Το πιο… παράξενο Ευρωμπάσκετ Εφήβων στη σύγχρονη ιστορία αρχίζει σήμερα στη Σαμσούντα της Τουρκίας. Το τουρνουά θα διεξαχθεί για πρώτη φορά χειμώνα λόγω του πραξικοπήματος του Ιουλίου στην Τουρκία, θα έχει διαφορετικό σύστημα διεξαγωγής (καταργήθηκε η φάση των “16”, με αποτέλεσμα να περνούν οι δύο πρώτες ομάδες κάθε ομίλου απευθείας στους “8”), μειώθηκαν οι ημέρες (κατά δύο) και -το κυριότερο- υπάρχουν πάρα πολλές απουσίες καλών παικτών, λόγω υποχρεώσεων με τις ομάδες ή τα κολέγια τους.
Παίκτες όπως ο Ντόντσιτς, ο Βίγια, ο Μπόνγκα, ο Γιουρτσεβέν, Χορντ, Τιγί, Μπλαν καθώς και οι τραυματίες Μπιτίμ, Κούρουτς, Σικίρας, Αρανίτοβιτς δεν θα βρεθούν στα γήπεδα της Τουρκίας, εκεί όπου θα κάνει φυσικά την προσπάθεια της και η ελληνική ομάδα, η οποία βρίσκεται μάλιστα και σε έναν πολύ δύσκολο όμιλο, μαζί με την οικοδέσποινα Τουρκία, την ισχυρή Γερμανία και την αρκετά αξιόλογη Φινλανδία.
1ος όμιλος
Ισπανία
Ευρωμπάσκετ εφήβων χωρίς την Ισπανία μεταξύ των φαβορί… γίνεται; Δεν γίνεται… Ως είθισται η “φούρια ρόχα” θα έχει βλέψεις μεταλλίου στη Σαμσούντα, έστω κι αν οι 98άρηδες δεν είναι δα και μία από τις πιο ταλαντούχες γενιές που έχει βγάλει το ισπανικό μπάσκετ τα τελευταία χρόνια. Εχει επίσης και μία σημαντική απουσία (τον Ερικ Βίγια), ωστόσο υπάρχει αρκετό ταλέντο για να προχωρήσει μακριά. Οι Φιγκουέρας, Φοντ, Μορένο, Εστέμπαν και ο ηγέτης των 99άρηδων Σέρχι Μαρτίνεθ ήταν 3οι ως Παίδες το 2014 και θα αποτελέσουν τη βάση και της ισπανικής ομάδας που θα δούμε στα γήπεδα της Τουρκίας.
Ιταλία
Υπολογίσιμη αναμένεται να είναι η Ιταλία του Αντρέα Καπομπιάνκο, που θα έχει στη Σαμσούντα τον 99άρη Γκουλιέλμο Καρούζο και σχεδόν όλη την Εθνική Παίδων που κατέκτησε την 5η θέση στο Eurobasket U16 το 2014. Ο λόγος για τους Πένα, Αντέλι, Μπάρμπον, Βισκόντι, Μπαλντάσο, Οξίλια, Λοβισότο, Λέβερ και προ πάντων τους Ντάβιντε Μορέτι και Λορέντσο Μπουκαρέλι, τους δύο πιο ταλαντούχους παίκτες αυτής της γενιάς. Ειδικά ο γιος του Πάολο Μορέτι εξελίσσεται διαρκώς. Φέτος κάνει εξαιρετική χρονιά στην Α2 Ιταλίας με την Ντε Λόνγκι Τρεβίζο, καθώς είναι ο πρώτος σκόρερ της με 13,2 πόντους κατά μέσο όρο.
Κροατία
Εν αντιθέσει με τις προηγούμενες εξαιρετικές γενιές των Κροατών, αυτή του 1998 δεν έχει κάτι σπουδαίο να παρουσιάσει. Οι 98άρηδες Σάβιτς, Μπούλιεβιτς, Τσίζμιτς, Ουλιάρεβιτς, Λιούμπιτσιτς ήταν 11οι ως παίδες το 2014, ενώ και η γενιά του 1999 δεν έκανε τίποτε σπουδαίο πέρυσι σε επίπεδο U16 (9η). Τουλάχιστον σε αυτή τη γενιά υπάρχει και ένα μεγάλο ταλέντο (το μεγαλύτερο σε αυτή την κροατική ομάδα), που θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και στη Σαμσούντα. Ο λόγος για τον Ντάρκο Μπάγιο, τον 17χρονο φόργουορντ της Τσεντεβίτα, που μαζί με τον Ντομαγκόι Σάριτς είναι οι μικρότεροι ηλικιακά παίκτες αυτής της Κροατίας.
