Μπορεί να έχει φορέσει την φανέλα της Eθνικής Ιταλίας, να μένει εδώ και χρόνια, μόνιμα στη Ρώμη αλλά βαθιά μέσα του είναι Ελληνας. Από το ελληνικό πρωτάθλημα «δραπέτευσε» νωρίς- κίνηση που του βγήκε σε καλό αν κρίνει κανείς από την πορεία του στα ευρωπαϊκά παρκέ – αλλά ο πρώην μπασκετμπολίστας του Πανελληνίου Γιώργος Ζαμπέλλης, ιδιοκτήτης πλέον, της Omnia Sports, δεν μπορεί παρά να θλίβεται βλέποντας την ομάδα που τον άνδρωσε μπασκετικά να έχει πιάσει… πάτο. Γι’ αυτό και μοιράστηκε μαζί μας στις σκέψεις του, το προβληματισμό του αλλά και τις προτάσεις του για ένα καλύτερο ελληνικό πρωτάθλημα.
– Γιώργο, τι πιστεύεις ότι έφταιξε και ο Πανελλήνιος, η ομάδα της καρδιάς μου, όχι μόνο εκτός Α1 αλλά ουδείς δεν είναι σε θέση, αυτή τη στιγμή, να γνωρίζει που θα αγωνίζεται; Ουσιαστικά, αν υφίσταται ως ομάδα.
« Είχα δηλώσει σε ανύποπτο χρόνο πέρυσι ότι η μετακίνηση του συλλόγου στην Λάμια θα έγλειφε την πληγή χωρίς όμως να την θεραπεύσει . Δυστυχώς, επαληθευτικά. Ο Πανελλήνιος είναι μόνο ένα από τα μεγάλα ονόματα της Α1 που φέτος δεν θα είναι στη κατηγορία . Αλήθεια όμως είναι πως δεν μπορείς πλέον να σταθείς στη κατηγορία μόνο με το βάρος της φανέλας. Τώρα που λείπει η ρευστότητα χρημάτων, καλά θα κάνουν οι αρμόδιοι να κάνουν χειρουργικές ενέργειες γιατί πραγματικά δεν υπάρχει άλλο περιθώριο λάθους. Οι εσωτερικές κόντρες επιβάλλεται να σταματήσουν και καλά θα’ ναι να μπουν σοβαρές προτάσεις στο τραπέζι των σχεδίων και του προγραμματισμού. Αλλιώς θα βιώσουμε και χειρότερες εποχές και θα ναι κρίμα γιατί το μπάσκετ είναι από τα διασημότερα προϊόντα που η Ελλάδα εξήγαγε στο εξωτερικό τα τελευταία είκοσι χρόνια».
– Πως κρίνεις την κίνηση του ΕΣΑΚΕ να διεξαχθεί φέτος η Α1 με 13 ομάδες;
«Είμαι της γνώμης ότι η εγγραφή στην Α1 πρέπει να παρουσιάζετε ένα μήνα πριν την κλήρωση του πρωταθλήματος προς αποφυγή τέτοιων περιστατικών. Οι δεκατρείς ομάδες μονό κακό κάνουν στο προϊόν που λέγεται μπάσκετ. Απομακρύνουν γενικότερα κόσμο, χορηγούς και τις τηλεοπτικές επιχορήγησες. Ήταν βιαστική απόφαση. Ελπίζω να μη βγω αληθινός και σε αυτό».
