94-72 είναι «βαριά» κι αποκάλυψε τις πολλές και τρανταχτές αδυναμίες του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος, που θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να περιοριστούν στο χρονικό διάστημα που απομένει, μέχρι το πρώτο τζάμπολ κόντρα στον Καναδά το προσεχές Σάββατο. Οι Έλληνες παίκτες έβγαλαν… ψυχή, μόνο για ένα ημίχρονο, αλλά στη συνέχεια έχασαν την επαφή με το σκορ κι είδαν την «πλούσια σε ταλέντο» ομάδα των Σέρβων να φτάνουν σε μία εύκολη φιλική νίκη.

Οι Γιόκιτς και Μπογκντάνοβιτς ήταν εκείνοι που έγειραν την πλάστιγγα υπέρ της Σερβίας από νωρίς, με το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα να προσπαθεί να ισορροπήσει όσο μπορούσε το παιχνίδι. Χάνοντας ωστόσο τις μάχες των ριμπάουντ, η ελληνική ομάδα δεν είχε ιδιαίτερη τύχη. ΟΚ, μπορεί η Ελλάδα να είχε απουσίες κοντά στο καλάθι (Κώστας Αντετοκούνμπο), όμως αυτό δεν μπορεί ν’ αποτελέσει δικαιολογία, καθώς οι διεθνείς έδειξαν να έχουν πρόβλημα στο να «κρατήσουν» τα δυνατά κορμιά των Σέρβων. Κι αυτό θα πρέπει να είναι ένα καλό μάθημα για την ελληνική ομάδα, που έχει λίγο χρόνο να κάνει τις απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις.

Στο πρώτο μισό η εθνική ομάδα φάνηκε να έχει διάθεση να κοντράρει τους αντιπάλους της, προσπάθησε να βρει λύσεις τόσο κοντά όσο και μακριά από το καλάθι, δίχως πάντως με αρκετή επιτυχία. Είδε τους αντιπάλους της να βγάζουν αυτοματισμούς στο παρκέ, να κερδίζουν τις μάχες των «αιθέρων» κι αυτό να δίνει στους γηπεδούχους το προβάδισμα στο σκορ (19-11, 23-13). Από ελληνικής πλευράς σ’ αυτό το χρονικό σημείο ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ήταν ο παίκτης που έψαχναν οι διεθνείς για να «κουβαλήσει» την ομάδα, με τους Μωραΐτη, Παπανικολάου και Μήτογλου να δίνουν πολύτιμες λύσεις, επιτρέποντας στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα να «ροκανίζει» τις διαφορές που «έχτιζαν» οι Σέρβοι (34-23) και να τους επιτρέπει να μένουν κάπως κοντά στο σκορ. Οι αυτοματισμοί, όμως της σερβικής ομάδας ήταν εντυπωσιακοί κι αυτό τους επέτρεπε να βγάζουν ελεύθερα σουτ και να βρεθούν στο τέλος του 20λέπτου με το ταμπλό να γράφει 48-39.

Τα ελεύθερα σουτ και δη από τα 6,75 ήταν το δυνατό σημείο των Σέρβων στο τρίτο δεκάλεπτο, εκεί όπου η εθνική μας φάνηκε να χάνει τον… προσανατολισμό της. Δικαιολογίες μπορεί να υπάρξουν αρκετές γι’ αυτό – κάτι τα σφυρίγματα των διαιτητών, κάτι η απουσία του Νικ Καλάθη – ωστόσο η ουσία είναι ότι η ελληνική ομάδα, έχασε το πάθος που είχε, έχασε πολλές περισσότερες μάχες και μαζί την επαφή με το σκορ (72-56). Οι Σέρβοι έχοντας πολύ μεγαλύτερο «βάθος» έμπειρων παικτών στον πάγκο τους, δεν δυσκολεύονταν να μετατρέψουν το ματς σε μία καλή προπόνηση για εκείνους (88-68), με τον Σπανούλη από την πλευρά του να μην κοιτάζει το σκορ, αλλά να συνεχίσει να κάνει τις δοκιμές που είχε στο μυαλό του. Αλλαγές επί αλλαγών, πεντάδες με και χωρίς τον Γιάννη, επιλογές με τον Γιάννη να παίζει σε ρόλο σέντερ στην άμυνα και ελεύθερο στην επίθεση και γενικά προσπάθεια να διαπιστώσει ποια στοιχεία ταιριάζουν στο χαρακτήρα της ομάδας, ιδίως όταν μπροστά υπάρχει ο Καναδάς, που είναι ένα σύνολο από πολύ δυνατούς παίκτες, με τεράστια εμπειρία και δίχως άλλο το απόλυτο φαβορί στην πρεμιέρα των αναμετρήσεων στο Παρίσι…

Δεκάλεπτα: 26-21, 48-39, 72-58, 94-72
Διαιτητές: Γιούρας, Νίκολιτς, Πρπα
ΣΕΡΒΙΑ (Πέσιτς): Πλάβτσιτς 2, Πετρούσεβ 15 (2), Γιόβιτς 10 (1), Μπογκντάνοβιτς 19 (5), Μαρίνκοβιτς 2, Ντόμπριτς 7 (1), Γιόκιτς 16 (1), Μίτσιτς 4, Γκούντουριτς 2, Αβράμοβιτς 6, Μιλουτίνοβ 11.
ΕΛΛΑΔΑ (Σπανούλης): Γουόκαπ 7 (1), Λούντζης, Λαρεντζάκης 6 (2), Μωραΐτης 8 (1), Τολιόπουλος 4, Καλαϊτζάκης 5, Παπαγιάννης 6, Χαραλαμπόπουλος 2, Παπανικολάου 10 (2), Χουγκά 2, Αντετοκούνμπο 17, Μήτογλου 5 (1).