Εάν είσαι πάνω από 30-35 ετών, μέχρι πρότινος άκουγες “Εθνικός” και το μυαλό σου πήγαινε συνειρμικά στον “αυτοκράτορα” του πόλο, την ομάδα των 38 πρωταθλημάτων και των 12 κυπέλλων Ελλάδας. Για τους ακόμα πιο παλιούς, ο Εθνικός συνδεόταν παράλληλα και με τον ποδοσφαιρικό Εθνικό, του Καλκαντέρα, του Ιλούνγκα και του Μπατίστα, του Νινιάδη και του Αναστασίου. Εν έτει 2014, πάντως, Εθνικός σημαίνει ΚΑΙ μπάσκετ.
Φρόντισε για αυτό μία παρέα παλιών (ποδοσφαιρικών, ως επί τω πλείστον) οπαδών, οι οποίοι αποφάσισαν πριν από τρία χρόνια να σώσουν το μπασκετικό τμήμα. Το έκαναν. Και δεν σταμάτησαν εκεί. Ο Βασίλης Δέρβος, ο Δημήτρης Καραφαντής και ο Μάνος Παγώνης είναι αποφασισμένοι να βάλουν για τα καλά τον Εθνικό στον μπασκετικό χάρτη. Αυτό κάνουν τουλάχιστον από το καλοκαίρι του 2011, τότε δηλαδή που ανέλαβαν τα διοικητικά ηνία του μπασκετικού τμήματος.
Τρεις άνοδοι σε ισάριθμα χρόνια, από την Α’ ΕΣΚΑΝΑ στην Α2 και δύο κύπελλα ΕΣΚΑΝΑ. Αυτός είναι ο απολογισμός του Εθνικού από τότε που η τωρινή διοίκηση ανέλαβε να τον αναστήσει, αφουγκραζόμενη τις φωνές των οπαδών του εκείνο το καλοκαίρι του 2010, όταν η πειραιώτικη ομάδα υποβιβάστηκε από τη Γ’ Εθνική στην Α’ ΕΣΚΑΝΑ. Τότε ήταν που ο Βασίλης Δέρβος αποφάσισε να βοηθήσει την ομάδα, έστω και χωρίς να εμπλακεί άμεσα στα κοινά του συλλόγου.
Ενα καλοκαίρι αργότερα τα πράγματα άρχισαν να μπαίνουν σε μία σειρά. Ο Δέρβος ανέλαβε επίσημα την ηγεσία του τμήματος μπάσκετ, όρισε διοικούσα επιτροπή με πρόεδρο τον αδελφικό του φίλο Δημήτρη Καραφαντή, προστέθηκε στην παρέα ο Παγώνης και ο Εθνικός άρχισε πλέον να βαδίζει σε άλλα μονοπάτια…
«Εθνικοί από πατέρα και παππού»
«Είμαστε και οι τρεις φίλοι και οπαδοί του Εθνικού από μικρά παιδιά. Εχουμε γυρίσει την Ελλάδα αμέτρητες φορές για τον (ποδοσφαιρικό) Εθνικό. Πειραιώτες είμαστε όλοι. Εθνικοί από πατέρα και παππού» λέει στο infobasket ο Δημήτρης Καραφαντής. Από πατέρα σε γιο. Υπόθεση οικογενειακή είναι για τον πρόεδρο του τμήματος μπάσκετ ο Εθνικός, κάτι που αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι ο γιος του δεν παίζει απλά μπάσκετ στα τμήματα υποδομής της ομάδας, αλλά είναι και οπαδός της, μία αυθεντική “πινέζα”!
«Το τμήμα μπάσκετ διαλυόταν όταν πίεσαν τον κύριο Δέρβο να αναλάβει την ομάδα. Εγώ είχα τις διαφωνίες μου τότε και μόνος του αποφάσισε να βοηθήσει ώστε να έχει αξιοπρεπή παρουσία η ομάδα στην Α’ ΕΣΚΑΝΑ και από τη στιγμή που μου ζήτησε να πάμε μαζί δεν μπορούσα να του αρνηθώ. Κι έτσι ξεκινήσαμε το όνειρο, δεν μπορούσα να διανοηθώ ότι θα ήμασταν εδώ πέρα» συνεχίζει ο Δημήτρης Καραφαντής.