Σουηδία
O αδύναμος κρίκος του 1ου ομίλου. Το καλοκαίρι του 2015 κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Eurobasket U18 β’ κατηγορίας, ωστόσο οι 97άρηδες δεν είναι πια εδώ. Από εκείνη την ομάδα υπάρχει πια μόνο ο Βίλγκοτ Λάρσον της Μπανταλόνα, ο οποίος μαζί με τους Χάρουν, Χολμ, Τεντέσιο είχαν πάρει μέρος και στο Eurobasket U16 β’ κατηγορίας του 2014, στο οποίο οι Σουηδοί είχαν τερματίσει στη 13η θέση. Ο Λάρσον, μαζί με τον Εντβαρντσον της Μπάμπεργκ και τον Λούντκβιστ αναμένεται να οδηγήσουν τη σουηδική ομάδα, η οποία θα έχει μάλιστα και ελληνικό χρώμα. Ο ένας από τους δύο ασίσταντ κόουτς είναι ο Παναγιώτης Νικολαΐδης.
Τα 5 αστέρια του ομίλου: 1. Νταβίντε Μορέτι (Ιταλία), 2. Σέρχι Μαρτίνεθ (Ισπανία), 3. Ντάρκο Μπάγιο (Κροατία), 4. Λορέντσο Μπουκαρέλι (Ιταλία), 5. Πολ Φιγκουέρας (Ισπανία).
Η πρόβλεψη του Infobasket: 1. Ισπανία, 2. Ιταλία, 3. Κροατία, 4. Σουηδία.
2ος όμιλος
Γερμανία
Το ταλέντο ρέει άφθονο σε αυτή τη γενιά της Γερμανίας, αν και ακόμα δεν έχει καταφέρει να κάνει την υπέρβαση με τις συγκεκριμένες γενιές παικτών. Το 2014 η “νασιονάλμανσαφτ” ήταν 7η στο Ευρωμπάσκετ Παίδων με τη “φουρνιά” του 1998 και την ίδια θέση κατέλαβε και πέρυσι με τους 99άρηδες. Στη Σαμσούντα θα έχει δύο σημαντικές απουσίες (Μπόνγκα, Φρόιντενμπεργκ), ωστόσο και φιλόδοξη είναι και ικανή να φτάσει μέχρι τα μετάλλια.
Τα μεγάλα αστέρια της “γεμάτης” γερμανικής ομάδας είναι οι 98άρηδες Αϊζάια Χάρτενσταϊν, Κόστια Μουσίντι, εντούτοις παίκτες όπως οι Χέρκενχοφ, Βάιντεμαν, Λάγκερπους και Ολίντε αναμένεται να παίξουν μεγάλο ρόλο. Τον περασμένο Απρίλιο η Γερμανία κατέκτησε (αήττητη) για πρώτη φορά στην ιστορία της το τουρνουά “Αλμπερτ Σβάιτσερ” που διοργανώνει από το 1958, χωρίς μάλιστα να έχει τους Χάρτενσταϊν, Μπόνγκα.
Τουρκία
Όσο ανοίκειο κι αν είναι τα τελευταία χρόνια για τους Τούρκους, δεν θα μπουν με την ταμπέλα του φαβορί σε μία διοργάνωση που διοργανώνουν μέσα στη χώρα τους. Ούτε καν στον όμιλο τους. Ενας κύριος λόγος είναι ότι έχουν δύο σημαντικές απουσίες. Ο καλύτερος 98άρης (Γιουρτσεβέν) και ο κορυφαίος 99άρης (Μπιτίμ) δεν θα συμμετάσχουν στο τουρνουά, επομένως ο μεγάλος σταρ δεν υπάρχει στην ομάδα.
Από την άλλη πλευρά, το ταλέντο περισσεύει στην Τουρκία, η οποία ήταν 4η στο Eurobasket U16 του 2014 με τους 98άρηδες και 3η την επόμενη χρονιά με τους 99άρηδες. Οι παίκτες που ξεχωρίζουν είναι ο πόιντ γκαρντ Ομέρ Αλ, ο φόργουορντ Ογκουζχάν Γιαρόλ και οι 99άρηδες Τσαν Ντουράν, Ραγκίπ Ατάρ. Η Τουρκία ίσως να μοιάζει πιο ευάλωτη από τα προηγούμενα χρόνια, ωστόσο και πάλι είναι ικανή να φτάσει ψηλά, ειδικά μέσα στο “σπίτι” της.
