Με μόλις δύο προπονήσεις στα πόδια τους, δίχως αρκετά από τα βασικά «γρανάζια» της στη «μηχανή» της και με τον Παπαγιάννη να φεύγει λαβωμένος (και να γυρίζει στον πάγκο με σκισμένο φρύδι), η Ελλάδα νίκησε με 78-73 την Πολωνία στο πρώτο της φιλικό παιχνίδι στο πλαίσιο της προετοιμασίας της για το Προολυμπιακό τουρνουά. Η εθνική μας πήρε τη νίκη, όμως φάνηκε ότι έχει αρκετό δρόμο να…βαδίσει, για να μπορεί να διεκδικήσει το εισιτήριο που οδηγεί στο Παρίσι και την πρόκληση των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η αμυντική της λειτουργία ήταν στο ξεκίνημα κάτι παραπάνω από…απογοητευτική, δίνοντας την ευκαιρία στους Πολωνούς να ξεφύγουν με 5-15. Ο Βασίλης Σπανούλης αναζητούσε τρόπους για να περιορίσουν οι παίκτες του τα πολλά λάθη, να μην χάνουν τις μάχες των ριμπάουντ και να γίνουν ανταγωνιστικοί. Και το κατάφερε, μέσα κυρίως από το επιθετικό της παιχνίδι. Ο Παπαγιάννης έδωσε λύσεις από το τρίποντο(!) κι αυτό τόνωσε την ψυχολογία του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος, που όμως συνέχισε να έχει σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή του.

Οι Πολωνοί βρέθηκαν εκ νέου με διψήφια διαφορά (+11, 16-27), πριν αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση. Ο Χαραλαμπόπουλος ήρθε να δείξει ότι μπορεί να προσφέρει σημαντικές λύσεις, ο Καλαϊτζάκης έδωσε για πρώτη φορά το προβάδισμα στην εθνική μας (35-33) κι ο Καλάθης έγραψε το 41-36, πριν ο Χουγκάζ διαμορφώσει το 44-36. Το επιμέρους 25-9 στο δεύτερο δεκάλεπτο, ήταν ενδεικτικό της καλύτερης αμυντικής λειτουργίας του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος, που πάντως συνέχισε να έχει σκαμπανεβάσματα.

Στο 23’ η Ελλάδα βρέθηκε στο 51-43, όμως κάπου εκεί ο Παπαγιάννης δέχθηκε μία (ακούσια) αγκωνιά από τον Μπαλτσερόφσκι στο φρύδι, με συνέπεια ο διεθνής άσος ν’ αποχωρήσει αιμόφυρτος προς τα αποδυτήρια για να του παρασχεθεί η απαραίτητη ιατρική βοήθεια. Παρά την απουσία του ψηλού της εθνικής μας, οι λύσεις συνέχισαν να εμφανίζονται. Ο Χαραλαμπόπουλος παρέμενε «καυτός», ο Χουγκάζ ήρθε να συνεισφέρει ουσιαστικά κι ο Τολιόπουλος άρχισε να πιστεύει όλο και πιο πολύ στις δυνατότητές του… Οι Πολωνοί δεν ήταν το ίδιο εύστοχοι για να παραμένουν ιδιαιτέρως απειλητικοί, αν και δεν άφηναν την ελληνική ομάδα να ξεφύγει στο σκορ. Που κατάφερε, πάντως να φτάσει στη νίκη (78-73), κερδίζοντας το χειροκρότημα όσων βρέθηκαν στο – όχι και τόσο δροσερό και ιδανικό για μπάσκετ – κλειστό του ΣΕΦ.

Δεκάλεπτα: 19-27, 46-41, 60-60, 78-73
Διαιτητές : Τσαρούχα, Τηγάνης, Μηλαπίδης
ΕΛΛΑΔΑ (Βασίλης Σπανούλης): Γουόκαπ 7, Λούντζης 3 (1), Λαρεντζάκης, Μωραΐτης 3 (1), Τολιοπουλος 12 (3), Καλάθης 8 (1), Καλαϊτζάκης 8 (1), Παπαγιάννης 12 (2), Χαραλαμπόπουλος 11 (3), Κουζέλογλου 2, Χουγκάζ 7 (1), Μήτογλου 6.
ΠΟΛΩΝΙΑ (Ιγκόρ Μίλιτσιτς): Πλούτα, Μπαλτσερόφσκι 11 (1), Σοκολόφσκι 9 (2), Σλότερ 17 (3), Μίλιτσιτς 13 (1), Μάζουρτσακ 2, Πονίτκα 9 (1), Ντζιέβα 6, Μπογκούσκι 2, Μίχαλακ 4, Ζολνιέρεβιτς, Νίζιολ.