«Οι στόχοι της διοίκησης είναι οι προσδοκίες των οπαδών»
«Δουλεύουμε οργανωτικά σε επίπεδο που θα ζήλευαν και ομάδες της Α1. Δεν λείπει τίποτα, είμαστε όλη μέρα στην ομάδα. Με τις τρεις ανόδους σε τρία χρόνια έχουμε κάνει υπερήφανο τον κόσμο του Εθνικού, που τόσα έχει τραβήξει τα τελευταία χρόνια. Αλλωστε, οι στόχοι της διοίκησης είναι οι προσδοκίες των οπαδών μας. Είμαστε από το ποδόσφαιρο, προερχόμαστε από την κερκίδα και ο στόχος μας είναι να κάνουμε Εθνικούς από το μπάσκετ» υπογραμμίζει ο Δημήτρης Καραφαντής.
«Ο Εθνικός είναι από τις πιο φερέγγυες ομάδες, γίνεται πολύ καλή δουλειά σε όλα τα επίπεδα και όλα λειτουργούν ρολόι. Θεωρώ σπάνιο να υπάρχουν τέτοιες ομάδες σην Ελλάδα» λέει από την πλευρά του ο Νίκος Ψυλέας, ο οποίος κατέκτησε με τον Εθνικό την 4η άνοδο στην καριέρα του, μετά τη μία με τον Μίλωνα και τις δύο με το Λαύριο. Για τον σύλλογο του Πειραιά, από την άλλη, η άνοδος στην Α2 ήταν η πρώτη στην ιστορία του, οπότε δεν θα μπορούσε να μην ισοδυναμεί με τη μεγαλύτερη επιτυχία του μπασκετικού τμήματος.
Οσο για την καλύτερη στιγμή της χρονιάς; «Το μπαράζ ήταν η δικαίωση, η πιο δυνατή στιγμή μέσα σε μία σεζόν γεμάτη σκαμπανεβάσματα. Κάναμε ιδανικό πρώτο γύρο και μετά κοιλιά στο 2ο. Η ψυχολογία δεν ήταν καλή αλλά πετύχαμε το στόχο μας και αυτό είναι που μετράει» λέει ο αρχηγός του Εθνικού και ο Δημήτρης Καραφαντής δεν διαφωνεί επ’ αυτού… «Η κορυφαία στιγμή της χρονιάς ήταν η λήξη του αγώνα μπαράζ με τη Λιβαδειά στη Χαλκίδα, βλέποντας όλο αυτόν τον κόσμο ευτυχισμένο» τόνισε ο πρόεδρος του μπασκετικού Εθνικού.
«Η ομάδα ήταν του Σορώτου»
«Από κάποιο σημείο και μετά φαινόταν ότι πηγαίναμε να διεκδικήσουμε το πρωτάθλημα και αυτό μας δημιούργησε άγχος, με αποκορύφωμα τα ντέρμπι του δεύτερου γύρου, τα οποία και χάσαμε. Βρεθήκαμε σε δύσκολη θέση προς το τέλος του πρωταθλήματος αλλά καταφέραμε να είμαστε σοβαροί σε όλα τα παιχνίδια. Βγήκαμε αλώβητοι, με βασικό κριτήριο την άμυνα» λέει από τη μεριά του ο Μάριος Γούναρης, που ανέλαβε τα ηνία μετά την απομάκρυνση του Κώστα Σορώτου και ολοκλήρωσε το πρωτάθλημα με απολογισμό 4-0. Στα όσα είπε πάντως στο infobasket, δεν ξέχασε φυσικά τον προκάτοχο του.
«Το μεγαλύτερο μερίδιο της ανόδου ανήκει στον Κώστα Σορώτο τον οποίον και ευχαριστώ. Η ομάδα ήταν δική του, αυτός την έχτισε. Η διοίκηση, από τη μεριά της, ήταν πάντα εκεί, ο Βασίλης Δέρβος, ο Δημήτρης Καραφαντής και όλη η διοικούσα επιτροπή. Τα παιδιά, δε, έδωσαν μέχρι τέλους το 100%» τόνισε ο κόουτς Γούναρης, ο οποίος θα βρίσκεται στον πάγκο των Πειραιωτών και την επόμενη χρονιά, ως άμεσος συνεργάτης του Τζίμη Κουστένη.