Ελλάδα
Χωρίς μεγάλα λόγια και τυμπανοκρουσίες πήγε στη Σαμσούντα η ελληνική ομάδα, η οποία -ας μην το ξεχνάμε- είναι και η κάτοχος του τίτλου. Οι προσδοκίες, πάντως, δεν θα πρέπει να είναι πολύ μεγάλες, παρότι το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα κατέκτησε την 5η θέση τον Απρίλιο στο τουρνουά “Αλμπερτ Σβάιτσερ”, δείχνοντας πολύ καλό πρόσωπο. Πιθανή πρόκριση στην επόμενη φάση θα αποτελέσει ταυτόχρονα μεγάλη επιτυχία -και αυτοσκοπό- για την ομάδα του Γιώργου Βλασσόπουλου.
Η Ελλάδα θα αποτελείται στην Τουρκία κατά τα 9/12 από τους παίκτες που συνέθεσαν την (9η) Εθνική Παίδων του 2014, συν τον πολύ καλό 99άρη σουτέρ Γιώργο Καλαϊτζάκη και τους Αγραβάνη, Κώστα Παπαδάκη. Θα στηριχθεί, δε, πρωτίστως στους Μιχάλη Λούντζη, Βασίλη Χρηστίδη και τον καλύτερο παίκτη της γενιάς του 1999, τον Δημήτρη Μωραΐτη.
Φινλανδία
Οι Φινλανδοί κάνουν πολύ καλή δουλειά τα τελευταία χρόνια στις μικρές ηλικίες, οπότε μόνο ευκαταφρόνητος αντίπαλος δεν θα είναι στην Τουρκία. Πέρυσι σώθηκαν την τελευταία στιγμή, ωστόσο φέτος θα στηριχθούν σε μία πολύ καλή γενιά 99άρηδων, η οποία ήταν 6η πέρυσι στο Ευρωμπάσκετ Παίδων. Ο παίκτης που ξεχωρίζει είναι φυσικά ο πολυτάλαντος Ελίας Βαλτόνεν, ένας από τους κορυφαίους παίκτες του ευρωπαϊκού μπάσκετ σε αυτή την ηλικία, ο οποίος μαζί με τον εξαιρετικό σκόρερ Εντον Μαξχούνι (3ο σκόρερ της φινλανδικής Α2 με 26,5 πόντους μ.ό.) και τον Μίκα Χεϊνόνεν θα αποτελέσουν τα μεγάλα όπλα μιας πολύ αξιόλογης ομάδας.
Τα 5 αστέρια του Ευρωμπάσκετ: 1. Ελίας Βαλτόνεν (Φινλανδία), 2. Κόστια Μουσίντι (Γερμανία), 3. Αϊζάια Χάρτενσταϊν (Γερμανία), 4. Δημήτρης Μωραΐτης (Ελλάδα), 5. Ογκουζχάν Γιαρόλ (Τουρκία).
Η πρόβλεψη του Infobasket: 1. Γερμανία, 2. Τουρκία, 3. Ελλάδα, 4. Φινλανδία
3ος όμιλος
Λιθουανία
Μία από τις καλύτερες ομάδες του Ευρωμπάσκετ και υποψήφια για το χρυσό μετάλλιο. Τουλάχιστον στα “χαρτιά”. Η ομάδα του Ριμάντας Γκρίγκας πήγε στη Σαμσούντα έχοντας την αφρόκρεμα της γενιάς του 1998 (Κουλμπόκα, Σεντεκέρσκις, Μασιούλις) και τους κορυφαίους παίκτες της “αργυρής” ομάδας Παίδων του 2015 (Ουλέτσκας, Σαργκιούνας, Βελίτσκα).
Η Λιθουανία έχει πιθανότατα την πιο ταλαντούχα περιφερειακή γραμμή της διοργάνωσης και έναν από τους κορυφαίους all-around παίκτες στο πρόσωπο του Τάντας Σεντεκέρσκις. Η “Λιέτουβα” ήταν πέρυσι 3η στο Ευρωμπάσκετ Εφήβων και δύσκολα θα μείνει και φέτος εκτός πεντάδας με την ομάδα που κατεβάζει στα γήπεδα της Τουρκίας.
