Εθνική Ανδρών: Με ψυχή, έφερε τα πάνω-κάτω στο φιλικό με το Πουέρτο Ρίκο

Οι απουσίες της ήταν σημαντικές (Γιάννης και Κώστας Αντετοκούνμπο, Καλάθης, Λαρεντζάκης), είδε τον Τολιόπουλο να τραυματίζεται και να μην μπορεί ν’ αγωνιστεί στο δεύτερο μισό της αναμέτρησης με το Πουέρτο Ρίκο, όμως η εθνική ομάδα είχε καρδιά. Και παρότι βρέθηκε πολλές φορές στη διάρκεια της αναμέτρησης στο κλειστό της Πυλαίας, να… κυνηγά τους αντιπάλους της, στο τέλος έφερε τα πάνω-κάτω (67-65), χάρη στην ψυχή της, γράφοντας την 10η νίκη της σε ισάριθμες αναμετρήσεις με τον Βασίλη Σπανούλη στο «τιμόνι» της. Βέβαια δεν θα πρέπει να κοιτάμε μόνο το… δέντρο (τη νίκη δηλαδή), αλλά όλο το «δάσος», δηλαδή την γενική εικόνα που είχε η εθνική μας. Κι εκεί υπήρχαν πολλά «θολά» σημεία.

Με αμυντική λειτουργία να μην παίρνει άριστα, με λανθασμένες επιλογές στην επίθεση, με λάθη ορισμένες φορές παιδαριώδη – που ανάγκασαν τον Σπανούλη να ρίξει… γκάζια στους παίκτες του στη διάρκεια των τάιμ άουτ! – και δη κόντρα σε μία ομάδα που έδειξε ότι δεν χαρίζεται. Το Πουέρτο Ρίκο ήταν μαχητικό, ξεκίνησε δυνατά και συνέχισε στο ίδιο τέμπο σε όλη τη διάρκεια του ματς, προβληματίζοντας αρκετά το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα.

Οι ελλείψεις, βέβαια από πλευράς της Ελλάδας ήταν σημαντικές, αναγκάζοντας τον Σπανούλη να ψάχνει μέσα από… αλχημείες να βρει ένα ιδανικό σχήμα. Με τους Παπαγιάννη και Μήτογλου να είναι οι βασικοί ψηλοί, αλλά και τον Παπανικολάου να έρχεται κάποιες φορές να παίξει ρόλο… ημί-ψηλού στην 5άδα που παρουσίαζε ο ομοσπονδιακός. Που έδωσε χρόνο σε όλους τους παίκτες του, που έριξε στο παρκέ τους νέους που είχε στα χέρια του και που είδε πολλά και καλά στοιχεία απ’ αυτούς.

Ο Χαραλαμπόπουλος αποδείχθηκε «λίρα εκατό» σε πολλές από τις επιλογές του κι ήταν από τα βασικά «γρανάζια» της ελληνικής ομάδας, που εν πολλοίς στηρίχθηκε στο γρήγορο τέμπο της για ν’ αλλάξει τη ροή της αναμέτρησης. Η ελληνική ομάδα βρέθηκε να κυνηγά ουκ ολίγες φορές (38-44, 48-58), αλλά βρήκε τον τρόπο να γυρίσει στο ματς (59-61). Το Πουέρτο Ρίκο έδειξε και πάλι ότι γνώριζε τον τρόπο να κρατήσει τα ηνία, όμως οι Έλληνες διεθνείς συνέχισαν να πιέζουν και στο τελευταίο 10λεπτο «έπνιξαν» αμυντικά τους αντιπάλους τους και έφεραν τα πάνω-κάτω, με τον Μήτογλου να διαμορφώνει το 64-65 και τον Παπανικολάου να δίνει το προβάδισμα (66-65) λίγο πριν το τέλος, με τον Παπαγιάννη να διαμορφώνει το τελικό 67-65 με μία εύστοχη βολή.

ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 15-20, 32-36, 48-58, 67-65
ΕΛΛΑΔΑ (Σπανούλης): Γουόκαπ, Λούντζης 4 (1), Μωραϊτης 1, Τολιόπουλος, Καλαϊτζάκης Π. 7 (1), Παπαγιάννης 13 (1), Χαραλαμπόπουλος 8 (2), Παπανικολάου 10 (2), Κουζέλογλου, Χουγκάζ, Μήτογλου 18, Τανούλης 2