– Ομάδες με ιστορία όπως ο Πανελλήνιος, ο Ηρακλής, η ΑΕΚ, ο Απόλλων Πατρών βρέθηκαν από το ζενίθ στο ναδίρ. Ήταν θέμα κακής διαχείρισης, υπεροψίας, λάθος εκτιμήσεων;
«Στον αθλητισμό τα αποτελέσματα είναι καρπός μελετημένης και νοικοκυρεμένης εργασίας . Οι σύλλογοι που μόλις ανέφερες δεν υπήρξαν τέτοιο παράδειγμα τα τελευταία χρόνια και τώρα το πληρώνουν ακριβά . Παράλληλα, άλλοι σύλλογοι και άλλες πραγματικότητες κάνουν την παρουσία τους φέτος στην Α1 κ στην Α2 δίνοντας μια άλλη πνοή και μια φρεσκάδα σε αυτά τα πρωταθλήματα .Επαναλαμβάνω και ας καταντώ κουραστικός, το μπάσκετ έχει ζωτική ανάγκη από φρεσκάρισμα, ανανέωση και καινούργιες ιδέες. Το μοντέλο της δεκαετίας του ’90 έχει προ πολλού πεθάνει και απορώ τι άλλο πρέπει να γίνει για να το καταλάβουμε».
– Εχει «πεθάνει» δηλαδή η ελληνική Α1 ή θεωρείς ότι γίνει το θαύμα και θα ξαναζήσει το ελληνικό μπάσκετ την αίγλη του; Οικονομικά ασφαλώς.
«Δεν πιστεύω στα θαύματα! Αμα πίστευα, ίσως επιτέλους κι εγώ, θα μάθαινα να σουτάρω με το δεξί – κάνω πλάκα ασφαλώς. Ειλικρινά, δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να επιστρέψει αυτή η αίγλη, αλλά θα προτιμούσα αντί να νοσταλγούμε το παρελθόν, να μεριμνήσουμε και να σχεδιάσουμε το μέλλον με σοβαρές ανταγωνιστικές προτάσεις. Το μπάσκετ είναι άθλημα όλων και όλοι έχουν δικαίωμα στο όμορφο προϊόν. Πριν όμως, υπάρχουν και υποχρεώσεις και κανονισμοί που πρέπει να ισχύουν για όλους. Είτε είναι μέσα στο χώρο, είτε περιστρέφονται γύρω από αυτό».
– Σε ξάφνιαζε πλέον το ελληνικό πρωτάθλημα;
«Ναι αμέ. Λόγω των πολλών προβλημάτων από τις θέσεις 6 ως 14, βλέπουμε πλέον, ομάδες να παραπαίουν. Είναι κρίμα. Κρίνω την κατάσταση που δημιουργείται στο ελληνικό πρωτάθλημα και το ρίχνει πολύ χαμηλά. Η οικονομική κρίση είναι θέμα μιας οργανωτικής κατάστασης. Το ότι κρυβόμαστε πίσω από ένα δάχτυλο και λέμε δεν υπάρχουν λεφτά στην Α1 είναι άλλοθι. Δεν υπάρχουν χρήματα αλλά αυτό το ξέρουμε. Οργάνωση έχουμε; Είχαμε τα τελευταία δέκα χρόνια;;;; Δεν νομίζω. Ομάδες παίρνουν παίκτες χωρίς να έχουν χρήματα χρόνια τώρα. Παλιότερα είχαμε δυνατό πρωτάθλημα γιατί υπήρξε οργάνωση. Ομάδες που είχαν επίγνωση των ορίων τους. Μετά γίναμε… λαϊκή. Το ελληνικό μπάσκετ πλέον, είναι ότι ο Παναθηναϊκός σαρώνει τα ευρωπαϊκά κύπελλα ή ότι η Εθνική μας κάνει υπερήφανους; Μπάσκετ έχουμε;;; Ωραία η βιτρίνα αλλά ο κήπος μέσα είναι με τσουκνίδες;»
-Λείπεις χρόνια από τα ελληνικά παρκέ. Σου έχει λείψει κάτι; Αναπολείς κάποιες στιγμές τις μπασκετικές στιγμές επί ελληνικών γηπέδων ή πέρασες καλύτερα στα γήπεδα της Ιταλίας, την Ισπανίας, της Γερμανίας;
«Ειλικρινά, δεν μου έχει λείψει κάτι από τα ελληνικά γήπεδα. Όταν αποφάσισα να φύγω από την Ελλάδα, βρήκα κάποιες πραγματικότητες που μου πρόσφεραν επαγγελματικότητα σε όλα σχεδόν τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα στα οποία αγωνίστηκα. Και σε καμία περίπτωση, δεν σκέφτηκα στιγμή να γυρίσω πίσω. Πέρασα καλύτερα στο εξωτερικό. Θα στο δικαιολογήσω αυτό λέγοντας το εξής. Κάθε αθλητής που θέλει να κάνει επαγγελματικά την δουλειά του, έχει ημερομηνία λήξης και καλό θα είναι να αναζητά καθ’ όλη την διάρκεια της καριέρας του να ψάξει την καλύτερη γι’ αυτόν λύση, όχι μόνο όσον αφορά τις απολαβές του, αλλά κυρίως, την οργάνωση. Πιστεύω ότι η Ελλάδα έχει δυστυχώς πολλά να ζηλέψει όσον αφορά την οργάνωση σε σχέση με χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Γερμανία».