Λετονία
Έξι παίκτες από την δευτεραθλήτρια εθνική Παίδων του 2014 θα έχει στη Σαμσούντα η Λετονία. Μεταξύ αυτών δεν θα είναι βέβαια -λόγω τραυματισμού- ο πιο ταλαντούχος όλων, καθώς και ένας εκ καλύτερων παικτών της γενιάς του, ο Ρόντιονς Κούρουτς. Η απουσία του γκαρντ της Μπαρτσελόνα αποδυναμώνει αρκετά τη Λετονία, ωστόσο η ομάδα του Ράιμοντς Φελντμάνις είναι ικανή να προχωρήσει αρκετά στο τουρνουά και χωρίς το μεγάλο αστέρι της.
Ο Κρίστερς Ζόρικς, γκαρντ του αμερικανικού γυμνασίου Σεντ Μέρις, μαζί με τον Αρτουρς Στράουτινς και τον Ρόμπερτς Μπλούμπεργκς θα αποτελέσουν τα μεγάλα όπλα της λετονικής ομάδας, η οποία θα έχει και τον μικρότερο εκ των αδερφών Κούρουτς στην Τουρκία, τον 16χρονο Αρτουρς, ο οποίος είναι επίσης μεγάλο ταλέντο.
Βοσνία
Στο μεγάλο αστέρι της “χρυσής” Εθνικής Παίδων του 2015 θα στηριχθεί η Βοσνία, η οποία πήγε με υψηλές φιλοδοξίες και στην Τουρκία. Ο Τζανάν Μούσα δεν είναι ο σταρ μόνο της Βοσνίας, αλλά και όλης της διοργάνωσης. Ο MVP του περσινού Ευρωμπάσκετ Παίδων θα αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο της προσπάθειας που θα κάνουν οι Βόσνιοι να φτάσουν μέχρι την πρώτη πεντάδα του τουρνουά, κάτι όμως που μόνο εύκολο δεν θα είναι χωρίς τον Νιέγκος Σικίρας.
Ο δεύτερος σταρ της ομάδας τραυματίστηκε στο τελευταίο φιλικό με την Τουρκία και θα αναγκαστεί να χάσει το τουρνουά, δυσκολεύοντας την υπόθεση-πρόκριση για τους Βόσνιους στον (πολύ ισχυρό) 3ο όμιλο. Πέρα από τον Μούσα, οι παίκτες που ξεχωρίζουν στην ομάδα του Γιόσιπ Πάντζα είναι οι επίσης 99άρηδες Σάνι Τσαμπάρα, Εμίρ Τσερκέζοβιτς και ο κορυφαίος 98άρης Αμάρ Γκέγκιτς.
Ισραήλ
Μόνο αμελητέα ποσότητα δεν είναι το Ισραήλ, το οποίο σε οποιοδήποτε άλλο όμιλο θα είχε λόγο να κοιτάζει ψηλότερα. Οι 98άρηδες τερμάτισαν 2οι στο Ευρωμπάσκετ Παίδων β’ κατηγορίας του 2014 και βοήθησαν τους 97άρηδες να ανεβάσουν το Ισραήλ στην πρώτη κατηγορία και το καλοκαίρι του 2015 στο Eurobasket U18. Οι Ζούσμαν, Μπρίσκερ, μαζί με τους 99άρηδες Εμπο και Σους αποτελούν τις πιο αξιοσημείωτες περιπτώσεις του Ισραήλ, που μοιάζει πάντως δύσκολο να αποφύγει την τέταρτη θέση σε αυτόν τον όμιλο.
Τα 5 αστέρια του ομίλου: 1. Τζάναν Μούσα (Βοσνία), 2. Τάντας Σεντεκέρσκις (Λιθουανία), 3. Αρνας Βελίτσκα (Λιθουανία), 4. Κρίστερς Ζόρικς (Λετονία), 5. Αρνόλντας Κουλμπόκα (Λιθουανία).
