Φέτος ήταν ο Νταν Μαυραειδής, πέρυσι ο Στιβ Πάνος, τα προηγούμενα χρόνια ο Νικ και ο Πατ Καλάθης… Τα τελευταία χρόνια οι ομάδες της Α1 δεν έχουν αφήσει ανεκμετάλλευτο το ελληνικό στοιχείο που υπάρχει στο κολεγιακό πρωτάθλημα και καταπώς φαίνεται η “τάση” αυτή δεν είναι κάτι που θα περάσει σαν μόδα, αλλά σημείο των καιρών μας.
Η έλλειψη χρημάτων και η συρρίκνωση του αριθμού των παικτών που βγάζει το ελληνικό μπάσκετ μέσω της διαβόητης, εδώ και δύο δεκαετίες, παραγωγικής διαδικασίας, έχουν υποχρεώσει τις ομάδες να αναζητούν αξιόλογους γηγενείς παίκτες σε όλες τις άκρες της γης! Τι καλύτερο μέρος, λοιπόν, από το κολεγιακό πρωτάθλημα…
Και φέτος το ελληνικό στοιχείο είναι αρκετά έντονο στο NCAA, κι ας αποφοίτησαν παίκτες όπως ο Μαυραειδής ή ο Σιδοράκης. Συγκεκριμένα, υπάρχουν εννέα Ελληνες ή ομογενείς στην πρώτη κατηγορία του κολεγιακού πρωταθλήματος, οι οποίοι θα πρέπει να προσεχθούν ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της σεζόν. Ας τους δούμε έναν προς έναν.
Νικ Παύλος (Νορθ Καρολάινα Γκρίνσμπορο)
Ο 19χρονος (freshman) σούτινγκ γκαρντ είναι μέχρι τώρα η ευχάριστη έκπληξη μεταξύ των ομογενών στο κολεγιακό πρωτάθλημα. Παρ’ ότι παίζει μόνο 16,8 λεπτά ανά αγώνα, είναι ο δεύτερος σκόρερ του Νορθ Καρολάινα Γκρίνσμπορο, έχοντας 8,8 πόντους μ.ό., με τους περισσότερους να προέρχονται πίσω από τη γραμμή του τρίποντου, απ’ όπου σουτάρει με ποσοστό 45,8%. Στο πιο πρόσφατο ματς έβαλε μάλιστα 21 πόντους στο 2ο ημίχρονο και οδήγησε τους Σπάρτανς στη νίκη επί του Τόουσον με 72-60.
Κόρι Πέτρος (Οκλαντ)
Ισως ο πιο διαφημισμένος ομογενής του κολεγιακού πρωταθλήματος. Ο 19χρονος σέντερ του Οκλαντ άρχισε πολύ καλά τη σεζόν, επιβεβαιώνοντας το καλό όνομα που έφτιαξε με τις επιδόσεις του στο γυμνάσιο. Ο Πέτρος έχει ξεκινήσει βασικός και στους 5 αγώνες των Γκόλντεν Γκρίζλις, έχοντας ως τώρα 10,2 πόντους, 10,8 ριμπάουντ, 1,4 ασίστ σε 32,2 λεπτά μ.ό., ενώ σουτάρει με 51,1% εντός πεδιάς.
Μάικλ Μπιζούκας (Μισούρι Στέιτ)
Αρχισε βασικός και στα πρώτα τρία παιχνίδια του Μισούρι Στέιτ, έχοντας μάλιστα αξιοπρόσεκτη στατιστική: 9,3 πόντους, 4 ριμπάουντ, 6 ασίστ και 1 κλέψιμο κατά μέσο όρο σε 29 λεπτά συμμετοχής. Οι πρώτοι αγώνες βέβαια ήταν τόσο εύκολοι, που οι Σεντ Μπέαρς νίκησαν τους αντιπάλους τους με 26,3 πόντους διαφορά μ.ό.
Τράιαν Ηλιάδης (Ολντ Ντομίνιον)
Δεν έχει αρχίσει τόσο καλά τη χρονιά στο Ολντ Ντομίνιον. Ο τεταρτοετής Ελληνοαυστραλός γκαρντ είναι σταθερά βασικός, παίζει πολύ (34 λεπτά μ.ό.), αλλά μέχρι στιγμής έχει απολογισμό 7,2 πόντους, 3,7 ριμπάουντ, 2,7 ασίστ, 1,3 κλεψίματα μ.ό. σε 6 αγώνες, με ποσοστό 32,7% εντός πεδιάς.
Γιάννης Σίνης (Σαν Ντιέγκο)
Από την Πάτρα, στην Ισπανία και από εκεί στο… Σαν Ντιέγκο! Αυτή είναι η πορεία του 19χρονου Γιάννη Σίνη, του διεθνή με την Εθνική Παίδων φόργουορντ που έπαιξε τη σεζόν 2008-09 στη Γ’ Εθνική με την Απολλωνιάδα, μετακόμισε εν συνεχεία στην Ισπανία (για να παίξει στην Α2 με την Οτέρο) και από φέτος στις ΗΠΑ. Ο Σίνης είναι πρωτοετής στο κολεγιακό πρωτάθλημα και έχει σε 4 αγώνες 3,8 πόντους, 2,5 ριμπάουντ σε 11,8 λεπτά μ.ό.
Αλεξ Βουγιούκας (UTSA)
Στην τέταρτη και τελευταία του σεζόν στην Αμερική βρίσκεται ο Αλεξ Βουγιούκας, ο μικρότερος αδερφός του Ιαν. Ο τεταρτοετής σέντερ του Τέξας/Σαν Αντόνιο παίζει φέτος βασικός στους Ροντράνερς και έχει 7 πόντους, 2,4 ριμπάουντ μ.ό. με 75% εντός πεδιάς στους πρώτους 5 αγώνες.
Τζεφ Γεωργάτος (Χάρβαρντ)
Ο τριτοετής γκαρντ δεν έχει μεγάλη συμμετοχή φέτος στο Χάρβαρντ, αφού έχει παίξει μόνο στα δύο από τα πρώτα πέντε παιχνίδια, έχοντας μικρή συμμετοχή (5 λεπτά συνολικά). Πήγε στο NCAA πριν από τρία χρόνια με τη στάμπα του πολύ αξιόλογου ταλέντου αλλά δεν έχει επιβεβαιώσει τις μεγάλες προσδοκίες που υπήρχαν γι αυτόν.
Τζέιμς Λούπος (Νέιβι)
Ο τριτοετής φόργουορντ έχει ξεκινήσει βασικός και στα 6 παιχνίδια του Νέιβι, έχοντας 2,8 πόντους σε 15,5 λεπτά μ.ό.
Μανώλης Τσελεντάκης (Σεντ Λούις)
Στην Αμερική βρίσκεται και ο διεθνής με την Εθνική Εφήβων, που ήταν στο πρόσφατο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα U18 ο 3ος σκόρερ της ελληνικής ομάδας. Ο 18χρονος φόργουορντ δεν έχει παίξει καθόλου προς το παρόν με τους Μπίλικενς.