Ήταν μια εικόνα που συγκλόνισε όλο τον κόσμο. Ένας αθλητής πεσμένος στο χορτάρι, οι γιατροί από πάνω του να καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να τον κρατήσουν στη ζωή κι οι συμπαίκτες του να δημιουργούν “ασπίδα προστασίας” για να τον προστατεύσουν από τα… αδηφάγα μάτια των media και των social media. Όλα αυτά θα πρέπει να τα κρατήσουμε στο μυαλό μας, αλλά πολύ περισσότερο να κρατήσουμε την ύπαρξη του αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή που υπήρχε στο γήπεδο (διεθνής αγώνας βλέπετε…) και έσωσε τη ζωή του διεθνή ποδοσφαιριστή της Δανίας Κρίστιαν Έρικσεν. Δεν θα πρέπει όμως να είναι ένας διεθνής αγώνας για να υπάρχει απινιδωτής στο γήπεδο, αλλά κάθε αθλητική εγκατάσταση θα πρέπει να τον διαθέτει. Κι αυτό επισημαίνει κι ο υποψήφιος για την προεδρία της ΕΟΚ Άγγελος Παπαδημητρίου. “Υποχρεωτική εγκατάσταση του αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή σε κάθε γήπεδο […] σε περίοπτη θέση και να είναι εύκολα προσβάσιμο”, τονίζει ο γιατρός στο επάγγελμα.
Αναλυτικά η τοποθέτηση του Άγγελου Παπανικολάου αναφέρει:
“Αναμφισβήτητα, η κατάρρευση του Κρίστιαν Έρικσεν στον αγωνιστικό χώρο, δίχως να διατηρεί τις αισθήσεις του, στο 42ο λεπτό του αγώνα ανάμεσα στη Δανία και την Φινλανδία για το Euro2020 αποτέλεσε για όλους μας μια σοκαριστική στιγμή. Παράλληλα, όμως, το βαρύ περιστατικό πρέπει να μας αφυπνίζει και βεβαίως, να το αντιμετωπίζουμε με κάθε σοβαρότητα, γνώση, συνέπεια αλλά και με τεχνικά μέσα. Το σύνθημά μας είναι: «Η εκπαίδευση σώζει ζωές».
Ως υποψήφιος πρόεδρος της ΕΟΚ αλλά και ως καρδιολόγος στο επάγγελμα, αποτελεί πρώτο και βασικό μέλημά μου:
1. Ο προ-αγωνιστικός καρδιολογικός έλεγχος στους αθλητές, σύμφωνα με τις οδηγίες της Καρδιολογικής Εταιρείας σε συνδυασμό με την «Κάρτα Υγείας Αθλητή».
2. Η υποχρεωτική εγκατάσταση του αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή σε κάθε γήπεδο με ευθύνη αφενός, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και αφετέρου, της ΓΓΑ. Θα εγκαθίστανται, δε, σε περίοπτη θέση και θα είναι εύκολα προσβάσιμο.
3. Η διενέργεια πιστοποιημένων σεμιναρίων Βασικής Υποστήριξης της Ζωής (ΚΑΡΠΑ-BLS) και της χρήσης Αυτόματου Εξωτερικού απινιδωτή (AED) σε κάθε Ένωση (για προπονητές, αθλητές, παράγοντες, διαιτητές, κριτές), σε συνεργασία με την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία.
4. Αναγκαία η παρουσία επαγγελματία υγείας με πιστοποίηση στην Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση σε κάθε αγώνα.
Η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης θα μεριμνήσει αλλά και θα συμβάλει τα μέγιστα και σε οικονομικό επίπεδο, προκειμένου οι αθλητές των συλλόγων:
• Να υποβάλλονται κατά τη διάρκεια της έναρξης των αγωνιστικών υποχρεώσεων σε λεπτομερή καρδιολογικό έλεγχο…
• Να έχουν την φροντίδα σε περίπτωση τραυματισμών…
Πριν από ένα μήνα έκανα μια σχετική διάλεξη στην Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία με θέμα: «Ανακοπή και ΚΑΡΠΑ σε αθλητικούς χώρους/αγωνίσματα». Σας παραθέτω το link:
https://www.livemedia.gr/video/425164”.