-Θεωρείς ότι αν έμενες στην Ελλάδα, ενδεχομένως να είχες καταφέρει περισσότερα ή ακόμη και λιγότερα στην καριέρα σους ως αθλητής;
«Δεν μπορώ να απαντήσω σ’ αυτό γιατί δεν το ξέρω. Μπορώ όμως να δικαιολογήσω τις επιλογές που έκανα και να συμβουλεύσω ότι μπορεί κάποιος αθλητής υπό προϋποθέσεις να αγωνιστεί εκτός ελληνικών συνόρων. Επιβάλλεται όταν κάνεις το βήμα για το εξωτερικό να έχεις άγνοια κινδύνου. Αυτό είναι βασικό. Σε δεύτερη φάση, να έχει επίγνωση ότι είναι επιλογή του και δεν κάνει καμία θυσία. Αυτή την επιλογή πρέπει να την στηρίξει μέχρι τέλους. Και τρίτον αλλά εξίσου σημαντικό, επιβάλλεται να μπορεί να ενσωματωθεί στην εκεί τοπική πραγματικότητα. Αν επιχειρήσει να επιβάλλει την δική του, την ήδη υπάρχουσα, ενδεχομένως και να δημιουργηθούν προβλήματα. Μιλώντας γενικά, θα πω ότι όσοι παίζουν στο εξωτερικό, πέρα από ικανοί αθλητές είναι και έξυπνοι άνθρωποι γιατί μπορούν να συμβιβάζονται με πραγματικότητες πολύ διαφορετικές από τα δεδομένα τους».
-Τι ήταν το πιο σημαντικό που έμαθες αγωνιζόμενος στο εξωτερικό σε σχέση με την θητεία του σε Πανελλήνιο και Πρωτέα Αθηνών;
«Σαν αθλητής έμαθα να παίζω ένα πολύ πιο γρήγορο μπάσκετ. Εμαθα να παίζω αιφνιδιασμό, να βλέπω το γήπεδο από τρεις διαφορετικές γωνίες αφού λόγω ύψους στην Ελλάδα έπαιζα κάτω από το καλάθι –με δυσκολία γιατί ήξερα ότι είχα τάσεις περιφερειακές αλλά στη πορεία, δουλεύοντας πολύ πάνω στην ταχύτητα και στα πόδια μου, έπαιξα και φάτσα στο καλάθι».
