Τα παιχνίδια με θεωρητικά πιο αδύναμους αντιπάλους κρύβουν κινδύνους. Κάτι που το ‘χει γευτεί αρκετές φορές η εθνική μας ομάδα, που πάντως κόντρα στη Μ. Βρετανία φρόντισε να μην… στραβοπατήσει, φτάνοντας στη νίκη με 93-77. Ένα παιχνίδι από το οποίο το κέδρος για την Ελλάδα ήταν τριπλό. Να εξηγηθούμε, για να μην… παρεξηγηθούμε.
Κέρδος νο 1: δόθηκε η ευκαιρία για ξεκούραση στον Γιάννη Αντετοκούνμπο, δίχως η απουσία του να έχει επιπτώσεις στο αγωνιστικό προφίλ της εθνικής μας.
Κέρδος νο 2: δόθηκε χρόνος συμμετοχής σε παίκτες που προέρχονται από τραυματισμούς (Σλούκας, Παπαγιάννης), αλλά και σε παίκτες το προπονητικό μας επιτελείο θέλει να τους δει να συνεισφέρουν ακόμη περισσότερο – ιδίως στα επόμενα και καθοριστικά παιχνίδια -. Με τον Δημήτρη Ιτούδη να βλέπει τον Σλούκα να «βγάζει μάτια» (21 πόντους, 5 ασίστ) και να θυμίζει τον καλό Κώστα Σλούκα πριν τον τραυματισμό του, τον Παπαγιάννη να βρίσκει σταδιακά τα βήματά του δείχνοντας ότι αρχίζει να βρίσκει κι αυτός τον καλό του εαυτό, ενώ οι Λαρεντζάκης, Παπανικολάου, Λούντζης φρόντισαν να ξεδιπλώσουν στο παρκέ το ταλέντο τους…
Κέρδος νο 3: Πήρε τη νίκη (έστω και ασθμαίνοντας ανά διαστήματα) και συνεχίζει ακάθεκτη για την κατάκτηση της πρωτιάς στον όμιλο, που δίνει σαφές πλεονέκτημα στην επόμενη φάση.
Έτσι, λοιπόν εξηγείται το τριπλό κέρδος που προαναφέραμε για την εθνική μας ομάδα, που παρουσιάστηκε στο ματς κόντρα στη Μ. Βρετανία δίχως τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Μία απόφαση που όπως ήταν αναμενόμενο άλλαξε και το αγωνιστικό προφίλ της ελληνικής ομάδας, η οποία βρέθηκε αρχικά να προηγείται με 3-8, όμως πολύ σύντομα είδε την… πλάτη της αγγλικής ομάδας. Το 15-8 διά χειρός Νέλσον ήταν το «καμπανάκι» για την αφύπνιση των διεθνών μας, που φρόντισαν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ν’ αλλάξουν ταχύτητα και να φέρουν το παιχνίδι στα μέτρα τους. Οι Σλούκας, Λούντζης έδωσαν το ρυθμό, οι Παπαγιάννης, Παπανικολάου, Αγραβάνης ακολούθησαν και με τη γνωστή καλή αμυντική λειτουργία η Ελλάδα βρέθηκε από το -7 (15-8) στο +12 (17-29) στο ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου. Μία διαφορά που πάντως δεν μπόρεσε να την κρατήσει (πολύ δε περισσότερο να την διευρύνει) το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, με την αγγλική ομάδα να βρίσκει λύσεις πέραν του Νέλσον και από τους Χέσον και Γουίτλ κι έτσι επέστρεψε στο παιχνίδι. Πλησίασε σε απόσταση βολής (39-42, 43-46), δείχνοντας ότι είναι αποφασισμένη να «πουλήσει ακριβά το τομάρι της»!
Η εθνική μας μάλιστα είδε τους αντιπάλους της να πλησιάζουν ακόμη περισσότερο (50-51), όμως κάπου εκεί αποφάσισαν οι Έλληνες διεθνείς να βάλουν τα πράγματα στη θέση τους. Πάτησαν το γκάζι, με όπλο την άμυνα και από το οριακό 51-50 βρέθηκαν στο 63-54. Η αρχή είχε γίνει και πλέον ήταν θέμα χρόνου οι παίκτες της Μ. Βρετανίας να… παραδώσουν τα όπλα. Οι Λαρεντζάκης, Παπαγιάννης φρόντισαν να δείξουν τις μπασκετικές τους αρετές, η διαφορά έπαιρνε συνεχώς την… ανιούσα και το ταμπλό έγραψε το τελικό 93-77, με το οποίο η ελληνική ομάδα «κλείδωσε» την πρόκριση στην επόμενη φάση στο Βερολίνο!
ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 17-24, 43-46, 60-71, 77-93
ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Ροσό, Γιάκομπς, Γκιόργκι
ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ (Νέιθαν Ρέινκινγκ): Μπίγκμπι-Γουίλιαμς 2, Κλαρκ 11 (1), Χέσον 13, Λοτιέ-Ογκουνλέγε, Μόκφορντ 3 (1), Νέλσον 17 (4), Ολασένι 8, Σόκο 12, Βαν Όστρουμ, Γουίτλ 9 (1), Γούιλαν 2.
ΕΛΛΑΔΑ (Δημήτρης Ιτούδης): Αγραβάνης 5 (1), Θανάσης Αντετοκούνμπο 5 (1), Καλάθης 9 (1), Ντόρσεϊ 5 (1), Λαρεντζάκης 7 (1), Λούντζης 10 (2), Παπαγιάννης 17, Παπανικολάου 10 (1), Παπαπέτρου 4, Σλούκας 21 (5).