Σε… κωματώδη κατάσταση βρίσκονται πλέον οι εθνικές κατηγορίες, με τα σωματεία και τους παίκτες να μην βλέπουν πλέον “φως στο τούνελ”, αλλά αντιθέτως εκείνο που διαισθάνονται είναι ότι η χρονιά έχει πια χαθεί για τα καλά. Δεν κρύβουν μάλιστα την… οργή τους για τη στάση που τηρεί η πολιτεία απέναντί τους, διαχωρίζοντάς τους από την Α2 ανδρών και την Α1 γυναικών. Με τον Αλέξανδρο Γκαϊντάσοφ της ΦΕΑ να είναι “καυστικός” κατά των υπευθύνων που λαμβάνουν τις αποφάσεις, μιλώντας στην επίσημη σελίδα του συλλόγου στο facebook. “Κύριοι έχετε χάσει τη μπάλα, είστε απαράδεκτοι”, λέει ο 32χρονος άσος της ΦΕΑ, συμπληρώνοντας σε έντονο ύφος: “Ο αθλητισμός δεν είναι απλό χόμπι, είναι ζωή […] Έχετε αφήσει τόσες οικογένειες στα πρόθυρα της πείνας, χωρίς να φταίνε οι άνθρωποι”.
Καλώς, ή κακώς έχει γίνει ένας διαχωρισμός στο μπάσκετ με την μία πλευρά να είναι οι ομάδες που έχουν αγώνες και προπονήσεις κι από την άλλη όλοι οι υπόλοιποι που απλά κοιτάζουν. Θεωρείς πως αυτό είναι σωστό, ή λάθος;
“Είναι λάθος το ότι έχει γίνει ο διαχωρισμός. Ο αθλητισμός είναι παντού ο ίδιος. Είναι γελοίο πλέον να λέμε ότι στην Α1 ο ιός δεν κολλάει, ενώ στις κατηγορίες Α2 και κάτω, κολλάει. Όλος ο μπασκετικός κόσμος έχει τοποθετηθεί γι’ αυτό. Εμένα προσωπικά με έχει ξενερώσει τόσο πολύ αυτή η κατάσταση που δεν μπορώ να παρακολουθήσω μπάσκετ στην τηλεόραση. Γιατί πολύ απλά ζηλεύω! Που φτάσαμε; Έλεος!”.
Σε ένα πιθανό τετ α τετ με αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις, τι θα τους έλεγες;
“Κύριοι είστε απαράδεκτοι. Έχετε αφήσει τόσες οικογένειες στα πρόθυρα της πείνας, χωρίς να φταίνε οι άνθρωποι. Τόσα χρόνια έχουν περάσει και δεν έχει βρεθεί μια φόρμουλα ώστε να αναγνωριζόμαστε και εμείς από το κράτος. Ουσιαστικά είμαστε ερασιτεχνικές ομάδες με επαγγελματικές υποχρεώσεις. Υπάρχει πολύς κόσμος που ζει μόνο από αυτό. Ας φορολογηθούμε, ας υπάρξει διαφάνεια, ας μας ασφαλίσουν επιτέλους και τα συμβόλαια να ισχύουν, ώστε να μην περάσει από το μυαλό σε κάθε λαμόγιο να μην πληρώσει τον παίκτη με το έτσι θέλω, αν και ο παίκτης ήταν σωστός στις υποχρεώσεις. Γιατί να μην υπάρχει βοήθεια στα σωματεία; Ειδικά σε αυτά που έχουν ακαδημίες και βγάζουν νέους παίκτες. Κύριοι, ο αθλητισμός δεν είναι απλό χόμπι, είναι ζωή. Παλεύετε για την υγεία του κόσμου, λέτε πως παλεύετε…. Όσο αθλούμασταν, το ανοσοποιητικό μας ήταν στο… Θεό. Με το που μας κλείσατε, πέρα το ότι μας καταστρέψατε ψυχολογικά και οικονομικά, το ανοσοποιητικό μας πήγε στα… τάρταρα. Οπότε πείτε μας τι προσπαθείτε να κάνετε; Η γνώμη μου είναι ότι έχετε χάσει τη μπάλα και αλλάζετε μέσα σε μια εβδομάδα τρεις αποφάσεις, που η μία αποκλείει την άλλη”.
Σε ατομικό επίπεδο τι κάνεις για να μπορέσεις να διατηρήσεις το σώμα σου σε όποιο αγωνιστικό επίπεδο μπορείς;
“Αυτή την δύσκολη περίοδο που διανύουμε, όλοι μας γνωρίζουμε ότι δεν γίνεται να διατηρηθούμε στην κατάσταση που ήμασταν λίγο πριν κλείσουμε. Επειδή προσωπικά εγώ δουλεύω το πρωί , το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να προσπαθήσω να φτιάξω τη διατροφή μου και κάποια γυμναστική στο σπίτι για ενδυνάμωση. Λίγα τρεξίματα την εβδομάδα… Αυτά όμως δεν είναι το ίδιο. Όσο και να τρέχεις μονό σου στους δρόμους σαν τον Ρόκυ Μπαλμπόα, δεν είναι το ίδιο όσο θα ήταν μια κανονική προπόνηση στο παρκέ με τη μπάλα. Δουλεύουν τελείως άλλες μυϊκές ομάδες, δουλεύει τελείως διαφορετικά το σώμα. Ειδικά με τις επαφές. Τι να πω. Μακάρι να μας επιτρέψουν κάποια στιγμή να κάνουμε έστω προπόνηση στα κλειστά γήπεδα, για να μπούμε σιγά σιγά, να προετοιμάσουμε τον εαυτό μας είτε για τη συνέχεια του πρωταθλήματος, είτε για του χρόνου. Ό,τι αποφασίσουν οι “σωτήρες” μας”.
Όλοι λένε πως η χρονιά είναι χαμένη, θεωρείς πως μπορεί να υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ;
“Πιστεύω πως μπορούν να ολοκληρωθούν τα πρωταθλήματα. Αρκεί να το θέλουν. Είτε η ομοσπονδία, είτε τα σωματεία. Το ζητούμενο είναι να υπάρξει κάποια στήριξη στα σωματεία. Με την οικονομία κλειστή, πώς μπορούν οι άνθρωποι να μαζέψουν χρήματα από τις χορηγίες; Πως θα πληρωθούν οι παίκτες που θα επιστρέψουν στις υποχρεώσεις; Επειδή καταλαβαίνετε είναι βενζίνες, είναι ο χρόνος που θα αφιερώνεται, η σωστή διατροφή κλπ… Πως θα πληρωθούν τα τεστ; Είναι μεγάλο ζήτημα αυτό. Ας το σκεφτούν οι αρμόδιοι. Τώρα όσον αφορά τα πρωταθλήματα αν μπορούν πρακτικά να ολοκληρωθούν τι να πω; Θα χρειαστούμε σίγουρα ένα μήνα προετοιμασία. Για να μην υπάρξουν οι τραυματισμοί. Ο πρώτος γύρος μπορεί να ολοκληρωθεί με διπλούς αγώνες την εβδομάδα και ο δεύτερος ας πάει με έναν και μόνο αγώνα μεταξύ των ομάδων, αλλά σε ουδέτερο γήπεδο. Πιστεύω ακόμα ότι προλαβαίνουμε, αλλά δύσκολα θα εφαρμοστεί επειδή δεν υπάρχει ανάλογη οικονομική στήριξη στις ομάδες”.