Η πρόβλεψη του Infobasket: 1. Λιθουανία, 2. Λετονία, 3. Βοσνία, 4. Ισραήλ
4ος όμιλος
Γαλλία
Λίγες ομάδες στο φετινό Ευρωμπάσκετ μπορούν να υποστηρίξουν ότι διαθέτουν περισσότερο ταλέντο από τη Γαλλία. Οι “τρικολόρ” ήταν πρωταθλητές Ευρώπης το 2014 σε επίπεδο Παίδων με τη γενιά του 1998, από την οποία θα δούμε επτά παίκτες (Βερζιά, Τσουάφ, Μοκόκα, Ντιλίκινα, Εντζάι, Ραμπό, Ντιαβαρά) στα γήπεδα της Σαμσούντας. Υπάρχουν βέβαια και απουσίες στη γαλλική ομάδα, και μάλιστα σημαντικές.
Ο Κιγιάν Τιγί, MVP του Ευρωμπάσκετ Παίδων του 2014, δεν θα είναι “παρών” λόγω των υποχρεώσεων του στο NCAA, όπως και οι 99άρηδες Χορντ και Μπλαν. Ακόμα και χωρίς αυτούς, πάντως, οι Γάλλοι είναι ικανοί να μπουν στην πρώτη πεντάδα, αφού διαθέτουν ταλέντα όπως ο Ντιλίκινα, ο Τσουάφ, ο Φεβριέ και το νέο παιδί-θαύμα του γαλλικού μπάσκετ, ο 16χρονος Σέκου Ντουμπουγιά.
Σερβία
Πάρα πολύ διαφορετική ομάδα θα παρατάξει η Σερβία σε σύγκριση με αυτές που είχε στις προηγούμενες δύο διοργανώσεις με τις “φουρνιές” του 1998 και του 1999. Οι επτά από τους 12 παίκτες δεν έχουν ξαναπαίξει σε Ευρωμπάσκετ, ωστόσο παρότι δεν έχουν εμπειρία, οι Σέρβοι διαθέτουν μία τριάδα-φωτιά, η οποία με την ανάλογη υποστήριξη από τον πάγκο θα μπορούσε κάλλιστα να φτάσει μέχρι τα μετάλλια.
Το μεγάλο αστέρι είναι ο Μπόρισα Σίμανιτς και μαζί με τους Γκλίσιτς, Ραντάνοφ θα οδηγήσουν την ομάδα του γνωστού μας Μίλαν Γκούροβιτς στα γήπεδα της Τουρκίας, εκεί όπου δεν θα βρίσκονται ο 98άρης Αρανίτοβιτς και ο 99άρης Μαριάνοβιτς, οι δύο μεγάλοι απόντες της Σερβίας στη διοργάνωση.
Σλοβενία
Αν είχαν τον Λούκα Ντόντσιτς στο ρόστερ τους, οι Σλοβένοι θα έβλεπαν από τελείως διαφορετικό πρίσμα το φετινό Ευρωμπάσκετ, το πρώτο τους στην πρώτη κατηγορία έπειτα από δύο χρόνια. Χωρίς τον 17χρονο άσο της Ρεάλ, πάντως, δεν μπορούν να έχουν άλλο στόχο εκτός από την παραμονή στην κατηγορία. Η τετράδα που πήρε μέρος και στην περσινή άνοδο της ομάδας στην πρώτη κατηγορία (Οζέγκοβιτς, Βέσελ, Μπράτετς, Γιάνεβιτς) αναμένεται να οδηγήσει τη Σλοβενία στο τουρνουά.
Ρωσία
Μικρής δυναμικότητας ομάδα μοιάζει να είναι και η Ρωσία. Η ομάδα του Ιγκόρ Γκράτσεβ δεν έχει παρουσιάσει κάποιο σπουδαίο ταλέντο στο παρελθόν από τις γενιές του 1998 και του 1999. Οι Λοπάτιν, Τονογιάν είναι οι παίκτες που ξεχωρίζουν (αμφότεροι είναι ο συνδετικός κρίκος με την περσινή ομάδα Εφήβων που τερμάτισε 9η) από τη ρωσική ομάδα, η οποία ναι μεν δεν έχει σπουδαίο ταλέντο, είναι όμως μία από τις ψηλότερες ομάδες του τουρνουά, με επτά παίκτες πάνω από τα δύο μέτρα!
Τα 5 αστέρια του ομίλου: 1. Φρανκ Ντιλίκινα (Γαλλία), 2. Μπόρισα Σίμανιτς (Σερβία), 3. Μίλος Γκλίσιτς (Σερβία), 4. Μπατίστ Τσουάφ (Γαλλία), 5. Ιβάν Φεβριέ (Γαλλία).
Η πρόβλεψη του Infobasket: 1. Γαλλία, 2. Σερβία, 3. Σλοβενία, 4. Ρωσία