Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι πέρασαν στην… ιστορία για την εθνική ομάδα των ανδρών, με το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, να βρίσκεται μία ανάσα από την τετράδα. Η Γερμανία αποδείχθηκε αξεπέραστο εμπόδιο (για μία ακόμη φορά), με την «επίσημη αγαπημένη» να παίρνει το δρόμο της επιστροφής στην Ελλάδα και πλέον να στρέφει το βλέμμα της μπροστά. Οι αναμετρήσεις στη Γαλλία αποτελούν τον «οδηγό» για να μπορέσει να επιστρέψει στις διακρίσεις η εθνική μας ομάδα, που σίγουρα χρειάζεται να κάνει πολλά περισσότερα, ώστε να μπορέσει να βρεθεί και πάλι στις κορυφαίες θέσεις, όπως μας είχε συνηθίσει πολλά χρόνια πριν.

Η ελληνική ομάδα επέστρεψε το μεσημέρι της Τετάρτης (7/8) στην Αθήνα και στο αεροδρόμιο οι διεθνείς έτυχαν θερμής υποδοχής, με αρκετούς Έλληνες φιλάθλους να τους χειροκροτούν. Κατά την άφιξη της αποστολής ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Βαγγέλης Λιόλιος έθεσε τον στόχο. «Η ομάδα έκανε μια μεγάλη προσπάθεια […] έδωσε το στίγμα της […]. Ο επόμενος στόχος είναι το Ευρωμπάσκετ του 2025, να πάμε καλά και έχουμε συνέχεια», σχολίασε ο Λιόλιος, ενώ ο Βασίλης Τολιόπουλος, μετά την πρώτη του συμμετοχή σε μεγάλη διοργάνωση με την εθνική ανδρών είπε: «Ήταν μια καταπληκτική εμπειρία, όλοι μας πήγαμε για πρώτη φορά, το περιμέναμε πώς και πώς και ξέρουμε πόσο είχαμε δουλέψει για να φτάσουμε εκεί. Ελπίζω να το απόλαυσε όλη η χώρα μαζί μας. Το κλίμα ήταν εξαιρετικό, δεν ήμασταν στο Παρίσι με την υπόλοιπη ελληνική αποστολή, αλλά παρακολουθήσαμε τις προσπάθειες όλων των Ελλήνων αθλητών. Κάναμε ένα πολύ καλό καλοκαίρι, δείξαμε πάρα πολύ καλό πρόσωπο στο Προολυμπιακό Τουρνουά και στους Ολυμπιακούς Αγώνες σε όλα τα παιχνίδια δώσαμε και την ψυχή μας και ήμασταν κοντά. Πιστεύω πως κάτι καλό χτίζεται για το μέλλον, το σημαντικό είναι πως υπάρχει και πάλι αυτή η επαφή του κόσμου με την Εθνική, έχουν αγαπήσει την ομάδα. Όλοι θέλαμε να περάσουμε στην τετράδα και ήμασταν στενοχωρημένοι που δεν τα καταφέραμε, έλειψαν κάποιες λεπτομέρειες για να κερδίσουμε τη Γερμανία αλλά επιστρέφουμε γεμάτοι και ξέρουμε πως έχουμε δώσει το 100%».

Ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης από την πλευρά του τόνισε: «Ήταν ένα φανταστικό δίμηνο. Υπήρχε ένα τέλειο κλίμα και θεωρώ ότι παρότι δεν φτάσαμε στην τετράδα χτίστηκε κάτι καλό και έχουμε όλοι ανυπομονησία για την επόμενη φορά. Είμαστε όλοι ικανοποιημένοι, αν έπαιζα κι εγώ λίγο καλύτερα θα ήμουν κι εγώ πιο ικανοποιημένος. Θεωρώ πως του χρόνου η ομάδα θα παρουσιαστεί ακόμη καλύτερη. Ο καθένας έβαλε το λιθαράκι του, ο κόουτς Σπανούλης έχει το ενωτικό στοιχείο σαν χαρακτήρας και το έβγαζε στην ομάδα που ήταν πολύ δεμένη. Γι’ αυτό γύρισα πολύ γεμάτος. Πολλά μπορούμε να πούμε, λεπτομέρειες έλειψαν σε κάποια παιχνίδια. Η ουσία είναι πως μπήκαν γερές βάσεις, γιατί αυτό έχει ανάγκη η Εθνική και όχι μια διάκριση-φωτοβολίδα. Σίγουρα υπήρχε στενοχώρια μετά την ήττα από τη Γερμανία, αλλά τα κεφάλια ψηλά. Δεν είναι εύκολο να είσαι στην οκτάδα και το μέταλλο αυτό πρέπει να μείνει για χρόνια στην Εθνική ομάδα».