«Στο βάθος υπάρχει η Α1»
Η Α2 αποτελεί άγνωστο, ανεξερεύνητο μονοπάτι για τον Εθνικό. Ωστόσο, η ομάδα του Πειραιά δείχνει με τις κινήσεις που έχει κάνει μέχρι τώρα ότι θα αποτελέσει κάτι παραπάνω από σκληρό καρύδι στη δεύτερη τη τάξει εθνική κατηγορία. Με προσθήκες όπως ο Ανδρόνικος Γκιζόγιαννης, ο Κώστας Μαχαίρας, ο Θοδωρής Τσιότρας και ο Γιάννης Βαβάτσικος, συν τους μικρούς Ζούμπο, Παπαδιονυσίου, Αναγνωστόπουλο και την ανανέωση των Ψυλέα, Κουκά, Μούκα, Τζιάλλα, Καρυπίδη, ο Εθνικός φαντάζει ήδη ιδιαίτερα ανταγωνιστικός για την Α2. Τη λέξη “άνοδος”, πάντως, δεν θέλουν να την ακούν στον Εθνικό. Αν και τα μακροπρόθεσμα πλάνα τους είναι ακόμα μεγαλύτερα…
«Η ομάδα θα είναι ανταγωνιστική» λέει ο Μάριος Γούναρης. «Στο βάθος υπάρχει η Α1, αλλά προς το παρόν ο στόχος είναι η παραμονή στην Α2 και να παίξουμε καλό μπάσκετ. Θέλει προσοχή γιατί δεν έχουμε ξαναβρεθεί ως Εθνικός στην Α2, θα είναι ιδιαίτερη κατηγορία» συνέχισε ο συνεργάτης του Τζίμη Κουστένη, προσθέτοντας την παρουσία του κόσμου που «ήταν κοντά στην ομάδα και βοήθησε τα μέγιστα στην επιτυχία».
«Οχι με αλαζονεία, ούτε με φόβο»
«Ηρθαμε στην Α2 όχι με αλαζονεία, ούτε με φόβο. Η λέξη άνοδος δεν υπήρχε στο λεξιλόγιο μας στο ξεκίνημα της περσινής χρονιάς. Κάθε χρόνο ξεκινούσαμε με στόχο τη γρήγορη σωτηρία, το καλό μπάσκετ και από εκεί και πέρα ό,τι ήθελε προκύψει. Ετσι θα κάνουμε και φέτος» λέει ο Δημήτρης Καραφαντής. «Η περσινή Β’ Εθνική ήταν μία μικρή Α2 και χρειάστηκε να συνδράμουν πολλοί άνθρωποι στην επίτευξη του στόχου, τους οποίους θα ήθελα να μνημονεύσω και να ευχαριστήσω έναν προς έναν.
Ως πρόεδρος ευχαριστώ τον Κώστα Σορώτο για την προσφορά του. Μπορεί να απομακρύνθηκε πριν από το τέλος της σεζόν και να συνεχίζουμε πλέον με τον Τζίμη Κουστένη, έναν καταξιωμένο προπονητή με παραστάσεις, όμως στον Εθνικό ξέρουμε πάντα να αναγνωρίζουμε τις αξίες. Θέλω να ευχαριστήσω επίσης τον κύριο Αγη Καραμολέγκο για το συμβουλευτικό του ρόλο, όπως και όλα τα μέλη της διοικούσας επιτροπής (Νίκο Σταφυλάκη, Κώστα Παππά, Μάριο Βασιλόπουλο, Αντώνη Στεφάνου, Μάνο Χαλδαίο, Κώστα Κουσάνα, Παναγιώτη Μπούρη) και όλες τις διοικήσεις του τμήματος μπάσκετ όλα αυτά τα χρόνια, τον Τάκη Γκότση και τον Σπύρο Καβαλιεράτο.
Προ πάντων θέλω να ευχαριστήσω μέσα από τα βάθη της καρδιάς μου τον φίλο Βασίλη Δέρβο, χωρίς τον οποίον αυτή τη στιγμή ούτε το μπάσκετ του Εθνικού θα ήταν στην Α2, ούτε εγώ θα μίλαγα αυτή την ώρα» υπογράμμισε ο Δημήτρης Καραφαντής, που ανέφερε επίσης πολλούς άλλους. Από τον “Εθνικάρα” Γιάννη Ματζουράνη, τον Κώστα Κέρβη από τον οργανωμένο σύνδεσμο “Pinezes” και τον πρόεδρο του ποδοσφαιρικού Εθνικού Αλέξη Αγγελόπουλο (στον οποίον ευχήθηκε άμεση επιστροφή στη Super League), μέχρι τους τους Δημήτρη Αναγνωστόπουλο, Εφη Κότογλου, Αλέξη Αναγνωστόπουλο, Βαγγέλη Βασιλόπουλο για το «μικρό θαύμα των ακαδημιών» και τον πρόεδρο του Ερασιτέχνη Αντώνη Πρίντεζη, στον οποίον ευχήθηκε «γρήγορα πρωταθλητής Ελλάδας».