– Εχεις μετανιώσει για κάτι που δεν έκανες όσο ήσουν παίκτης; Που ίσως να σου δόθηκε η ευκαιρία αλλά να μην την εκμεταλλεύτηκες;
«Ισως δεν ήμουν πολύ καλός στις δημόσιες σχέσεις» (Γελάει)
-Ποια είναι η πιο σημαντική, η πιο ουσιαστική συμβουλή που σου έδωσε κάποιος προπονητής σου στο εξωτερικό;
«Να είμαι ο εαυτός μου. Ήταν μια ουσιαστική συμβουλή που πάντοτε άκουγα. Να είμαι θρασύς στο γήπεδο γιατί εξωγηπεδικά, δεν το έχω καθόλου. Πήγαινα και έκανα το κάτι παραπάνω και ας ήξερα ότι δεν μπορούσα να το κάνω. Είχα όρια. Η πιο άχρηστη που άκουσα ποτέ ήταν «πάμε να παίξουμε τέσσερις άμυνα και ένας ζώνη». Και ο ένας «ζώνη» ήμουν εγώ. Λέμε την «αμαρτία» αλλά όχι τον «αμαρτωλό». Στην Ισπανία το άκουσα αυτό και κάπως μ’ έστειλαν».
– Εχεις υπάρχει διεθνής με την εθνική Ιταλίας σε 3 ματς σε τουρνουά προετοιμασίας και 4 σε φιλικά παιχνίδια το 2001. Αλήθεια, νιώθεις Ιταλός ή Ελληνας; Θα ήθελες να είχες αγωνιστεί στην Εθνική Ελλάδος;
«Νιώθω Ελληνας γιατί μεγάλωσα στην Ελλάδα. Μέχρι τα 22 ήμουν εκεί και είμαι περήφανος που είμαι Ελληνας. Παράλληλα όμως, πιστεύω ότι εξοικειώθηκα και με την ιταλική πραγματικότητα γιατί κάποιο αίμα στις φλέβες μου είναι και ιταλικό. Μέχρι τα εφηβικά, είχα αγγίξει τα κλιμάκια της εθνικής Ελλάδος αλλά δεν έτυχε. Θα μου άρεσε αλλά δεν έγινε. Τα όρια μου έφτασαν μέχρι εκεί και …οκ συνεχίζουμε. Δεν με αδίκησε κανείς στην Ελλάδα. Στην εθνική Ιταλίας επιλέχθηκα από τον Ρεκαλκάτι, μου έδωσε την ευκαιρία και τίμησα την φανέλα, αν και προερχόμουν από την Α2 της Ιταλίας. Πήγα σε δύο τουρνουά στην Γερμανία και σε δύο φιλικά στην Ρωσία. Υπήρξα τυχερός στη ζωή μου γιατί ήμουν ικανός. Επίσης, δεν είχα σοβαρούς τραυματισμούς που να με κρατήσουν πίσω και άρπαξα όσες ευκαιρίες μου δόθηκαν».
– Γιώργο, θέλω να παίξουμε ένα παιχνίδι. Εγώ θα πασάρω και εσύ θα σκοράρεις. Σύμφωνοι;
Ολυμπιακός «Ανανεωμένος»
Παναθηναϊκός «Πρότυπο, σεβασμός»
Ελληνικό μπάσκετ «Επιφανειακό»
ACB «Ποιοτικό μπάσκετ, το ποιοτικότερο πρωτάθλημα»
Α seria «Οργάνωση»
Ελλάδα «transition time»
Α1 «Υποτιμημένη, πληγωμένη. Ελπίζω αναρρώσιμη»
Α2 «Ερασιτεχνική»
Ζαμπέλλης «Γιώργος»
Παίκτης ή μάνατζερ «μάνατζερ με σορτς»
Μια συμβουλή προς τους παίκτες «Παράδειγμα όχι…συμβουλή. Ενας αγρότης ξυπνάει κάθε μέρα στις 3 το πρωί, πάει στο χωράφι και επί 15 ώρες δουλεύει. Σπέρνει και περιμένει να δει αν βγει η σοδειά. Ξαφνικά ρίχνει ένα χιόνι και πάνε όλα στράφι. Θέλω να πω ότι κάθε άνθρωπος πρέπει να προσπαθεί και να κυνηγά τα όνειρα του. Να φυτεύει τον σπόρο για να έχει ελπίδες να βγει καλή η σοδειά. Αν δεν το κάνει, δεν έχει να ελπίζει σε κάτι. Ο ίδιος πρέπει να κυνηγήσει τα όνειρά του παρά τις όποιες αντιξοότητες».
Τι πρέπει να έχει ένας αθλητής για να τον εκπροσωπεί η Omnia Sports;
«Εμένα με ενδιαφέρει να είναι πάνω από όλα άνθρωπος. Από τον άνθρωπο μπορεί να βγάλεις παίκτης. Από τον παίκτη, δυστυχώς δεν μπορείς να βγάλεις άνθρωπο. Με ενδιαφέρει να έχει όρεξη για δουλειά, διάθεση για δουλειά και να καταλαβαίνει την πραγματικότητα. Να ξέρει ποια είναι τα όρια του. Οι αλαζόνες έχουνε ημερομηνία λήξης. Δεν είναι θεωρία αυτό. Ετσι ενεργώ. Δεν θέλω παίκτες που δημιουργούν προβλήματα. Θέλω διάφανες σχέσεις!!!».
– Ολοκληρώνοντας την κουβέντα μας, θα ήθελα την άποψή σου για την Εθνική Ελλάδος και την πορεία της στο Ευρωμπάσκετ της Λιθουανίας.
«Όλοι πίστεψαν πως μόνο και μόνο επειδή επρόκειτο για την Εθνική τότε δικαιωματικά μας ανήκε και μια θέση στο βάθρο. Θεωρώ πως αυτή η Εθνική, με τις πολλές ελλείψεις, είχε χαμηλές προσδοκίες. Ήταν τρομερά δύσκολο ν’ ανταπεξέλθει στις υψηλές απαιτήσεις ενός Ευρωμπάσκετ όποτε πιστεύω ότι η θέση που κατέλαβε ανταποκρίνεται στο φετινό μέγεθος της. Παράλληλα όμως, φάνηκε πως η θέση που κατέλαβε ήταν μεγάλη επιτυχία και εγώ το βρίσκω λάθος αυτό. Η θέση ήταν μονό το πιστοποιητικό για το Προολυμπιακό. Επιτυχία θα΄ναι η πρόκριση στο Λονδίνο και τίποτε άλλο εκτός από αυτό. Είμαστε η Εθνική Ελλάδος !!!! Άρα καλό θα είναι ήδη από τώρα, να ξέρει ο κ. Ζούρος ποιοι έχουν σκοπό να ιδρώσουν για την Εθνική ώστε να μην έχουμε τα καλοκαιρινά παρατράγουδα που είχαμε φέτος. Δεν με νοιάζει ποιος αρνήθηκε τις υπηρεσίες του στην Εθνική, γι’ αυτούς θα κρίνουν άλλοι. Εχω γνώμη αλλά δεν είμαι αρμόδιος να την εκφράσω, μας νοιάζει όμως να ξέρουμε από τώρα σε ποιους μπορούμε να βασιστούμε για να χτιστεί ο «κορμός» της γαλανόλευκης».
- Το infobasket.gr στο πλαίσιο της media communication συνεργασίας του με την εταιρία Omnia Sports management & promotion που εδρεύει στη Ρώμη, σας γνωστοποιεί ότι στις αρχές του 2012 θα κυκλοφορήσει (online) το book της ιταλικής εταιρίας με όλες τις υπηρεσίες της, την ιστορία της αλλά και τον τρόπο εργασίας της. Για περισσότερες πληροφορίες, απευθυνθείτε στην σελίδα https://www.facebook.com/profile.php?id=635687000#!/pages/Omnia-Sports-management-promotion/164878563559384 όπως επίσης και στην επίσημη ιστοσελίδα της Omnia Sports www.omniasports.eu.